שתף קטע נבחר
 

הגיע הזמן לדבר גם על זה: 10 עובדות על טחורים

הופיעו לכם פסי דם טרי על נייר הטואלט? חשים כאב בעת הישיבה בשירותים? אולי גם אתם סובלים מהטחורים. איך הם נוצרים וכיצד מטפלים בהם - כמה דברים שלא ידעתם

זו בעיה שלא תמיד נעים לדבר עליה,  אך לא תאמינו עד כמה היא שכיחה: מאות אלפי ישראלים סובלים מטחורים מדממים או מכאיבים. במרבית המקרים לא ניתן להימנע מהתופעה, אבל כשהיא מופיעה, יש מה לעשות כדי למנוע החמרה. הנה כמה דברים שלא ידעתם על טחורים.

 

מאז ולתמיד

טחורים הם קבוצות של כלי דם המרוכזות בפי הטבעת מהלידה ומלוות אותנו במהלך כל החיים, לרוב מבלי שנרגיש. עם זאת, לעתים אחד או יותר מכלי הדם מתנפחים, בולטים ולעתים גם מדממים.

 

הסימן הראשון: דם טרי

הפעם הראשונה בה עולה חשד לקיומם של טחורים הוא לאחר הופעה של נקודות או פסי דם טרי על נייר הטואלט, לעתים קרובות ללא תחושת כאב. לרוב הדימום אינו רב. טחורים חיצוניים, הסוג הנדיר יותר, מהווים פגם אסתטי ועלולים להכיל קריש דם הגורם לנפיחות ולכאב עז.

 

ארבע דרגות חומרה

הטחורים מסווגים לארבע תתי סוגים, לפי סוגם וחומרתם:

 

  • דרגה 1: טחורים המתבלטים לחלל פי הטבעת.

 

  • דרגה 2: טחורים המתבלטים מחוץ לפי הטבעת וחוזרים מעצמם פנימה.

 

  • דרגה 3: טחורים המתבלטים מפי הטבעת, לרוב לאחר פעולת מעיים, ושאפשר להחזירם למקומם בדחיפה.

 

  • דרגה 4: טחורים חיצוניים, המצויים כל העת מחוץ לפי הטבעת, ונראים כקפלי עור.

 

הגורם המרכזי: לחץ

לחץ תוך בטני, כמו זה המתרחש במהלך ההריון, לחיצה בעת הטלת צואה, או ישיבה ממושכת בשירותים, גורמים לגודש בקובץ כלי הדם שממנו בנוי הטחור, ובעקבות זאת הוא מתנפח ומתבלט. לחץ של צואה על הטחור עלול לגרום לפציעתו ובעקבות זאת לדימום.

 

האבחון: בדיקת רופא פשוטה

טחורים חיצוניים נראים בקלות באמצעות פישוק הישבן.

אבחון טחורים פנימיים מחייב בדיקה בעזרת אנוסקופ, מכשיר קטן המוחדר לפי הטבעת ומאפשר לבחון את התעלה המובילה לפי הטבעת, שאורכה כארבעה סנטימטרים. הבדיקה פשוטה, מהירה, ואינה כואבת כלל.

 

לעתים נדירות - גם מובילה לאנמיה

הסכנה המרכזית, אף כי נדירה מאוד, כתוצאה מקיומם של טחורים מדממים לאורך זמן, היא אנמיה בשל דמם ממושך. דמם מצריך בדיקת קולונוסקופיה, כדי לוודא שלא מדובר בגורם פנימי כמו גידול או פוליפ. הרופאים ממליצים לבצע גם בדיקת ספירת דם לסובלים מטחורים מדממים. עם זאת, ברוב המקרים המראה של נייר טואלט אדום מטעה והדימום אינו רב.

