גפני: "האוצר הורס את מדינת הרווחה"
כך הזהיר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני בדיון על הצעת האוצר בחוק ההסדרים להכפיל את תקרת ההכנסה לתשלום דמי הביטוח הלאומי . לפי ההצעה התקרה תגדל לכ-80 אלף שקלים בחודש במקום כ-40 אלף. הביטוח הלאומי: לא נראה מכך אגורה
"האוצר לדורותיו הולך על הלאמת המוסד לביטוח לאומי בתהליך הרסני של ישראל כמדינת רווחה", הזהיר היום (א') יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני בסיכומו של דיון סוער על הצעת האוצר בחוק ההסדרים להכפיל את תקרת ההכנסה לתשלום דמי הביטוח הלאומי לכ-80 אלף שקלים בחודש במקום כ-40 אלף שקלים כיום.
גפני חיזק את טענת מנכ"ל המוסד אסתר דומיניסיני כי "האוצר הופך את הביטוח הלאומי למכשיר גבייה של מס הכנסה". דומיניסיני הזהירה שהאוצר לא מתכוון להעביר לביטוח הלאומי "אפילו אגורה אחת מההכנסה הנוספת כתוצאה מהכפלת התקרה שכן הצהיר בדברי ההסבר בחוק שכוונתו לצמצם בכך את השתתפותו בתקציב הביטוח הלאומי.
דומיניסיני אמרה זאת בהמשך להתנגדות הגורפת להכפלת התקרה שהביעו נציגי הלשכות העצמאים, רואי החשבון ועורכי הדין. קודם לכן היא הזהירה שהאוצר במהלכיו עלול לרוקן את קופת הביטוח אם ימשיך לממן את הגירעון בתקציב המדינה על חשבון הגדלת הגירעון האקטוארי בענפי הביטוח הלאומי שכבר מתקרב למאה מיליארד שקלים.
הממונה על התקציבים באוצר רביב סובל הגיב, "אל תדאגו לגירעון האקטוארי של הביטוח הלאומי. בלאו הכי כספי המוסד מופקדים באוצר ואם הוא יישאר בלי כסף בעוד כמה עשרות שנים האוצר יצטרך לשלם לציבור את קצבאות הביטוח הלאומי".
רו"ח עופר מנירב מלשכת רואי החשבון טען כי הכפלת התקרה היא הגדלה בפועל של שיעור המס השולי של מס הכנסה מ-46% ל-58% בעוד שזכויות המבוטחים לא יוכפלו ויעמדו על שיעורם הנוכחי.
הוא הזהיר כי הנישומים במגזר העסקי ישתדלו להתחמק מתשלום התוספת במעבר לחברות שיקימו כפי שעשו לפני שבע שנים בתגובה למהלך דומה. בתור חברה הם יידרשו לשלם אפילו פחות ממה שגובים מהם היום. מנירב ציין כי מחקר של בנק ישראל מצא כי הקמת החברות בעקבות גזירה דומה שיצאה ב-2002 גרמה לאוצר הפסדי הכנסות של חצי מיליארד שקלים. להערכתו הפעם הוא עלול להפסיד פי שלושה מההכנסות הצפויות. במקום הכנסה נוספת של 70 אלף שקלים מכל נישום בעל הכנסה גבוהה הוא יפסיד 200 אלף שקלים. רביב ביטל את הדברים ואמר שהאוצר מעריך שתקבוליו יגדלו בחצי מיליארד שקלים מהמהלך.
ראש לשכת העצמאים יהודה טלמון אמר כי המגזר העסקי לא יאמין לאוצר שתוקף הכפלת התקרה יוגבל לשנה וחצי בהוראת השעה שבחוק ההסדרים. לדבריו בעלי עסקים כבר מתחילים להקים חברות בהנחה שהגזרה תימשך מעבר לשנה וחצי. עו"ד יצחק הדרי מלשכת עורכי הדין הציע להחליף את הכפלת התקרה בתוספת של 1% למס השולי של מס הכנסה שלא תהיה מעוותת ולא שוויונית כמו הגזרה הנוכחית.
הוועדה תצביע על תיקון חוק הביטוח הלאומי להכפלת התקרה במועד אחר.