איראן: עצרנו 8 מעובדי שגרירות בריטניה בטהרן
שמונה איראנים המועסקים בשגרירות בריטניה בטהרן נעצרו "מאחר שמילאו תפקיד משמעותי" בארגון המהומות במדינה שר החוץ הבריטי גינה את מעצרם ודרש את שחרורם. במקביל אותת מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי: למרות דיכוי ההפגנות, רוצים לדבר על הגרעין
כלי תקשורת באיראן דיווחו הבוקר (יום א') כי השלטונות עצרו שמונה איראנים המועסקים כעובדים בשגרירות בריטניה בטהרן. סיבת המעצר, על פי הדיווחים, היתה חלקם במהומות שפרצו במדינה לאחר הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות.
איראן האשימה כי המערב אחראי להתערערות ביציבות בעקבות הבחירות לנשיאות ב-12 ביוני, שפרסום תוצאותיהן גרם לפריצת המהומות הקשות ביותר במדינה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. טהרן האשימה את בריטניה ואת ארצות הברית בהתערבות בענייניה הפנימיים ובליבוי הרגשות נגד המשטר.
בשבוע שעבר, גירשה איראן שני דיפלומטים בריטים משגרירות בריטניה בטהרן. בתגובה לצעד, הודיע ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי שני דיפלומטים איראנים יגורשו מהשגרירות בלונדון. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות "פארס", שמונת העובדים נעצרו מאחר שמילאו "תפקיד משמעותי" במהומות במדינה.
בעקבות הדיווח, דרש שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד מטהרן לשחרר לאלתר את העובדים העצורים - וגינה את מעצרם. "זוהי הטרדה והפחדה, מהסוג הבלתי מתקבל על הדעת", אמר מיליבנד לעיתונאים. "אנחנו דורשים שהעובדים ישוחררו ושלא יאונה להם כל רע", הוסיף.
מיליבנד, המשתתף בכינוס שרי החוץ של האיחוד האירופי ביוון, ציין כי עמיתיו קראו פה אחד לשחרור העובדים, והחליטו להגיב על כל "הפחדה" מצד איראן ב"תגובה חזקה ומאוחדת".
המועמד הרפורמיסטי המובס מיר חוסיין מוסווי טוען כי התוצאות, שלפיהן ניצח הנשיא המכהן מחמוד אחמדי-נג'אד - זויפו. היום צפויה מועצת שומרי החוקה - הגוף האמון על אישור תוצאות הבחירות באיראן - למסור את החלטתה הסופית בנוגע לבחירות. ככל הנראה, המועצה תיאשר את תוצאות הבחירות, ותקבע כי אחמדי-נג'אד הוא המנצח. למרות זאת, מוסווי מוסיף לדרוש את ביטול הבחירות.
למרות הדיכוי, אירופה רוצה לחדש הדיאלוג על הגרעין
בד בבד, אמר היום מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, כי אירופה מעוניינת לחדש את המשא ומתן עם איראן על תוכניתה הגרעינית השנויה
במחלוקת, למרות הדיכוי האלים של הפגנות הרפורמיסטים.
בשיחה עם עיתונאים לפני כינוס של שרי החוץ האירופים באי קורפו שביוון, ציין סולאנה כי האיחוד אינו מעוניין להתערב בענייניה הפנימיים של איראן, אך יוסיף למתוח ביקורת על האלימות שהפגינו כוחות הביטחון האיראנים כלפי המפגינים, ועל מעצרם של הפעילים. וחרף הדיכוי, אירופה מעוניינת לשמור על האפשרות לקיים דיאלוג עם טהרן על תוכנית הגרעין.