שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

מומחים לאובמה: היזהר מהבעת תמיכה במפגינים

רפובליקנים מתחו ביקורת על כך שהנשיא האמריקני לא הביע תמיכה בריש גלי במפגינים באיראן - אך מומחים ייעצו לאובמה שלא להתערב במתרחש במדינה, שכן הדבר עלול לסייע לשלטונות להציג את המפגינים כסוכנים זרים ולהתיר את דמם. המומחים מעריכים: מוסווי השתנה, והוא תומך בשינוי המשטר

נשיא ארצות הברית ברק אובמה החליט להגיב בצורה מדודה למתרחש באיראן, מתוך הערכה שיצטרך לנהל דיאלוג עם המשטר האיראני על הגרעין והטרור. רפובליקנים בכירים ובראשם הסנאטור ג'ון מקיין מתחו היום (א') ביקורת על התנהלותו של אובמה, אבל שני מומחים בנושאי חוץ - הסנאטור הרפובליקני ריצ'רד לוגר והיועץ לבטחון לאומי בעבר זביגנייב בז'ז'ינסקי - תומכים בגישתו הזהירה של הנשיא.

 

טלטלה פוליטית באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

אובמה נועד היום (א') עם מומחים לעניינים איראניים, ואלה ייעצו לו כי כל התערבות שלו במה שמתרחש במדינה, תשחק לידי משטר ההאייתוללות, שיאשים את ארה"ב במעורבות בענייניה הפנימיים. הדבר ייסייע למשטר להציג את המפגינים כסוכנים ומרגלים - ולהתיר את דמם.

 

מנגד, אובמה גם אינו רוצה לסגור את הדלת על הניסיון לקיים דיאלוג עם איראן - העומד בבסיס מדיניותיו למאבק בתוכנית הגרעין האיראנית. משום כך, הצהיר אובמה בראיון שהעניק ביום שישי האחרון כי אין הבדל רב בין אחמדי-נג'אד למוסווי. הוא הבהיר שהוא אינו רוצה להיראות כמי שמתערב בעניינים הפנימיים של איראן.

 

פרשנים: מוסווי השתנה

למרות דבריו של הנשיא, פרשנים מעריכים כי מוסווי עבר שינוי אחרי יום שישי האחרון, וכי מדובר באדם אחר מזה שהתמודד מול אחמדי-נג'אד בבחירות. מוסווי של מערכת הבחירות פעל במסגרת הקונסנזוס של המשטר, אך  היום זהו מוסווי אחר, שאינו מעוניין רק בשינוי תוצאות הבחירות אלא בשינוי המשטר. גם הנשיא אובמה מתאים את עצמו בהדרגה למתרחש באיראן ואמש הוא יצא בהצהרה תקיפה יותר, והזהיר את המשטר באיראן שלא לפגוע באזרחים וכי העולם עוקב אחר המתרחש.

 

בתוכניות המלל של יום ראשון הוביל מקיין מצעד של רפובליקנים, המאשימים את אובמה באי עמידה על העקרונות האמריקנים של תמיכה בדמוקרטיה ובחופש הביטוי. מתחילת המשבר, תבע מקיין מאובמה למסור הצהרות תקיפות יותר נגד המשטר האיראני. בראיון שהעניק היום לרשת CBS אמר: "הייתי רוצה לראות את הנשיא תקיף יותר, אם כי אני מעריך את מה שהוא אמר אתמול". הוא ציין כי "זה לא רק עניין איראני. זה עניין אמריקני. זה מי שאנחנו".

 

מקיין לא היה היחיד. "היינו יכולים להיות יותר נחושים", הגיב הסנאטור הרפובליקני צ'רלס גראסלי ברשת CNN, ואילו הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם טען בראיון לרשת ABC כי אובמה "פסיבי".


אש ברחובות טהרן, היום. לא עניין איראני? (צילום: AP)

 

סנאטורים דמוקרטים מיהרו להגן על עמדת הנשיא אובמה. הסנאטורית דיאן פיינסטיין, יושבת ראש ועדת המודיעין, ציינה כי חשוב "שלא יהיו טביעות אצבעות שלנו על מה שקורה, שזה יהיה באמת משהו שקורה באמת בהשראת העם האיראני".

 

אולם מומחים כמו הסנאטור ריצ'אד לוגר - הרפובליקני הבכיר בוועדת החוץ בסנאט - סבורים שלאחר שיוכרע המאבק

באיראן בצורה כזו או אחרת, יידרש הנשיא אובמה לפתוח בדיאלוג עם ההנהגה האיראנית. בראיון ל-CNN אמר לוגר שאובמה ומזכירת המדינה הילרי קלינטון צריכים להיות מוכנים להיפגש עם עמיתיהם האיראנים. זביגנייב בז'ז'ינסקי השמיע דעה דומה בראיון ל-CNN.

 

לעם האיראני יש זכרון קשה של מעורבות אמריקנית במתרחש באיראן מאז שה-CIA עמד מאחורי הקשר של השאה להפלת המשטר הדמוקרטי של מוצדק ב-1953, והסיוע האמריקני לעיראק במלחמה עם איראן בשנות השמונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יושב על המדוכה. אובמה
צילום: AP
בראש מצעד המבקרים. מקיין
צילום: AP
לא אותו אדם? מוסווי
צילום: AP
תומך של מוסווי מפגין
צילום: פרמרז השמי
מומלצים