Firefox 3.5: גלישה פרטית ועוד חידושים
בעקבות המתחרות, גם מוזילה מוסיפה לדפדפן תמיכה בגלישה ללא שמירת מידע על האתרים בהם ביקרתם. לקחנו את Firefox 3.5 החדש לסיבוב
בשורות טובות לכל מי שהשליך את האקספלורר הישן לטובת שועל האש: הגירסה החדשה של הדפדפן, Firefox 3.5 מושקת רשמית הערב (ג'), אחרי שגירסת נסיון הופצה לכ-800,000 בודקי בטא מאז אמצע החודש.
לפי דיווח של PC מגזין, ההשקה הקודמת של Firefox 3 הייתה הצלחה מסחרית: מוזילה רשמה 14,000 הורדות בדקה של הדפדפן, סה"כ 8 מיליון הורדות ב-24 השעות הראשונות. מייק בלצנר, שמנהל את Firefox במוזילה, אמר כי נתח השוק של הדפדפן האלטרנטיבי בעולם עומד היום על כ-22 אחוז. במדינות אחרות כמו פינלנד וסלובניה מצבו של Firefox טוב עוד יותר ומתקרב ל-50 אחוז מהגולשים.
לטענת קרן מוזילה, Firefox 3.5 מהיר יותר מגירסאות 2 ו-3 במידה משמעותית, והוא מצוייד במנוע ג'אווהסקריפט מהיר יותר בשם TraceMonkey, שאמור לייעל את השימוש באתרים כמו Google Docs, למשל. במבחן הביצועים Sunspider הדפדפן הגיע לזמן תגובה של 1,524 מילישניות, לעומת 3,669 מילישניות ב-Firefox 3.0 ו-18,148 מילישניות ב-Firefox 2.
החל מהערב, אפשר להוריד את הגירסה הרשמית ב-70 שפות, לרבות עברית, בשלוש מערכות ההפעלה המובילות בשוק מאתר מוזילה. אנחנו בדקנו את גירסת ה-RC האחרונה שיצאה קצת לפני הגירסה הרשמית.
לגלוש בחשאי ולהשמיד ראיות
בעקבות תכונה דומה שקיימת ב-Internet Explorer 8 של מיקרוסופט, ב-Chrome של גוגל ובספארי של אפל, גם מוזילה הוסיפה ל-Firefox את האפשרות של גלישה פרטית, למי שחולק את המחשב שלו עם בני בית או משרד נוספים. בתפריט "כלים" ניתן להיכנס למצב הגלישה הפרטית או לצאת ממנו. כל עוד הגולש נמצא במצב פרטי, קבצי עוגיות, היסטוריית הגלישה, שמות משתמש וסיסמאות אינם נשמרים בזיכרון של Firefox, ונמחקים מייד במעבר לגלישה רגילה.
הפעלת גלישה פרטית (צילום מסך)
כמו כן, ניתן לגרום ל-Firefox "לשכוח" אתר מהיסטוריית הגלישה: בכניסה לניהול ההיסטוריה, הקלקה ימנית על שם האתר ומתן ההוראה לשכוח אותו, יימחקו כל המופעים של דפים מתוך אתר זה בהיסטוריית הגלישה. אפשרות נוספת היא מחיקת היסטורית גלישה בשעה האחרונה, בשעתיים האחרונות או ביום האחרון. בתפריט ההיסטוריה ניתן לפתוח מחדש את הלשוניות שנסגרו לאחרונה בטעות.
מחיקת היסטוריה
התמיכה החדשה בווידאו מאפשרת צפייה ושמירה קטעי וידאו ללא התקנה של תוסף וידאו חיצוני, באתרים שתומכים בכך - מה שלא מעניק לנו פטר מוחלט מהתקנת Flash. בזכות התקן החדש HTML 5, יישומים מקוונים יישמרו בזיכרון הדפדפן וניתן יהיה להשתמש בהם גם במצב לא מקוון. הפעם הוסיפה מוזילה גם תמיכה בהורדה והתקנה של פונטים, למען חובבי הטיפוגרפיה.
סיווג גיאוגרפי - למה זה טוב?
בגירסה 3.5 של שועל האש (פנדה אדומה, לדייקנים שביניכם) שולבה גם האפשרות של גלישה מודעת-מיקום בדפדפן. המיקום הגיאוגרפי של הגולש מזוהה אוטומטית (הזיהוי מבוסס על כתובת ה-IP או על נקודת אינטרנט אלחוטי), והגולש יכול לבחור אם לשתף את המידע עם אתר מסויים או לא.
למה זה טוב? ובכן, זה עדיין לא מאוד שמיש. כשאתר מסויים יכול למקם את הגולש שלו על המפה, הוא יכול להתאים לו תוצאות חיפוש רלוונטיות יותר, להציג מפות מתאימות או "לעשות דברים מגניבים אחרים שעוד לא חשבנו עליהם", מודים במוזילה. נושא הגיאו-תיוג של מידע ברשת עדיין נתמך במעט שירותים יחסית, אבל הנה דוגמה למפה חכמה שמציגה מידע מוויקיפדיה ואתרים חיצוניים אחרים ליד אזור המגורים של המשתמש.
מפה חכמה ב-3liz. גלה מאיפה אתה וקבל אתר רלוונטי יותר
התכונה הזו הצליחה לעורר את קנאי הפרטיות ברשת, ולמרות שלא מדובר בסכנה של ממש והבחירה לגבי ההרשאות של כל אתר ואתר נתונה בידי הגולשים, הופצו בכמה אתרים מדריכים לביטול מוחלט של ה-geolocation. אפשר לעשות זאת פר אתר בכניסה ל-Tools ול-Page Info, או באופן מוחלט דרך about:config (למשתמשים מתקדמים בלבד).
לבטל הרשאת איתור מיקום (צילום מסך)
בדיוק מה שהיה חסר
לפי Cnet, במהלך השנה החולפת, Internet Explorer איבד שמונה אחוזים מהמאמינים שלו וירד לנתח שוק של 65.5 אחוזים. עכשיו כש-IE איבד את היתרון המשמעותי ביותר שלו על שועל האש, מצבו בטח לא ישתפר בהרבה.
Firefox 3.5 לא מציע שינויים מרעידי עולם, ועדיין מדובר באותה תוכנה מצויינת ואהובה, באותו ממשק מוכר. עם זאת, הוא סוגר למוזילה את הפערים שנפתחו מול גוגל ומיקרוסופט בתחום הגלישה הפרטית, ומוטב שזה נעשה מאוחר מאשר בכלל לא (אם כי מחיקה ידנית של ראיות גלישה מפלילות מעולם לא הייתה עניין מורכב מדי ב-Firefox ממילא).
כשתקבלו הודעה על עידכון אוטומטי חדש ל-Firefox, אין סיבה להגיד "לא" - להיפך.