ספרד: הפרלמנט מגביל פעילות השופטים החוקרים
הקואליציה והאופוזיציה בבית התחתון של הפרלמנט הספרדי שיתפו פעולה ואישרו הצעת חוק המגבילה את פעילותם של השופטים החוקרים לטיפול בתביעות הנוגעות במישרין לספרד. ההצעה טעונה את אישור הסנאט אך היא צפויה לעבור גם שם
הבית התחתון של הפרלמנט הספרדי החליט היום (ה') לצמצם את היקפו של החוק שאיפשר לשופטים חוקרים במדינה להגיש כתבי אישום נגד אישים בינלאומיים כמו אוגוסטו פינושה ואוסאמה בן לאדן.
במפגן נדיר של אחדות, הצביעו חברי הפרלמנט ממפלגת השלטון הסוציאליסטית והאופוזיציה השמרנית בעד התקנה. 341 חברי פרלמנט תמכו, שניים התנגדו, ושלושה נמנעו. ההחלטה טעונה את אישורו של הסנאט לפני שתיכנס לתוקף. על פי החוק המתוקן, שופטים חוקרים בספרד יוכלו לטפל בתביעות בשם "חוק הצדק האוניברסלי" רק אם הן נוגעות לספרד, אם נפגעו בהן אזרחי ספרד או אם האשמים נמצאים בספרד.
הפרלמנט החל בהליך החקיקה בעקבות תלונות שהגישו מדינות זרות - בהן ישראל. ששת השופטים החוקרים בבית המשפט הלאומי של ספרד, בשם עקרון הצדק האוניברסלי, מנהלים עתה 13 תיקים הקשורים להפרות זכויות אדם שהתבצעו במדינות זרות - החל ברואנדה וכלה בעיראק.
בתביעה נגד ישראל מוזכרים שמותיהם של ששה אנשי צבא ישראלים לשעבר, שנשאו בעת התקיפה בתפקידים בכירים: הרמטכ"ל דאז, משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון. כן מוזכר בה שר הביטחון לשעבר, בנימין בן-אליעזר.
בחודש שעבר, דיווח העיתון "וול סטריט ג'ורנל" על הצעת החקיקה המתגבשת. עם זאת, העיתון דיווח כי לא ברור אם
ההחלטה תשפיע על התביעות שכבר נמצאות בהכנה - או רק על תביעות עתידיות.
העיתון דיווח כי התביעות שניהלו השופטים החוקרים הפכו לכאב ראש של ממש בעבור מדריד - במיוחד לאחר שממשלות זרות הביעו מחאה ואיימו בפגיעה בקשרים הדו-צדדיים. משרד החוץ בירושלים כינה את התביעה "מהלך ציני", ושר הביטחון, אהוד ברק, הודיע כי יפנה לראשי הממשל בספרד כדי "להעביר את רוע הגזירה".