התייעצות שרים: כיצד להפיג את המתח מול ארה"ב
שר הביטחון צפוי לנסות לרכך את המתח מול הממשל: "הקפאת הבנייה ומהם גושי ההתנחלויות - פועל של משא ומתן מפורט מול רמאללה". שעות לפני צאת ברק לארה"ב יכנס נתניהו כמה משריו להתייעצות, למרות שטרם נקבעה עמדת ישראל באשר לתביעות בעולם
שר הביטחון, אהוד ברק, ייצא היום (ב') לנסיעת בזק לארצות הברית, במהלכה ייפגש עם השליח האמריקני המיוחד, ג'ורג' מיטשל. מטרת הנסיעה היא ניסיון לפוגג את המתח מול הבית הלבן, כדי לאפשר התנעת המשא ומתן. בשלב זה אין בכוונת ישראל להיעתר לתביעה הבין-לאומית להקפיא את הבנייה בכלל ההתנחלויות, אך ברק צפוי להבהיר לאמריקנים כי מבחינת ישראל, "ההתנחלויות לא יהיו מכשול לשלום עם הפלסטינים".
שישה משרי הממשלה יכונסו בשעות הבוקר (יום ב') כדי להכריע בתביעת ארצות הברית ואירופה להקפאת ההתנחלויות, שעות אחדות לפני ששר הביטחון ייצא לארה"ב. נטיית הלב של הממשל הישראלי היא לומר: "הקפאת התנחלויות, בנייה באחרות, היכן יעבור קו הגבול ואילו גושי התנחלויות הוא יכיל בשטח ישראל - הם פועל של משא ומתן מפורט שירושלים תנהל מול רמאללה".
הקפאת ההתנחלויות - כתנאי למשא-ומתן. ברק וליברמן (צילום: דודי ועקנין)
שרי השישייה, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, שר החוץ אביגדור ליברמן, השר בני בגין, השר לענייני אסטרטגיה משה יעלון והשר לענייני מודיעין, דן מרידור, יכונסו בלשכת נתניהו. בשלב זה, כך מסרו שרים העתידים להשתתף בדיון, לא נקבעה עמדת ישראל באשר לתביעות בעולם.
"הסוגיה הזאת טרם לובנה עד תום", נמסר מלשכת אחד השרים, "ולא מן הנמנע שתידון היום. ברור לנו שיש דרישה אמריקנית כזאת, ונצטרך לתת תשובות, אך המהלך של בדיקת הנושא טרם הושלם כאן. לבד מזאת, עלינו לוודא שמחווה ולו של הקפאה זמנית של ההתנחלויות, לא תהיה מחווה ישראלית חד צדדית, ולאחריה תבואנה תביעות נוספות. לאורך הדרך תצטרך ממשלת ישראל לבחון אותה, כמובן בתמורה למחוות פלסטיניות", הובהר.
ברק יציג את המחוות שעשתה ישראל. מיטשל בביקורו האחרון (צילום: AP)
בתיקו של ברק מונחות גם המחוות שעשתה לאחרונה ישראל כדי להפגין את רצינות כוונותיה. בין היתר, יציג בפני שליחו של אובמה את העובדה שהיום ניתן להגיע מרמאללה לג'נין בתוך שעה וחצי, בלא כל מחסומי דרכים. כמו כן יציין את הורדתן של כ-140 חסימות עפר מהכפרים לצירים הראשיים - ופתיחתם של מחסומים רבים. ממשל אובמה כבר הביע הערכה לחלק מהצעדים.
עוד יביא עימו ברק נתונים על העברת האחריות הביטחונית הפנימית בארבע ערים בגדה - רמאללה, ג'נין, קלקיליה ויריחו - לידי הפלסטינים. כמו כן יציין את פיתוח תשתיות המים והכבישים בשטחי הגדה שבריבונות האוטונומית של הרשות הפלסטינית. ברק צפוי לומר עוד, שישראל אינה מתכוונת לבנות התנחלויות חדשות, או להרחיב קיימות מעבר לקו המתווה שלהן - ולא מתכוונת להתחיל פרויקטים חדשים ביהודה ובשומרון.
בדיון השישייה צפוי ראש הממשלה להדגיש שהמסר לנשיא אובמה, דרך מיטשל, הוא שישראל כנה בכוונתה להיכנס לתהליך שלום. מטרותיו הסופיות, על פי תפיסתו, הן הקמת מדינה פלסטינית מפורזת בגבולות שיקבעו במו"מ בין הצדדים, ערבויות בין-לאומיות לפרוז ולהכרה בישראל כמדינה יהודית - כך שכל בעיית הפליטים תוטל לפתחה של המדינה הפלסטינית, והגעה להסכם שיהיה קץ לסכסוך - בלא כל תביעות פלסטיניות עתידיות.