איראן: לא נשתתף בכינוס עם פרס בקזחסטן
נשיא המדינה צפוי להיות הנאום המרכזי בוועידה הבין-דתית בקזחסטן. נציגי איראן, ששמעו על-כך, מאיימים לנטוש את הוועידה. נציגי נשיא קזחסטן ניסו להשפיע עליהם להישאר
הוועידה מתקיימת זו הפעם השלישית בחסות נשיא קזחסטן, נורסולטן נזרבייב. אמורים להשתתף בה נציגים של הנצרות, היהדות והאיסלאם - בין היתר אנשי דת מאיראן,
פקיסטן, לוב, סעודיה ואינדונזיה. את היהדות ייצגו בכינוס הרבנים הראשיים, יונה מצגר ושלמה עמאר, אולם עקב ביקורו הממלכתי של פרס שנערך במקביל באסטנה, הזמין אותו נזרבייב להיות אורח הכבוד ואחד הנואמים המרכזיים שיפתחו את הכינוס בבוקר.
כבר ביום שני החלו הדיונים המקדימים על ידי נציגיהם של אנשי הדת, והתברר כי חלק מנציגי האיסלאם מסרבים לקבל את פרס במקום. עקב מגבלות ביטחוניות, הן בישראל והן בקזחסטן, דבר הגעתו של נשיא המדינה לאסטנה פורסם רק ביום ראשון עם המראתו לביקורו הממלכתי באזרבייג'אן ובקזחסטן, ולכן רק ביום שני התבשרו על כך נציגי איראן בכינוס הבין-דתי ודרשו מהמארגנים הסברים.
עו"ד אלקנה הולצר, חבר מזכירות הוועידה, המייצג בדיונים המקדימים את הרבנות הראשית לישראל, אמר: "מטרת הדיונים המקדימים היא להכין את ההצהרה המשותפת, שעליה יחתמו כל אנשי הדת הבכירים בהמשך השבוע, ושבבסיסה קריאה של מנהיגי כל הדתות לפיוס ודיאלוג תוך זניחת כל דרך של אלימות. השיחות החלו באווירה טובה, אלא שבשלב מסוים החלה להתפשט בין נציגים מוסלמיים השמועה כי פרס עומד להגיע ואז הכל השתנה".
הולצר הוסיף כי נציגי איראן אמרו כי קיבלו טלפונים מטהרן. "הם התבקשו לתת הסברים לנוכחותו של פרס, ואיימו לנטוש את כל הוועידה אם לא יודיעו להם כי חלקו של נשיא המדינה בכינוס בוטל. נציגים מטעם מוסד הנשיאות של נזרבייב ניסו להרגיע את הנציגים האיראנים, מאחר שמדובר באירוע אישי שבחסות הנשיא המקומי".
לא מדובר בלחץ האיראני הראשון בביקור, שכן לחץ דומה הופעל על נשיא אזרבייג'ן, אילהאם אלייב, שלא לקבל את הנשיא פרס, אולם גם כאן לא עלה מאמצם של האיראנים יפה.
לאחר נאומו בוועידה, צפוי פרס להיות אורח הכבוד של הקונגרס האירו-אסייתי, שבראשות אלכסנדר משקביץ', ולהשתתף בקבלת פנים חגיגית שתערוך לכבודו הקהילה היהודית באסטנה. משקביץ', מהתורמים הגדולים לקהילות היהודיות באסיה ואירופה, אחראי בין היתר על הקשר עם הקהילה היהודית שבאיראן.