ים המלח יוסר מתחרות פלאי תבל
מועמדותו של ים המלח לאחד מפלאי העולם החדשים מוטלת בספק, היות וגורמים ברשות הפלסטינית אינם מוכנים להיות בוועדה ביחד עם מתנחלים ישראלים. שרת התיירות הפלסטינית: "השקפתנו חשובה יותר מהתועלת בהשתתפות בתחרות"
בשבוע הבא תערך תחרות בחירת שבעת פלאי עולם החדשים, ללא שמו של ים המלח שייעדר מן הרשימה היוקרתית, עקב חרם שהטילו הפלסטינים על השתתפותה של מועצה אזורית המייצגת התנחלויות ישראליות.
הרחקתו הכמעט ודאית של ים המלח, שלזכותו נזקפו סיכויי זכייה טובים, מהשתתפות בתחרות מדגישה כיצד חודרת המציאות המרה של הקונפליקט המזרח-תיכוני, כמעט לכל אספקט בחייהם של הפלסטינים, גם אם מדובר בתחרות שאינה מזיקה ואף מועילה.
תחרות שבעת פלאי עולם החדשים היא תחרות אינטרנטית עולמית, הנערכת תחת הסיסמא: "אם אנחנו רוצים להציל משהו, אנו חייבים קודם כל להעריך אותו". ב-2007 נבחרו שבעת פלאי העולם החדשים שנעשו על ידי מעשה אדם.
חוקי התחרות קובעים שאם אתר המועמד לזכייה בתואר הנכסף ממוקם בשטח של יותר ממדינה אחת, על כל המדינות החולקות בשטח האתר להקים ועדה משותפת עד ה-7 ביולי. ישראל וירדן, שחולקות יחד את שטחו של ים המלח, כבר קיימו את הצעד הנדרש, אבל הרשות הפלסטינית החליטה להתנגד לו.
ים המלח. נמצא בשטחם של שלושה גופים (צילום: כתרי מעוז)
זכייה של ים המלח בתואר פלא עולם ודאי תדגיש ותבליט את הנושא הסביבתי החשוב אודות הסכנה בהתכווצותו והתייבשותו המשמעותית של ים המוות בשלושים השנים האחרונות, עקב ניצול אנושי של מי נהר הירדן, ממנו ניזון הים, והוצאת משאבים ומינרלים מהים עצמו.
"לא נקים שום ועדה", אמרה שרת התיירות הפלסטינית, ח'ולוד דעביס, "כיוון שהוועדה הישראלית דנה בנושא עם מתנחלים הנמצאים על אדמה כבושה, בניגוד לחוק הבינלאומי. עקב כך, אנחנו לא מעוניינים להיות חלק מהעניין".
לטענתה של דעביס, השקפתה מייצגת עניין חשוב, הכולל את מאבקם של בני עמה במתנחלים הישראלים, יותר מאשר התועלת שתצמח להם מהשתתפות בתחרות.
פירוש ההחלטה הפלסטינית הוא שאם לא יתקבל שינוי של הדקה האחרונה בנושא, אתר ים המלח, הנמצא בנקודה הנמוכה ביותר בעולם, לא יוכל להתקדם לשלב הבא בתחרות. בשלב זה, יצביעו גולשי אינטרנט בכל העולם ויצמצמו את הרשימה מ-261 מתמודדים ל-77 מועמדים, שמתוכם ייבחרו 21 אתרים עולמיים בבחירה הסופית שתתקיים ב-2011, ומעריכים שתכלול כמיליארד הצבעות.
אם לא יתקבל שינוי, ים המלח לא יוכל להתקדם לשלב הבא (צילום: רויטרס)
הדירוג האחרון באתר התחרות של שבעת פלאי העולם החדשים מציג רשימה של שבע קטגוריות, כולל איים, הרים, יערות ונופים. מדבר הקלהארי, איי הגלפגוס ואגם טיטיקקה הם בין המועמדים המועדפים.
שינוי של הרגע האחרון?
"קרן שבעת פלאי עולם החדשים מבינה לגמרי את הרגישויות הפוליטיות, המערבות קהילות מתנחלים מסביב לים המלח וגורמות לדאגה ומטרד ברשות הפלסטינית, למרות שהיא לא הצביעה על כך ישירות כלפינו", אמרה דוברת הקרן, טיה ויירינג, ביום ראשון. "אנו נבדוק מיידית את האופציות שיאפשרו תמיכה תלת-צדדית רשמית באתר ים המלח", הוסיפה ויירינג, "כולל שינוי או החלפה של הוועדה הישראלית, כך שהמועמדות של ים המלח לא תתבסס על שטחים שנידונים למחלוקת". עוד אמרה דוברת הקרן, שנותרו חמישה ימים לשינוי דעתם של הפלסטינים.
סירובם של הפלסטינים להשתתף בוועדה התומכת במועמדותו של ים המלח בתחרות, לא באה כהפתעה לבעלי עניין ישראלים שצפו כבר לפני חודשים, שמועצת מגילות ים המלח, ששולטת בהתנחלויות, תהווה מכשול רציני להשתתפותם של הפלסטינים.
כל תוכנית המערבת עובדי ציבור ישראלים בגדה המערבית, המקושרת להתנחלויות יהודיות ומתרחשת על אדמה, שלטענת הפלסטינים גנובה, נחשבת בלתי חוקית על ידי בית הדין העולמי וצפויה להיתקל בקיר של לבנים פוליטיות, אומרים הישראלים.
זכייה בתחרות תבליט את הסכנה בהתייבשותו של הים (צילום: דפנה טלמון)
"זה מאוד עצוב", אמרה דוברת מועצת מגילות ים המלח, גורה ברגר, "ים המלח כה מיוחד שהנוא מעבר לכל פוליטיקה. גם ילדי וגם ילדי הפלסטינים לא יוכלו ליהנות ממנו אם לא ייעשה דבר בכדי להציל אותו".
בירדן צמחה תועלת רבה לאחר שנבחר אתר פטרה שבשטחה לאחד משבעת פלאי עולם שנעשו על ידי אדם ב-2007, ומספר המבקרים בה הוכפל מאז זכתה בתחרות.
מפלס המים של ים המלח הולך וקטן במטר כל שנה, לפי נתוניו של הבנק העולמי.