בית דין בספרד: לא ייחקרו ישראלים בתיק שחאדה
החקירה בחשד ל"פשעים נגד האנושות" נגד בן-אליעזר, חלוץ, יעלון, דיכטר ובכירים נוספים תיסגר - כך החליט בית הדין הלאומי במדריד. הבכירים היו מעורבים בחיסול סלאח שחאדה ברצועת עזה ב-2002, התקפה בה נהרגו 14 אזרחים
בית הדין הלאומי הגבוה בספרד החליט היום (ג') לסגור את החקירה הרשמית נגד שורת בכירים בישראל, בגין "פשעים נגד האנושות". הכוונה למעורבים בפרשת הפצצת הבית שבו שהה סלאח שחאדה בעזה ביולי 2002. באותה התקפה נהרגו שחאדה ועוד 14 אזרחים.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, יו"ר ועדת השרים לטיפול בתביעות בחו"ל נגד בכירי הצבא ומערכת הבטחון, בירך על ההחלטה, ואמר כי ישראל טענה מלכתחילה שהתביעה היתה ניסיון פוליטי לנצל לרעה את מערכת המשפט הספרדית. "אנו רואים בחיוב כל התפתחות שמתמודדת בהצלחה עם ניסיון כזה ומקוים שבכך יסתיים העניין".
תחילת הפרשה המשפטית בסוף ינואר, אז הסכים שופט לדון בתביעה נגד שבעת הבכירים בגין הפצצת בית המגורים בעזה שבה נהרג שחאדה, ולפתוח בחקירה. התביעה הוגשה על ידי המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, בשם "עקרון הצדק האוניברסלי" שבו מכירה ספרד.
פרט לשר הביטחון לשעבר בנימין בן-אליעזר, גם יתר הנאשמים בתביעה נשאו בעת התקיפה בתפקידים בכירים: הרמטכ"ל דאז, משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון.
לפני כחודשיים החליט השופט הספרדי פרננדו אנדראו - בניגוד לדעת התביעה - להמשיך בחקירה. שר הביטחון, אהוד ברק, אמר אז כי יפנה לראשי הממשל בספרד כדי להעביר את רוע הגזירה. הפרקליטות בספרד ערערה על החלטתה וטענה כי "הפעולות (לחקירה) שנעשו בישראל צריכות להיחשב כמספקות".
במקביל, בעקבות לחץ שהפעילו ממשלות זרות על מדריד, קיבל בשבוע שעבר הקונגרס הספרדי - במפגן אחדות נדיר - החלטה המגבילה את תחום שיפוטם של השופטים למקרים הקשורים במישרין לספרד. בבית המשפט הלאומי נוהלו בעת ההצבעה 13 תיקים הקשורים להפרות זכויות אדם שהתבצעו במדינות זרות - החל ברואנדה וכלה בעיראק.
בחודש שעבר, דיווח העיתון "וול סטריט ג'ורנל" על הצעת החקיקה המתגבשת. באותו פרסום לא נמסר אם ההחלטה תשפיע על התביעות שכבר נמצאות בהכנה - או רק על תביעות עתידיות.