מחקר: כל פעוט שני בשדרות - בפוסט טראומה
הם מתקשים להירדם, לא מוכנים לישון לבד, מגיבים בתוקפנות וסובלים מנסיגה התפתחותית. כנס בינלאומי באוניברסיטה העברית בנושא טראומה בגיל הרך מעלה: גם אחרי הרגיעה, ילדי שדרות וישובי עוטף עזה מתקשים להתאושש
מהנתונים שהוצגו, ששיקפו את היקף הפגיעות בילדים ובמבוגרים בשדרות משנת 2003, עולה כי 41% מהאמהות ו-33% מהאבות סובלים מתופעות של פוסט טראומה בהן "פלאשבקים" וחוויה מחדש של האירועים הקשים, עוררות יתר, קשב מופחת לצורכי הילד והימנעות ממקומות או ממעשים המזכירים להם את ירי הטילים.
לפי דיווחי ההורים, כ-45% מהילדים והפעוטות מתחת לגיל 6 סובלים מסימפטומים פוסט-טראומטיים וכ-60% מהילדים בגיל הרך מסרבים לישון לבד. עוד נמצא כי ילדים להורים שסבלו מפוסט טראומה היו בסיכון גבוה פי שניים ויותר לסבול בעצמם. נמצא כי במשפחות שבהן אחד ההורים סבל מחרדות, 58% מהילדים סבלו מפוסט טראומה.
"הדרך היחידה - לחזק את ההורים"
תסמונת פוסט טראומתית מתבטאת אצל ילדים בנסיגה התפתחותית כמו חזרה לבקבוק או לחיתולים, הרטבה, פחד להתרחץ לבד או לישון לבד. פוסט טראומה יכול להתבטא גם בבכי מוגבר וקושי להירגע או להירדם.
"המסר שלנו הוא שצריך לחזק את ההורים המתמודדים עם הטראומה, ואז מתחזקים גם הילדים", מסבירה ד"ר רות פת-הורנצ'יק, מומחית בתחום הטיפול בטראומה בילדים מהמרכז הישראלי של בית החולים הרצוג לטיפול בפסיכוטראומה, שהציגה את הנתונים. "הדרך היעילה ביותר לעזור לילדים במצבי מלחמה וטרור היא לחזק את ההורה. מצאנו שילדים צעירים, מתחת לגיל שש, מושפעים יותר ממצוקת ההורים מאשר מהמצב האובייקטיבי. מטרת התוכניות שאנחנו מפעילים בשדרות היא לחזק את המיומנויות ההוריות, לטפל בתגובות למצבי הלחץ, לחזק את הרגישות ההורית ולחדד את הקשב לצורכי הילד".
במהלך השנים 2003 עד 2006 טפילו מומחים מבית החולים "הרצוג" ב-300 משפחות וילדים. אחרי מלחמת לבנון השנייה ועד 2006, טופלו 450 ילדים משדרות, חיפה וקרית-שמונה.
בהשוואה בין שלושת הערים, מספרת ד"ר פת-הורנצ'יק, נמצאה פגיעה קשה יותר בהורים ובילדים בשדרות. "בחיפה ובקרית שמונה נמצא כי 16-18% מההורים סבלו מסימפטומים פוסט טראומתיים. בשדרות הכל יותר חזק וראינו יותר מצוקה אצל ההורים ואצל הילדים. בצפון היתה מלחמה ונגמרה, בשדרות זה מצב מתמשך".