רכיבה על אופניים - קסדה לא מספיקה
מעטים רוכבי האופניים המודעים לתקנות הרכיבה אותן קבע המחוקק, ואשר עבירה עליהן עלולה להביא סנקציות חמורות - הידעתם ששוטר רשאי להוציא לכם את האוויר מהצמיג ולקחת את הוונטיל, אם רכבתם ללא תאורה?
אופניים זה נקי לסביבה, ובריא לגוף ולנפש - אבל מה מותר, ובעיקר מה אסור? רכיבת אופניים בישראל, ללא קשר לטרנד הירוק ששוטף את החברה, הפכה לפעילות מקובלת מאי פעם. השבילים עמוסי רוכבים, מכוניות הליסינג מצוידות במתקן נשיאה אלמנטרי, האופנה פורחת והספורט משגשג. ויש כמובן את עניין חובת חבישת הקסדה ולבישת האפוד הזוהר, והצעת חוק עידוד הרכיבה על אופניים והצבת מקלחות במשרדים. הרבה רעש ומהומה, ועניין אחד מאוד מאוד לא ברור. החוק, מה מותר ומה אסור בנוגע לרכיבה?
למשל, את מי מותר להרכיב והיכן, או איזו תאורה צריך וכיצד היא פועלת. האם מותר לרכוב על מדרכה או לא - והיכן צריך לעשות זאת על הכביש. ובכלל, כיצד מטפלת הזרוע האוכפת במפירי החוק שבין הרוכבים? הידעתם למשל כי בקובץ תקנות הרכיבה באופניים, מודיע משרד התחבורה מה בדיוק יכול שוטר לעשות לכם? למשל, אם רכבתם שלא כחוק, הוא רשאי "להוציא את האוויר ואת השסתומים (ונטילים) כדי למנוע המשך רכיבה עליהם".
דעו את חובותיכם (צילום אילוסטרציה: רויטרס)
כדי שתדעו מה מותר ומה אסור, החלטנו לפרסם את מדריך הרכיבה החוקית, ובו הסבר על קובץ תקנות משרד התחבורה בכל הנוגע לרכיבה על אופניים. כדאי לכם לקרוא, ולהצטייד במשאבה ושסתום חליפי, למקרה שהפעמון על הכידון לא יעבוד...
- אסור לרכוב על מדרכה. אולי לא ידעתם, אך אסור לרכוב על מדרכה להולכי רגל, אלא אם מסומן ומתומרר שם מסלול רכיבה ייעודי. היה וכך, ישמור רוכב האופניים על רכיבה אך ורק בתחומי המסלול המסומן. מותר לעומת זאת ללכת עם האופניים ביד, בתנאי שהדבר אינו מהווה הפרעה להולכי הרגל.
- בשעת החשיכה. רכיבה בלילה או בזמנים אחרים בהם התאורה נדרשת, מחייבת שימוש בפנס קבוע מלפנים המפיץ אור לבן, והנראה במזג אוויר נאה למרחק של 150 מטרים לפחות. בנוסף, גם מאחור חייב להיות פנס המפיץ אור - אדום במקרה זה. לסיום, גם על דוושות האופניים (פדאלים) חייבים להיות מחזירי אור, צהובים אגב.
- תקינים לשימוש. תקנה זו קובעת כי מותר לרכוב על אופניים אך ורק אם הם במצב תקין וראויים לשימוש: כמובן שהפרשנות כאן רחבה מאוד, אבל אפשר להניח כי האופניים אמורים להיות במצב נסיעה נורמלי, עם מערכת בלימה ראויה ואבזור מחוייב. סעיף ב' של אותה תקנה קובע כי יש לרכוב על אופניים אך ורק תוך ישיבה על המושב המיועד לכך. במילים אחרות - לא לבצע תעלולים שעלולים לפגום ביכולת השליטה בכלי, ולהפוך את הרכיבה בו למסוכנת לרוכב או למשתמשי הדרך האחרים.
- אבזור בטיחות חובה. האופניים עליהם אתם רוכבים חייבים להיות מצויידים בפעמון, מנגנון בלימה יעיל לעצירה, מחזיר אור מאחור, ובשעת החשיכה - תאורה מלפנים ומאחור ומחזירי אור בדוושות.
- קסדה, אגב, עדיין לא חובה. למרות שאושר החוק, התקנות הנדרשות לקביעת הקסדה המותרת, לא עברו. לכן אין עדיין אכיפה, ולא הוגדר איזו קסדה תתאים לשימוש. מנגד, זה לא אומר שכדאי לוותר על אמצעי הבטיחות הזה.
- לא תרכיב, בתנאי. התקנה עוסקת בהרכבת אנשים על האופניים. סעיף א' בתקנה קובע כי במידה ויש יותר מרוכב אחד על אופניים, יעשה הדבר רק על כלי המיועד לרכיבה כזו, כמו אופני "טנדם" יעודיים. עם זאת, מותר להרכיב על אופניים ילד שטרם מלאו לו שמונה שנים, בתאני שהוא יושב במושב ראוי. ובכל מקרה, אסור למי שטרם מלאו לו 14, להרכיב נוסע על אופניים.
- עקוף כחוק. תקנה זו קובעת כי כמו במקרה של כל כלי רכב אחר (גם מנועי), אסור לרוכב האופניים לנסוע לצדו של רכב אחר (כולל אופניים), אלא אם הוא עושה זאת במטרה לעקוף אותו.
- לא תחזיק. תקנה הקובעת כי בזמן רכיבה על אופניים, אסור לאחוז ברכב נוסע אחר - אסור להתחבר אליו בשום אופן, וגם לא לגרור דבר באמצעות האופניים.
- שמור מרחק. כמו במקרה של כל כלי רכב אחר, גם על רוכב האופניים לשמור מרחק ביטחון מהרכב שנוסע לפניו, כך שיוכל להספיק ולעצור - מבעוד מועד בעת הצורך, או בעת שהרוכב לפנים יאותת על כוונתו להאט או לעצור - מבלי להתנגש בו מאחור.
- הצמדו לימין. יש לרכוב על אופניים בצדו הימני של הנתיב, קרוב ככל האפשר לשפתו הימנית של הכביש. החוק מדגיש כי יש לשים לכך לב בעיקר בעת עקיפת רכב אחר (חונה).