 

מספיקה רק פעם אחת

הטיפול הראשוני בטחורים מדרגה ראשונה מתבסס על ריכוך הצואה באמצעות תפריט עשיר בסיבים תזונתיים. לעתים ימליץ הרופא גם על נטילת תרופה לטיפול בעצירות, אולם הדבר לא יטפל בטחורים אצל מי שיציאותיו תקינות או כאשר הטחורים הם בדרגה 2 ויותר. גם טיפול במשחות המצויות בשוק אינו נחשב ליעיל במיוחד. ככלל, הטחורים עשויים לקטון ולהפסיק להפריע בהשפעת תזונה או טיפול אחר, אולם מי שסבל מהבעיה פעם אחת, מועד לסבול ממנה גם בעתיד.

 

אל תתאפקו

בעיות בפי הטבעת מוחמרות במיוחד לאחר שהייה ממושכת מחוץ לבית, החל מטיסה לארץ זרה, הכוללת שינוי בהרגלי התזונה והיציאות, וכלה במעבר דירה. בארץ התופעה שכיחה בעיקר בקרב חיילי המילואים, שעוברים מסביבתם הטבעית למקום שבו מתקני השירותים לוקים בחסר או פשוט אינם בנמצא. הדבר שגורם לחייל להימנע מפעולת מעיים ובעקבות זאת לעצירות ולטחורים, בעיקר מהסוג המדמם. מה עושים? מקפידים על תזונה נכונה ועל יציאות קבועות ויומיומיות.

 

פרוקטוגליבנול, או נרות על בסיס סטרואידים, עשויים להביא להקלה בתסמינים באמצעות הפחתת הגודש והבצקת, והם מתאימים לכל דרגת חומרה. עם זאת התסמינים עלולים לחזור, שכן, כאמור, מדובר בנטייה של הגוף.

 

קשירה, שידוך ולייזר

קשירת טחורים היא טיפול יעיל לכל דרגת טחורים. הטיפול אינו כואב, אינו דורש הרדמה מקומית, ונמשך שניות ספורות. הרופא מקבע את הטחור באמצעות גומייה. בתוך שבועיים מתה רקמת הטחור, ונוצר במקום פצע שמצטלק. מומלץ לא  לקשור יותר מטחור אחד בו זמנית, שכן שיעור הסיבוכים, ובהם דלקות, נמק מפושט או תסחיף, עולה ככל שקושרים יותר טחורים. כיוון שהפצע עלול להמשיך ולדמם, בעיקר אצל מי שנוטל תרופות מדללות דם (אספירין, קומאדין, קלקסאן), ייתכן שהרופא ימליץ להימנע מנטילתן כשבוע לפני הטיפול.

 

שידוך טחורים הוא שיטה חדשה לקשירת טחורים, המבוצעת באמצעות מכשיר ניתוחי הדומה לשדכן משרדי ומיועדת להפחית את עוצמת הכאבים. עם זאת היא כרוכה בדימום רב במהלך ההחלמה, ובכך חסרונה העיקרי. השיטה מתאימה לטחורים מדרגה 2 ואילך.

 

טיפולי לייזר יעילים לטחורים מדרגה 1: באמצעות קרן אינפרה-אדומה יוצרים כווייה בטחור, שמונעת ממנו להמשיך להתקיים. הכווייה שגורם הלייזר עדינה מאוד ואינה פותרת את הבעיה כשמדובר בטחורים חמורים יותר.

 

המוצא האחרון והכואב מכולם

אם כשלו שאר השיטות, והמטופל מדווח על סבל רב או דימומים ממושכים, הוא מופנה לאפשרות האחרונה, היעילה מכולן, אך מלווה בסבל לא קטן: ניתוח כריתת טחורים. הוא נמשך כחצי שעה, כולל הרדמה כללית או הרדמת חצי גוף, ובמהלכו נכרתים הטחורים. הניתוח מתאים לטיפול בטחורים בדרגה 4, אולם הוא נחשב לכואב ביותר מכלל הניתוחים המוכרים כיום (גם למטרות אחרות), ולכן הוא מוצע רק כאפשרות אחרונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאב כאבים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים