שתף קטע נבחר

 

הישראלי שהפיל את אתרי הממשלה האיראניים

עידן, מוכר מחשבים בן 25 מהמרכז, עזר לגולשים מאיראן לעקוף את הצנזורה ברשת וסייע בעריכת מתקפה שהפילה את אתרי משטר אחמדיניג'אד. "'קשה לדכא עם כיום, כשיש אינטרנט", הוא אומר בראיון ל-ynet

בשעה שרובנו מצקצקים בלשון אל מול מה שנראה כהתחלה של מהפכה באיראן, עידן (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת), מוכר מחשבים בן 25 מהמרכז, לא נשאר אדיש: הוא גייס את הידע הטכני שלו כדי ללמד גולשים מאיראן להתגבר על הצנזורה, להסוות את זהותם ברשת ואף אירגן מתקפה שהשביתה את אתרי האינטרנט של המשטר הטוטליטרי במדינה.

 

כשהתפרסמו תוצאות הבחירות והתעוררה תרעומת בקרב העם האיראני, שגורס כי התוצאות זוייפו לטובת השליט המכהן מחמוד אחמדי-נג'אד (שגרף 65 אחוז מהקולות לפי הממשל), עידן, מנהל רשתות בהכשרתו, החל לאסוף מסרים מטהרן ב-Twitter ולפרסם אותם מחדש בערוצים נוספים, כדי להפיץ למה שיותר קוראים. מכאן הלך והעמיק את המעורבות שלו.

 

"זה התחיל עוד לפני הבחירות. הממשלה חסמה את האתרים שבדרכם התומכים של מוסאווי תיקשרו אחד עם השני, אז הם מצאו אתרים חלופיים למטרת האלו, כמו Twitter ו-Facebook. כשהתחילו ההפגנות על זיוף תוצאות הבחירות, הממשלה חסמה גם את האלטרנטיבות האלו. מה שהאיראנים התחילו לעשות כשהם רצו לדבר ברשת זה להשתמש בשרתי פרוקסי - שרתים חיצוניים שמסתירים את זהותם. כשבודקים מי האדם שניסה לגלוש לאתר מסויים, אם משתמשים בשרת פרוקסי, רואים את הכתובת של שרת הפרוקסי ולא את כתובת ה-IP של הגולש האמיתי (מה שמאפשר לאתר אותו - א.ש.)".

 

"בניתי ופרסמתי באתר שלי רשימה של שרתי פרוקסי בינלאומיים, לא איראנים, הקמתי אתר עם מדריכים לגבי עקיפת החסימה והוראות בסיסיות. הכל נכתב באנגלית, אבל גולשים דוברי פרסית תירגמו והפיצו".

 

טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

כל מי שפתח את הפה - נעלם

"תוך כמה שעות הממשלה זיהתה את השרתים, והחלה לעקוב אחרי כל כתובת פרוקסי שפורסמה באופן פומבי. כל מי שפתח את הפה ואמר משהו נגד הממשלה, או הזדהה עם מוסאווי, או כתב שהבחירות מזוייפות - נעלם, והגולשים הבינו שחייבים להיות זהירים. משתמשי Twitter בכל רחבי העולם שינו את שורת המיקום שלהם לאיראן, כדי שיהיה קשה לזהות את האיראנים האמיתיים".

 

אבל עידן לא רק הדריך גולשים מאיראן במסלול עוקף הצנזורה: "פירסמתי באתר שלי תוכנה קטנה, סקריפט, עם פקודה שתוקפת רשימה של אתרים ממשלתיים ואתרי

תקשורת איראניים כל חמש שניות. התקשורת שם הרי מגוייסת, הם גירשו את כל הכתבים האמיתיים, מה שנשאר זה רק אתרי הדיסאינפורמציה.

 

הסקריפט עובד כך שאם מפעילים אותו 20 איש, הוא יוצר עומס על השרת שכאילו נגרם על-ידי 200 איש. כל מיני פעילים הפיצו אותו ושילבו אותו באתר שלהם.

