הריסות ברלין, 1945
הצצה אל העבר: כיצד נראתה ברלין לאחר מלחמת העולם השנייה? בואו לצפות
היום היא נחשבת לאחת הבירות הצבעוניות בעולם. למבקרים הצעירים שנוהרים אליה מכל רחבי תבל, היא מציעה חיי לילה סוערים, סצינה תרבותית עשירה ומגוון אטרקציות תיירותיות. כזו היא ברלין של שנת 2009.
אבל ההילה הססגונית והעולצת שעוטפת בשנים האחרונות את בירת גרמניה, אינה יכולה להשכיח גם מבעלי הזיכרון הקצר ביותר, את עברה האפל של העיר שהטיל צל כבד על ההיסטוריה של המאה ה-20. כאן רוכזו כל כוחות הרייך השלישי, כאן בבניין הרייכסטאג נאם היטלר בפני נאמניו, מכאן יצאה בשורת המלחמה שהרעידה את העולם כולו.
64 שנים לאחור. ברלין שאחרי מלחמת העולם השנייה, היא עיר שכל כולה תבוסה. עיי חורבות שהיו סמל לכניעתה ולהשפלתה של מכונת המלחמה הנאצית בפני כוחות הברית. פרד מונוסון, הנדבן היהודי-אמריקאי משוטט ברחובות העיר ומתעד את אשר רואות עיניו. בסרטון שלפניכם תוכלו גם אתם לראות תמונות נדירות, המנציחות את אותה נקודת זמן קריטית בהיסטוריה של גרמניה.
מזהים את אחת הדמויות המופיעות בסרטון? כתבו אלינו או פרסמו תגובה ושתפו את כולם.
הזווית הארכיונית
מנקודת מבטנו היום, אחרי שחורבנה של ברלין הסתיים ועידן חדש החל בתולדותיה, מעניין לראות את יחסה של העיתונות היומית דאז למצבה של הבירה הגרמנית ערב סיום המלחמה. לפניכם כמה ציטוטים מתוך ארכיון "ידיעות אחרונות", מהם אפשר ללמוד על העתיד שצפו לה:
"עיר זו שהמיליטיריזם הועלה בה לדרגת מדע, העיר שממנה יצאו הכרזות מלחמה לאינספור במשך מאה השנים האחרונות, תימחה מעל פני האדמה על ידי מכשיר המלחמה האיום ביותר, הפצצות היורדות עליה ממרומים. לכאשר תושמד ברלין, לא תבנה עוד מחדש. איש לא יהיה מעוניין להקים את הריסותיו של מרכז שבו התחוללו אסונות מלחמה לאינספור. ברלין תימחה מעל פני האדמה וייתכן כי ביחד איתה תיעקר רוח המלחמה מהעם הגרמני". (7.2.1944)
"הדרמה הגדולה מתקרבת במהירות לסופה. גרמניה מתמוטטת, מתפוררת, מתאבדת בקצב הרבה יותר מהיר משהתפוררו בשעתן בלגיה, צרפת, יוגוסלביה, יוון ועוד ועוד. שוב אין זה חשוב כלל מתי וכיצד יגיעו צבאות הברית משני העברים לברלין. קצין גרמני גבוה שנשבה אתמול אמר את האמת המלאה, כאשר הגיד: 'בידי הגנרל אייזנהאואר הוא עתה לקבוע, אם ברצונו לבלות את חג הפסחא בברלין אם לאו – לנו, לגרמנים, שוב אין כל שליטה על החלטה זו...'" (1.4.1945)
"בעיר עצמה משתררת אנדרלמוסיה שאין לתארה במילים. כנופיות עריקים, כנופיות מאורגנות של פועלים זרים ואנשי העולם התחתון הגיחו ממחבואיהם וזורעים אימה ובהלה. יד המשטרה הרגילה ואף הוורמכט קצרה מלהשתלט על גלי הטירוף והאימתנות המשתוללים בעיר. ההפצצות התדירות של הרוסים מזה והאנגלים מזה מוסיפות עוד על הבהלה ואף הגרמנים עצמם מודים היום כי מאות אלפי תושבים הציפו את הדרכים המובילות מערבה במאמץ נואש להימלט מזוועות המלחמה. הסופר הברלינאי של (העיתון) 'בזלר נאכריכטן' – העיתונאי האחרון שיכול היה להתקשר בטלפון עם שוויץ – אומר: 'הברלינאים מתכוננים לשעת מבחן קשה, אבל הם נעשו אדישים עד כדי כך ששוב לא איכפת להם מה יקרה ברחובות, כל עוד יהיו בטוחים במחבואיהם ובמרתפיהם בהם הם חיים מזה שבועות רבים. מתרבים עכשיו האופורטוניסטים המנסים לטעון שהם רומו ושמעולם לא היו נאצים פעילים'". (22.4.1945)
"כיבוש ברלין יהיה פסגת כל הניצחונות רק אם ברלין תהיה כבושה בידי כל בעלי הברית יחד. גרמניה לא תקום להפריע את שלום העולם בשלישית, רק אם תדע שהינה ותישאר האויב המשותף של אנגליה ואמריקה ורוסיה יחד. ברלין הנמצאת בידי מעצמה אחת איננה ערובה לשלום העולם. ברלין הנמצאת בידי כל שליטי העולם – משכון יקר הוא לשלום העולם". (3.5.1945)
מי אתה פרד מונוסון?
בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין), שיוקרן בקרוב בערוץ הראשון. מידע נוסף אודות הסרט.
אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.
לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet