יועץ לבוש: הממשל מטעה, היו הסכמים עם שרון
אליוט אברמס, מי שהיה סגן היועץ לביטחון לאומי, כתב במאמר ב"וול סטריט ג'ורנל" כי למרות הכחשות ממשל אובמה - היו הסכמים בין ירושלים לוושינגטון בנוגע לגידול הטבעי בגדה. "אפשר לנטוש הסכם, אי-אפשר לשכתב את ההיסטוריה"
"למרות הכחשות ממשל אובמה - היו הסכמים בין ישראל לארה"ב בנוגע לגידול הטבעי" - דברים אלה, המצדדים בעמדת ממשלת ישראל בנוגע למחלוקת עם ארה"ב בסוגיית ההתנחלויות, באים מפיו של אליוט אברמס, מי שהיה סגן היועץ לביטחון לאומי של הנשיא לשעבר בוש.
במאמר שפרסם הבוקר (יום ה') בעיתון הניו-יורקי "וול-סטריט ג'ורנל" סתר
אברמס את הצהרות בכירי ממשל אובמה, ובראשם מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שטוענת כי הממשל הנוכחי לא קיבל מקודמו בוש שום מסמך על הבנה כתובה או בעל פה בין שתי המדינות בנושא.
העימות בסוגיית ההתנחלויות בין ירושלים לוושינגטון טרם הגיע לפיתרון. האמריקנים אינם מקבלים נוסחאות אחרות מלבד הקפאה מוחלטת של כל הבנייה בגדה המערבית, כולל בעוטף ירושלים. על-רקע מחלוקת זו בוטלה פגישת נתניהו עם השליח האמריקני המיוחד מיטשל, שהייתה אמורה להתקיים השבוע בפריז. בשבוע הבא אמור לצאת לוושינגטון שר הביטחון, אהוד ברק, בניסיון להביא לגישור הפערים עם מיטשל.
"למרות ההכחשה הנמרצת של אנשי אובמה, היו הסכמים בין ישראל לארה"ב לגבי הגידול הטבעי בהתנחלויות הישראליות בגדה המערבית", כתב אברמס במאמר שזכה לכותרת: "הילרי טועה לגבי ההתנחלויות. ארה"ב וישראל השיגו הבנה ברורה לגבי הגידול הטבעי".
"שרון לא המציא עקרונות, הם נדונו עם הממשל"
אברמס, שכיהן כראש דסק המזרח התיכון בבית הלבן, ניהל בין היתר את המשא ומתן עם ישראל בנושא ההתנחלויות וכיום עובד במכון המחקר "המועצה ליחסי חוץ". זו הפעם השנייה שהוא בוחר לסתור בפומבי את הצהרות ממשל אובמה, מאז החל העימות עם ירושלים.
"בנושא ההתנחלויות הסכמנו על עקרונות שיאפשרו המשך גידול מסוים. אריאל שרון הצהיר בבירור בנאום מדיני חשוב בדצמבר 2003 שישראל תעמוד בכל התחייבויותיה בכל הקשור לבנייה בהתנחלויות. שלא תהיה בנייה מעבר לקווים הנוכחיים, לא תהיה הפקעת קרקעות לצרכי בנייה, לא ינתנו תמריצים מיוחדים ולא תהיה בניית התנחלויות חדשות", כתב אברמס.
"שרון לא המציא את ארבעת העקרונות הללו. הם באו משיחות עם אנשי הממשל האמריקני והם נדונו בפגישת שרון-בוש בעקבה ביוני 2003", הוסיף אברמס בהתייחס לדבריה של קלינטון לפיהם "במבט על ההיסטוריה של ממשל בוש - אין הסכם בר-אכיפה לא רשמי או מילולי".
"ההצהרה הזו אינו נכונה. לא רק שהיו הסכמים, אלא שראש ממשלת ישראל התבסס עליהם שעה שלקח על עצמו מדיניות חדשה כואבת - פירוק ממשלתו, פינוי כל אזרח ישראלי, התנחלות ומוצב צבאי ברצועת עזה, ופירוק ארבע התנחלויות בגדה המערבית", הדגיש אברמס.
"למרות כל מה שגברת קלינטון אמרה, היה הסכם.
שרון היה נחוש לשבור את המבוי הסתום, לסגת מעזה, להוריד התנחלויות, להתעמת עם בני הברית שלו לשעבר ולתמוך במדינה פלסטינית ובהגבלות על הגידול הטבעי בהתנחלויות", הוסיף הבכיר האמריקני לשעבר. "הוא ביקש את תמיכתנו וקיבל אותה, לרבות הסכם שאנחנו לא נדרוש הקפאה מוחלטת בהתנחלויות".
אליוט אברמס הביע תמיהה על מהלכי ממשל אובמה בנושא וציין כי "מסיבות שאינן ברורות, ממשל אובמה החליט לנטוש את ההבנות שהושגו בנושא ההתנחלויות עם ממשלת ישראל. אולי אפשר לנטוש הסכם, אבל אנחנו לא יכולים לשכתב את ההיסטוריה ולגרום להאמין שהוא לא היה קיים".