כוחן של הרעלות: נשים בראש המאבק באיראן
מעבר לכעס על הטיית תוצאות הבחירות לטובת הנשיא, לנשים באיראן ישנן סיבות טובות למחות נגד המשטר. נמאס להן מההגבלות שהוטלו על לבושן ועל היקף עבודתן, והן חוששות שכהונה נוספת של אחמדי-נג'אד תחריף את מצבן
במשך שנים היה נהוג למדוד את מחאת הנשים באיראן לפי גודלה של קווצת השיער המבצבצת מבעד לרעלה הצבעונית. זאת על פי ההערכה שככל שבצבץ יותר שיער - כך גוברת הדרישה לחופש במדינה.
בגל המחאה שפרץ בעקבות פרסום תוצאות הבחירות, בלטו בתמונות שהגיעו מ"קו החזית" של המאבק הנשים האיראניות. הן צולמו כשהן צועדות לצד גברים, ונאבקות בכוחות הביטחון ובמיליציות הנשמעות להם.
טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- הרפורמיסטים: להגביל את כוחו של חמינאי
- המדריך למפגין האיראני: "אל תיאבק, נסה לברוח"
- הסרטים במשחק הכדורגל: פיפ"א דורשת הבהרות
מחאת הנשים הפכה לסמל לאחר שבעולם הופץ הסרטון שהנציח את מותה של נדא סולטאני, שנורתה בשבת במהלך הפגנה. על אף שהתרבות האיראנית מהללת מות קדושים, ההילה בדרך כלל נשמרת לגברים ומשאירה בדרך כלל לנשים את תפקיד האם או האשה של השהיד. במקרה של נדא, המאמץ הכביר של השלטונות למנוע ממפגינים לשאת את תמונותיה ולמנוע ממשפחתה להתאבל עליה כנהוג, רק מדגישים כי הפכה לסמל בעבור הצעירים האיראנים המפגינים.
נדא סולטאני (משמאל, אחרי שנורתה). חלל למען הדמוקרטיה (צילום: AFP)
"נדא מייצגת את הנוער שהלך להפגין עם תקווה ואידיאליזם", אמרה זיבא מיר-חוסייני, שחוקרת את מצב הנשים באיראן באוניברסיטת לונדון. "במובן מסוים, היא החלל הנשי הראשון. היא חלל למען הדמוקרטיה", סיפרה לכתב סוכנות הידיעות AP.
סיבות טובות לכעוס
נראה כי הבחירות והמאבק שפרץ בעקבותיהן פתחו פתח לפריקת התסכול הנשי השורר ברפובליקה האיסלאמית. תגובתה הנוקשה של הממשלה שהתבטאה במאות מעצרים, עשרות הרוגים, דכוי אמצעי התקשורת וסירובם של השלטונות לאפשר ספירה מחדש של הקולות רק הגבירו את אי הנחת הציבורי השורר בחלקים נרחבים באוכלוסייה.
מעבר לטענות האופוזיציה באיראן כי תוצאות הבחירות זויפו, ל-35 מיליון נשים איראניות יש סיבות טובות לכעוס. רבות מהן חשות כי כהונה נוספת של מחמוד אחמדי-נג'אד תחמיר את מצבן. הן חוששות כי מי שנבחר ב-2005 בזכות הבטחתו להשיב לאיראן את "הערכים האיסלאמיים", עלול להמשיך להגביל את זכויותיהן.
במהלך כהונתו הראשונה הוא העביר חוקים שהקשו על נשים לעבוד שעות נוספות - ורבות מהן נאלצו לעבוד חצי משרה. בשנה שעברה העלתה ממשלתו הצעת חוק שנועדה להקל על גברים לשאת נשים נוספות - דבר שאמנם נהוג באיסלאם אבל מעורר כעס באיראן. יותר מ-60 פעילות למען נשים נעצרו לאחר שהשתתפו בקמפיין לאיסוף מיליון חתימות במטרה לשפר את זכויות הנשים במדינה.
נמאס מהלבוש, נמאס מהמגבלות. תלמידות תיכון בטהרן (צילום: AFP)
אך אולי יותר מכל, מה שפגע בהן יותר מכל היה סוגיית הלבוש. ממשלתו של אחמדי-נג'אד התייחסה בחומרה לאכיפת קוד הלבוש האיסלאמי. נשים נדרשו לכסות את שערן בקפידה וללבוש בגדים ארוכים ולא צמודים שיסתירו את גזרתן. מי שהעזה להיות אופנתית מדי - למשל, להכניס בחורף את הג'ינס לתוך המגפיים - הסתכנה במעצר.
"בעבור הנשים, העלבון הגדול מכל הוא שמישהו קובע בעבורן מה ללבוש", אמרה תושבת טהרן בת 34. "בימים אלו אנשים רבים יכולים לראות בקלות מה קורה בעולם, איך הם חיים במדינות זרות בשלווה ובלי שום כפייה. לכן, אנחנו יודעות מהן הזכויות הבסיסיות שלנו כבני אדם ובמיוחד כנשים".
"השורש של המחאה הנוכחית הוא מורת הרוח והתסכול של האנשים שהמצב יחזור להיות כפי שהיה לפני הבחירות", כך אמרה כלת פרס נובל לשלום שירין עבאדי. "נשים הן הכי מתוסכלות בחברה, ולכן הנוכחות שלהן במחאה בולטת יותר".
מוסווי נטע תקווה
למרות שנשים באיראן אינן יכולות להיבחר לנשיאות ולתפקידי דת, ישנן לא מעט נשים בפרלמנט והן מהוות רוב של 65 אחוזים מקרב הלומדים באוניברסיטאות. ב-2006 החלה קבוצה של נשים בקמפיין איסוף מיליון חתימות למען השגת זכויות לנשים. במהלך מערכת הבחירות דאגה קואליציה של נשים ממעמדות שונים לפעול כדי להבטיח שהמועמדים ידאגו לשפר את מעמדן.
תומכת מוסווי בעצרת לפני הבחירות. עמדות מתקדמות (צילום: AP)
מועמדותו של מיר-חוסיין מוסווי לנשיאות העניקה להן עידוד שכן הוא החזיק בעמדות מתקדמות בענייני נשים וניהל קמפיין יוצא דופן, לראשונה באיראן, כשלצדו הופיעה אשתו, זהרא רהנברד. היא הופיעה לצדו בכינוסי הבחירות, השתתפה בסרטוני התעמולה ואפילו תקפה את יריביו הפוליטיים. "בפעם הראשונה בבחירות לנשיאות יכולת לראות מועמד שהתמודד עם אשתו", אומרת מיר-חוסייני מאוניברסיטת לונדון. "בכינוסים רבים הם החזיקו ידיים וזה שבר טאבו גדול".
כעת נותר להמתין ולראות כיצד יביעו הנשים האיראניות את מחאתן בשנים הקרובות, לאור העובדה שאחמדי-נג'אד ממשיך לכהונה נוספת - ונתפס כמי שהגביל את זכויותיהן ועלול להחמיר את מצבן.