שתף קטע נבחר

מאסר לאחד "המוחות" של רצח העם ברואנדה

שר הפנים לשעבר של רואנדה הורשע בעבירות של רצח עם על ידי בית דין מיוחד של האו"ם. קליקסטה קלימנזירה שכנע אלפי פליטים לבוא עימו לגבעה בטענה שיגן עליהם, אך שם המתינו להם חמושים שטבחו בהם ללא רחם, בזמן שהוא צפה מהצד

בית הדין המיוחד של האו"ם בטנזניה גזר אתמול (יום ב') 30 שנות מאסר על מי שנחשב ל"מוח" מאחורי סדרת מעשי טבח, שאירעו בבני הטוטסי ברואנדה מאז 1994. שר הפנים לשעבר קליקסטה קלימנזירה שכנע אלפי בני אדם להימלט לגבעה שאמורה הייתה להיות בטוחה - שם נרצחו על-ידי מיליציות של שבט ההוטו.

 

בית הדין קבע כי קלימנזירה, מקורבם של הנשיא וראש הממשלה במהלך האירועים, אשם בעבירות של רצח עם וקשירת קשר לביצוע רצח עם. 800 אלף בני אדם, רובם בני המיעוט הטוטסי, נרצחו על ידי קיצונים מבני ההוטו במסגרת הטבח שנמשך 100 ימים.

 

כתב האישום נגד השר לשעבר הוגש ב-2005 וייחס לו מעורבות ישירה בטבח בני הטוטסי בגבעת קבויה. התביעה טענה כי קלימנזירה פנה באופן אישי לאלפי הפליטים והבטיח כי אם יגיעו לקבויה, יקבלו מזון והגנה מהרשויות. אולם בפועל, המתינו להם שם חמושי המליציות שרצחו בהם ללא רחם - בעוד הוא עמד וצפה מהצד. קלימנזירה, בן 54, הכחיש את כל העבירות המיוחסות לו.

 

15 שנה אחרי המאורעות הקשים, המתיחות האתנית ברואנדה עדיין לא באה לידי פתרון. האלימות במדינה נמשכת, בעיקר מצד אנשי המיליציות הקיצוניות

של שבט ההוטו, התוקפים מהמדינות השכנות. ב-1995 הקים האו"ם בית משפט מיוחד שידון בפשעי המלחמה שבוצעו ברואנדה, וגם בתי משפט בתוך המדינה עצמה מעמידים לדין אלפי אנשים המואשמים בהשתתפות ברצח העם.

 

בחודש ינואר האחרון נעצר מפקד מורדי הטוטסי, לורן נקונדה, במהלך פעולה משותפת של צבאות קונגו ורואנדה במזרח קונגו. נקונדה נחשב לראש ארגון המורדים הגדול בקונגו. מעצרו בוצע באמתלה שלפיה סירב לאפשר את פעולת הכוחות נגד מורדי ההוטו, אנשי "הכוחות הדמוקרטיים לשחרור רואנדה" (FDLR).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ניצולי הטבח ברואנדה (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים