שתף קטע נבחר

הפעיל הסביבתי יזהר רשף הלך לעולמו

רשף היה ממייסדי הקואליציה לבריאות הציבור - עמותה שעסקה בקשר שבין זיהום סביבתי ותחלואה. בשנים האחרונות הוביל שורה של מאבקים ציבוריים במפעלים מזהמים - וגם מאבק אישי במחלת הסרטן. עמיתתו, ליאורה אמיתי (אהרון): "יזהר נולד בצל המפעלים מול קריית הפלדה. המאבקים שהוא ניהל היו קשורים באופן טרגי בסיפור חייו"

יזהר רשף, מנכ"ל ואחד ממייסדי הקואליציה לבריאות הציבור, הלך הבוקר (ד') לעולמו. רשף (37), יליד ותושב כפר מסריק, שנחשב לאחד ממובילי המאבק הסביבתי בישראל בעשור האחרון, נאבק בשלוש השנים האחרונות גם במחלת הסרטן. הוא הותיר אחריו רעיה ושלושה ילדים.

 

את הקואליציה לבריאות הציבור ייסד רשף בשנת 2001. הקואליציה מאגדת בתוכה כ-20 ארגונים ארציים ומקומיים הפועלים בתחום המקשר בין תחלואה וגורמים סביבתיים. שמו נקשר בכמה מהמאבקים הסביבתיים הבולטים שנוהלו בעשור האחרון, בעיקר כנגד מפעלים מזהמים באזור חיפה והצפון.


רשף מפגין מול קריית הפלדה בעכו. צילום: ליאורה אמיתי (אהרון)

בין היתר הוביל רשף את המאבק כנגד קריית הפלדה בעכו ומפעל "תעשיות אלקטרוכימיות" - מאבק שאף הוביל לסגירת המפעל בשנת 2005. תחת שרביטו, ניהלה הקואליציה יחד עם תושבי עתלית מאבק נגד מפעל "כרמל כימיקלים", ונגד המפעלים הפטרו-כימיים במפרץ חיפה.

 

במהלך שנות פעילותו בקואליציה יצר רשף קשרים הדוקים עם מומחים רבים מתחום הרפואה והסביבה, וגייס אותם לטובת העבודה של הקואליציה מול רשויות מקומיות, מפעלים ומשרדי הממשלה. בשנים האחרונות קיימה הקואליציה גם פעילות ציבורית והסברתית ענפה, מחקרים, כנסים וימי עיון, בהם נדון בהרחבה הקשר בין זיהום סביבתי ותחלואה.

 

בשבועות האחרונים חלה הידרדרות ניכרת במצבו, אך הוא ביקש להמשיך בפעילותו גם ממיטת חוליו, בסיוע פעילי הקואליציה ובני משפחתו. הוא ייטמן ב-17:30 בבית העלמין של קיבוץ כפר מסריק.

 

"נולד בצל המפעלים"

רשף היה דמות מוכרת ואהודה על פעילי הסביבה בישראל. "הוא היה דמות מרכזית בעמותה, איש פורץ דרך, שהמאבקים שהוא ניהל היו קשורים באופן טרגי בסיפור חייו", אמרה ל-ynet ליאורה אמיתי (אהרון), פעילת סביבה בולטת בקואליציה ומי שעומדת בראש עמותת "אזרחים למען איכות סביבה בגליל". 

 

אמיתי, שעבדה לצד רשף שנים ארוכות, סיפרה: "יזהר נולד בצל המפעלים מול קריית הפלדה. הוא התחיל כאיש תעשייה בעצמו והוביל את המאבקים מתוך מה שקרה לו בחייו. בשנתיים אחרונות הוא המשיך את הפעילות תוך כדי מחלה, ועשה זאת מתוך הידיעה שזה הדבר האחרון שיעשה". לדבריה, מותו של רשף הוא "אובדן של עמוד תווך מרכזי במאבק הסביבתי". 

 

יזהר היה מסוג הפעילים הסביבתיים שהגיעו מהקהילה, מהשטח, בעקבות תופעה מסוימת", אמר נאור ירושלמי, סמנכ"ל "חיים וסביבה" - ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. "בהדרגה הוא הבין שאין פה מקרה מקומי אלא תופעה אוניברסלית שבתוכה קיימים אינטרסים, חקיקה ואכיפה, והוא פעל בלהיטות ובדבקות למען הצורך להגן על בריאות התושבים".

 

את מרבית פגישות העבודה ביניהם קיימו השניים בשנים האחרונות בביתו של רשף בכפר מסריק - מול המפעלים נגדם נאבק. "הרבה פעמים אנשים מתחילים להיאבק בזיהום סביבתי בעקבות מחלה", אומר ירושלמי. "במקרה של יזהר המחלה תפסה אותו באמצע המאבק. אבל המאבק לא הסתיים".  

 

גם אורית רייך, יושבת ראש "העמותה למען איכות הסביבה והחיים בנהריה", עבדה לצד רשף בהקמת הקואליציה לפני מספר שנים. "יזהר היה הפה של כל התושבים שלא העיזו לדבר כנגד התעשייה וכנגד המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות. הוא היה איש חדור ובזכות הפעילות שלו ישנה כיום מודעות גבוהה לקשר שבין סביבה ותחלואה".

 

ציפי איסר-איציק, מנכ"ל עמותת "אדם טבע ודין", אמרה כי יזהר היה אדם נדיר ופעיל סביבה אמיתי, שניהל את מאבקיו מתוך אמונה ונחישות. "צחוק הגורל הוא שאדם שחרט על דגלו את המאבק כנגד המזהמים שילם את מחיר הזיהום", אמרה איציק, וציינה כי רשף היה מעורב מאוד בקידום חקיקת חוק "אוויר נקי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
נאבק במפעלים - ובמחלה. רשף
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים