הונאת מיידוף: העולים בדרום משלמים את המחיר
התרומות של קרן ויזל למוסדות בית ציפורה באשקלון וקריית מלאכי קוצצו בעקבות התפוצצות פרשת ההונאה. יו"ר העדה האתיופית באשקלון הבטיח לפעול עם ראש העיר לצמצום הפגיעה ומנהלת בית ציפורה בקריית מלאכי לא מתכוונת לוותר
הונאת הענק של ברנרד מיידוף, שנידון אמש (יום ב') ל-150 שנות מאסר, פגעה גם בפרוייקטים שהקימה באשקלון ובקריית מלאכי קרן ויזל, בראשותם של אלי ומריון ויזל, שהשקיעו את כספם בקרן של יו"ר נאסד"ק לשעבר שהתגלה כנוכל.
"לצערי הרב, כשהנוכל לוקח הוא לא חושב על אף אחד, בטח לא על ילדים קטנים שזקוקים לכל שקל בישראל", אומר בכאב רב יו"ר העדה האתיופית באשקלון, שלמה בלאי, שילדי קהילתו נתמכים בבית ציפורה בעיר, הפועל לצמצום פערים ונשירה של ילדי העולים ממערכת החינוך.
אלי ומריון ויזל עם הילדים בבית ציפורה באשקלון (צילום: חיים הורנשטיין)
על-פי ההערכות, תרומות קרן ויזל לאשקלון עד כה עומדות על כ-20 מיליון שקלים. לפני כמה חודשים הודיעה מריון ויזל לעיריה ולעומד בראשה בני וקנין, כי השנה תקצץ בתרומות. "למרות שהמשבר הכלכלי העולמי ובמיוחד בארה"ב, משפיע על גיוס תרומות, ויזל אמרה כי תשמור על תרומותיה לאשקלון כמו שהיה כל השנים, פרט לקיצוץ חד פעמי בשנת 2009", נמסר מעיריית אשקלון, "וקנין פנה לויזל להשתדל שגם בשנת 2009 לא יבוצע קיצוץ זה". לדברי העירייה, בכוונת ראש העיר לפעול למציאת אפיקים נוספים לגיוס תרומות בארץ ובחו"ל לרווחת התושבים.
כשהתפוצצה פרשת ההונאה של מיידוף, רתחו בני הזוג ויזל והודיעו כי לעולם לא יוכלו לסלוח לאיש שהונה אותם - אך מיהרו להגיע לישראל כדי להרגיע את הרוחות. מנהלת בית ציפורה בקריית מלאכי, לאה שלח, מספרת כי בני הזוג הודיעו: "תמשיכו בתוכניות כרגיל, אנחנו נמשיך לדאוג לכם לתרומות".
היא סיפרה כי עם פרסום הפרשה, כינסה את אנשיה ושיתפה אותם בחששות שהמקום עלול להיסגר. בני הזוג ויזל הבהירו כי אמנם יהיה קיצוץ בתרומות, אך הוא יפגע רק בתוכניות העל ולא בתכנים. "הם התכוונו כי תוכניות הלימודים ימשכו כרגיל אולם הטיולים וימי הכיף יצומצמו. אבל לשמחתנו קרן רש"י תממן כיום את החסר", מספרת שלח.
בלאי: "לא מתרשם מהעונש שניתן למיידוף"
סיפורו של בית ציפורה הוא סיפור של השקעה אמיתית בילדי עולים, שספק רב אם מערכת החינוך הציבורי יכולה, אמורה ומסוגלת לספק לתלמידים שהגיעו מתרבות אחרת ונאלצו לעבור תהליך שיוך קשה לחברה בישראל תוך כך שהוריהם בבית לא יכלו לספק להם כמעט כלום.
בבית ציפורה מחזקים אותם בהעשרת השפה העברית, עזרה בלימודים ותגבור לפני בחינות בגרות. לא עוד מועדונית ולא משחקיה, אלא עבודה של ממש כדי להביא את התלמידים בסוף הדרך לאקדמיה.
"נאמר לי שהפעילות תצומצם כתוצאה מכך. זה חורה לי מאוד, כי בסופו של דבר כל ילד שנפגע מהפעילות במקום מכאיב לי מאוד", מספר בלאי על הפגיעה בבית ציפורה באשקלון. "אני פועל יחד עם
וקנין לצמצם למינימום את הפגיעה. אני לא מתרשם מהעונש שניתן למיידוף, הוא אדם קשיש ומה זה כבר יעזור לנו בסופו של דבר? האם זה יפחית מהפגיעה בילדי המקום? אנו נפעל להמשיך את הפעילות הקדושה במקום בכל דרך גם אחרי מיידוף".
אלי ויזל התבטא קשות נגד מיידוף עם פרסום הפרשה. שלח, המכירה אותו שנים רבות, אמרה עליו ועל אשתו כי "מדובר באנשים עדיני נפש ואצילים שלא ראיתי מעולם מתבטאים כך בבוטות כלפי מישהו, אבל בנושא הזה הם היו משוחררי לשון. הגברת ויזל כועסת נורא על התרמית אליה נפלו, אבל לא נופלת ברוחה להמשיך את התוכניות כרגיל".
תקציב בית ציפורה בקריית מלאכי עומד על שני מיליון שקלים לשנה. חציו ממומן מקרן ויזל והיתר על-ידי קרנות אחרות. "נשמנו לרווחה כשבני הזוג חיזקו אותנו כדי להמשיך את התוכניות, וזו זכות גדולה להכירם מקרוב", מספרת שלח, "הקרן נכנסה לנישה חסרה והוכיחה כי באמצעות השקעה נכונה אפשר להצליח. אנחנו מקווים שירבו אנשים כמו בני הזוג ויזל שלצערנו נפלו קורבן לתרמית". כבר השבוע תתחיל פעילות קיץ לילדי בית ציפורה בקריית מלאכי, שתכלול חיזוק בלימודים ארבעה ימים בשבוע, וגם יום כיף אחד.