 

התוכנה נכתבה בשיתוף עם כמה חבר'ה ממקומות אחרים בעולם: אני כתבתי, מישהו שיפר את הקוד, מישהו אחר בא ושיפר עוד קצת. סוג של קוד פתוח".

 

אין מה להשוות לאלימות האמיתית

עידן דוחה את הביקורת לפיה הבחירה במתקפת DDoS (שלילת שירות מבוזרת)  היא טקטיקה אלימה מדי. "נכון שזו גישה אלימה במקצת, אבל אין מה להשוות בין זה לבין האלימות האמיתית באיראן. זה עניין מחאתי בלבד. כתבנו שעד שלא ישוחררו המפגינים שנאסרו, עד שלא תיפתח מחדש הרשת, נמשיך להפיל את האתרים כל יום".

 

למבצע ההתקפה המקוון, הוא מספר, היו השלכות קשות שחזרו אל המשתתפים כאל בומרנג: "אחרי שהפלנו כמה אתרים של הממשלה האיראנית, הממשלה כיבתה לחלוטין את רוב הפס הרחב שם. מתוך שלושה נתבים ראשיים באיראן סגרו שניים, גם כדי להקשות על תעבורה של מידע שמגיע מחוץ לאיראן, וגם להקשות על המחתרת לתקשר בינה לבין עצמה. בסוף הפסקנו עם המתקפות כדי לפנות רוחב פס".

  

אומרים שהמחתרת הירוקה של מוסאווי הורידה את הטון ברחוב. עדיין יש פעילות ברשת?

"הידיעות עדיין יוצאות, אנשים כל לילה מקבלים דיווחים על איפה יש הפגנות, הרוגים, מתקפות. יש ב-Twitter דיווחים חיים של אנשים שכותבים 'הרגע חזרתי מהכיכר, ויורים שם'. הסיפור של נדא, הצעירה שנורתה במהלך הפגנה, התחיל בקטע וידאו שהופץ דרך Twitter והגיע לחדשות יומיים אחר-כך. תקשורת של ממש כבר אין באיראן, הרשת היא אמצעי התקשורת היחיד".

 

שומרים על ביטחון שדה בסלולרי

שדה קרב נוסף, מחוץ לאינטרנט, הוא הודעות הטקסט הסלולריות. "בהתחלה הממשלה הפילה את רשתות ה-SMS, ואז החזירה אותן, אבל כדי לעקוב אחרי הפעילים. היו מקרים שבהם אנשים נעלמו אחרי ששלחו SMS לתיאום הפגנה, לא יודעים איפה הם. "פירסמנו שצריך לשלוח SMS ולהוציא מייד את כרטיס ה-SIM מהטלפון אחרי זה. האיראנים הופכים מומחים לביטחון שדה ממש".

 

עידן העדיף שלא להיחשף בשמו המלא, לא מחשש מאחמדי-נג'אד אלא מגולשים ישראלים שיקראו על אודותיו ברשת. "אנחנו לא בדיוק המדינה הכי סובלנית בעולם, לא כולם יעשו את ההבדלה בין תושבי איראן לבין השלטונות שם. חברים שלי אמרו 'מה אתה עוזר לאיראנים, הם האויב', אבל המלחמה היא לא עם העם האיראני, לא עם הציבור שרק רוצה לחיות את החיים שלו".

 

והאיראנים חושבים כמוך?

"רובם לא התרגשו מזה שאני ישראלי. רוב הגולשים האיראנים שפגשתי הם צעירים 20-30, שמדברים אנגלית ורכשו השכלה. הם נמצאים רחוק מהתדמית של עם מדוכא שלא יודע כלום על העולם שבחוץ. הצעירים האיראניים דיי דומים לצעירים מערביים".

 

"גולש מאיראן אפילו אמר לי שהוא מתנצל על הדברים שהנשיא שלו אמר על ישראל, ושזה בשום דרך לא מבטא את מה שהרחוב האיראני חושב. הסיבה שיש כזו תרעומת באיראן היא שהציבור כבר לא מקבל את המרות של אחמדי-נג'אד. הרבה יותר קשה לשקר ולדכא עם כיום, כשיש אינטרנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין נורה למוות בטהרן
צילום: רויטרס
מומלצים