שתף קטע נבחר
 

חצימחונות - יום בשבוע ללא בשר, גם בישראל

אחרי יום ללא עישון ויום ללא שופינג, קבלו את הדבר הבא: יום ללא בשר. המטרה: שמירה על איכות הסביבה. האמצעי: עשרות מסעדות בישראל יצטרפו ל"יום שני צמחוני" המתקיים כבר במדינות שונות בעולם, ויגישו פעם בשבוע תפריט נטול בשר

אין ברירה אלא להודות: זוהי שעתם הקשה של הקרניבורים. אחרי שנים של חגיגות בלי חשבון מתהדקת הטבעת סביב לועסי הסטייקים בכל רחבי העולם, ובשבועות הקרובים נראה את המגמה הזאת גם אצלנו. המטרה: לנסות ולהפחית את צריכת הבשר. הנימוק: יש להטות שכם קולקטיבי במאמץ לשמירה על איכות הסביבה העולמית. האמצעי: ברור שכפיית צמחונות מלאה היא גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, אבל למה לא להתחיל מיום אחד בשבוע, ממש כמו יום ללא עישון ויום ללא שופינג? לצמחונות החלקית הזאת כבר יש אפילו שם בעברית: חצימחונות.

 

פול מקרתני התגייס

בדו"ח "הצל הארוך של תעשיית משק החי" שפירסם האו"ם, מפורטים באריכות הנזקים החמורים שמחוללת תעשיית המזון מן החי לאוויר, למקורות המים ולקרקע. על פי נתוני הדו"ח, תעשיית הבשר אחראית ל‭18-‬ אחוז מפליטת גז החממה. עוד עולה ממנו, כי אם כל אחד יימנע מאכילת בשר רק פעם בשבוע, תיחסך מכדור הארץ כמות של פחמן דו-חמצני, המקבילה להורדת חצי מיליון מכוניות מהכביש למשך שנה. "הפגיעה כה חמורה, עד שצריך להתייחס אליה בדחיפות‭,"‬ קובע הדו"ח.

 

גם הסרט ‭,Food Inc‬ שעלה לאקרנים בארה"ב בשבוע שעבר ומעורר מאז רעש רב, עוסק בנזקים הסביבתיים שגורמים המשקים המתועשים של בקר, עופות וחזירים.

 

התגובה לנתונים התעוררה בעיר גנט בבלגיה, שם הוכרז בחודש שעבר על ימי חמישי כימים ללא בשר. תושבי העיר נקראו לכבוש את תאוותם, ובמשך יום אחד בשבוע להסתפק בתפריט צמחוני. מסעדות, קפטריות, בתי חולים ומוסדות חינוך נרתמו למבצע. לפני כשבועיים הצטרף לרעיון גם הזמר פול מקרתני, ויחד עם בנותיו השיק בבריטניה ובאוסטרליה קמפיין נלהב של "יום שני ללא בשר‭."‬ מקרתני הוא צמחוני ידוע, המתמיד כבר שנים רבות באורח חיים נטול בשר. לטובת הקמפיין שלו גייס תמיכה משלל אנשי בידור, מדע, עסקים, ספרות, עיתונות ואיכות הסביבה בבריטניה. "יום אחד בשבוע ללא בשר הוא שינוי משמעותי, שיכול לתרום רבות לכדור הארץ ולכך שהעולם שלנו יהיה נקי ובריא יותר‭,"‬ אמר החיפושית לשעבר.

 

דרושות מנות ירוקות

ואצלנו? את הקמפיין הישראלי להפחתת צריכת הבשר מריצים ממש בימים אלה ז'אנה ואילן גור, בעלי הירחון הגסטרונומי "על השולחן‭."‬ "היוזמה שלנו היא חלק ממאבק עולמי, אשר בבסיסה עומדת ההכרה בנזקים הסביבתיים שגורמת צריכת הבשר‭,"‬ אומרת ז'אנה גור. "חצימחונות היא דרך ראויה למי שמעוניין להפחית את צריכת המזון מן החי, אך מתקשה להימנע לחלוטין מאכילת בשר‭."‬ "הבעיה המרכזית בצמחונות היא גסטרונומית‭,"‬ מאבחן אילן גור, "הרבה יותר קל לשים סטייק במרכז הצלחת. יותר מסובך לבנות מנות צמחוניות מספקות - משביעות ומגוונות. האלטרנטיבות הצמחוניות היום לא מספקות. אנחנו קוראים למסעדות: צרו מנות צמחוניות יצירתיות ומעניינות, כדי שאנשים יוכלו לוותר בקלות על הבשר. יש בארץ שפים מוכשרים ביותר, שיכולים לספק אלטרנטיבות צמחוניות מקסימות, והם אלה שייתנו השראה לשאר המסעדות בארץ. כל המסעדות שפנינו אליהן כדי שישתתפו בפרויקט הגיבו בהתלהבות אדירה. למען האמת, עד עכשיו לא קיבלנו אפילו סירוב אחד. בימי שני המסעדות יפרסמו רשימת ספיישלים של מנות צמחוניות, שנבנו במיוחד לטובת הרעיון‭."‬ למה דווקא יום שני?

 

"כי ביום ראשון אנשים עוד אוכלים את השאריות של שבת, אז ביום שני כבר אפשר לוותר על הבשר. אין ספק שאנחנו אוכלים יותר מדי בשר. הרבה יותר ממה שאנחנו באמת צריכים. לדעתי, אכילת ירקות בריאה יותר, ואין צורך ביותר מ‭4-3-‬ מנות בשר בחודש. אבל יצרני הבשר לא צריכים לדאוג, אנחנו לא מטיפים לצמחונות מלאה, אלא רק מבקשים להפחית. אני עצמי לא צמחוני, אבל הפחתתי דרמטית את צריכת הבשר. אגב, פעם החלוקה הייתה מאוד ברורה: הצמחונים היו אנשים הדואגים לבעלי החיים, הטבעונים דאגו לעצמם ולבריאותם. היום המצב השתנה, ואנשים מנהלים אורח חיים צמחוני משלל סיבות, בין היתר בשל הדאגה לאיכות הסביבה‭."‬ מיטב המסעדות בישראל כבר נרתמו לשינוי, בהן כתית, מסה, כרמלה בנחלה, צפרה, שגב ושגב אקספרס, רוקח ‭,73‬ סושי סמבה, חדר אוכל, מראבו, אל-באבור, מוסקט, כל סניפי ג'ירף ואפילו - שימו לב - רשת ההמבורגרים בלאק בר אנד בורגר.

 

החל מהשבוע הבא ירחיבו המסעדות המשתתפות בפרויקט את מגוון המנות הצמחוניות המוגשות בהן, ובכל יום שני יגישו תפריט ספיישלים צמחוני כדי לעודד את הלקוחות לוותר על הבשר וליהנות מפירות ומירקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שישה ימים בשבוע בלבד
צילום: index open
צילום: איי פי
התגייס. פול מקרתני
צילום: איי פי
מומלצים