שתף קטע נבחר

חגיגות וחששות עם צאת צבא ארה"ב מערי עיראק

ראש ממשלת עיראק הכריז על היום כ"חג הריבונות הלאומית" - וכוחות הביטחון העיראקיים צעדו במרכז בגדד כדי לציין את צאתם של חיילי ארה"ב ממרכזי הערים. עם זאת, היום השמח היה מהול בעצב: פיגוע קשה בצפון המדינה גבה את חייהם של עשרות בני אדם

עיראק קיבלה היום (ג') את השליטה הביטחונית המלאה על עריה ועיירותיה, ותושבי המדינה חגגו את נסיגתם של הכוחות האמריקנים מריכוזי האוכלוסייה הגדולים, יותר משש שנים לאחר שפלשו לשם כדי להפיל את משטרו של הרודן סדאם חוסיין.

 

 למרות שישנם עיראקים החוששים כי השלב הראשון בנסיגה האמריקנית יותיר אותם פגיעים יותר למתקפות - הממשלה הכריזה על היום כחג לאומי - "יום הריבונות הלאומית" - וקיימה מצעד צבאי כדי להפגין שרירים בפני המיליציות החמושות שעדיין פעילות בשטחה "יום זה, שהוא בעבורנו חגיגה לאומית, הוא הישג של כל אזרחי עיראק", הכריז ראש הממשלה העיראקי נורי אל-מליכי בנאום שנשא בטלוויזיה במדינה.

 

"ריבונותנו החלקית ונוכחות הכוחות הזרים בארצנו הן המורשת הרצינית ביותר שירשנו מסדאם חוסיין. מי שחושב שעיראקים אינם מסוגלים להגן על ארצם טועה טעות מרה", הוסיף ראש הממשלה.

 

מצעד צבאי באזור שנתפס כסמל הכיבוש

אירוע נוסף שהעיד כי עידן חדש הגיע למדינה היה המכירה הפומבית שקיים היום משרד הנפט במדינה - שבה נמכרו שמונה שדות נפט וגז טבעי. אך לצד החגיגות היתה גם תזכורת כואבת לשפיכות הדמים שהחלה בעקבות הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003. לפחות 25 בני אדם נהרגו בעיר כרכוך בצפון המדינה, לאחר שמכונית תופת התפוצצה בשוק סואן. העיר היא מוקד של תעשיית הנפט בעיראק, ואוכלוסייתה היא עירוב של כורדים, ערבים, נוצרים וטורקמנים. מוקדם יותר הודיע הצבא האמריקני כי ארבעה חיילים אמריקנים שהוצבו בבגדד נהרגו ערב הנסיגה. 

 

על פי ההסכם הביטחוני שנחתם בין בגדד לוושינגטון בסוף השנה שעברה, על כל היחידות האמריקניות לעזוב את מרכזי הערים בעיראק עד השעה חצות - ולעבור לבסיסים באזורים הכפריים. ההסכם קובע כי הכוחות האמריקנים יעזבו סופית את עיראק בסוף 2011.

 

בין החגיגות שנערכו לציון היום רב המשמעות - מצעד שעבר ברחובות ה"גרין זון", האזור המאובטח בקפידה בבגדד, שבו נמצאים משרדי הממשלה ושגרירויות זרות. האזור נתפס כסמל האולטימטיבי לנוכחות הצבאית הזרה במדינה, עד שהועבר לשליטה מקומית בינואר. אלפי חיילים ושוטרים צעדו או נסעו במשוריינים צבאיים שנתרמו בידי ארה"ב, סמוך לאנדרטה לזכר החייל האלמוני. האזור למוד מצעדים עוד מימי סדאם חוסיין. 


תושבי רמאדי במחוז אנבאר חוגגים את הנסיגה, היום (צילום: AP)

 

תחנת הטלוויזיה המקומית אל-עיראקייה גם הציבה שעון עצר שספר את הדקות עד להשלמת הנסיגה האמריקנית. בכל רחבי בגדד ניתלו שלטים שעליהם נכתב "עיראק, האומה שלי, התהילה שלי, הכבוד שלי".

 

"יש לנו עדיין צעדים חשובים לעשות ואנחנו יודעים שהדרך קדימה אינה קלה", אמר שר הפנים, ג'אווד אל-בולאני, בשיחה עם כתב רויטרס במצעד. "עלינו לפתח את יכולתנו לאסוף מודיעין ואת היכולות הטכניות שלנו, מאחר שהמלחמה הבאה היא מלחמת מודיעין".

 

המפקד האמריקני בעיראק, הגנרל ריי אודיירנו, אישר כי הכוחות האמריקנים יצאו לחלוטין מתוך מרכזי הערים. "מספר מצומצם של כוחות יישארו בערים כדי לאמן את הצבא

העיראקי, לייעץ לו, ולסייע", אמר לעיתונאים בבגדד. הוא לא נקב במספרם של החיילים שיישארו.

 

יש מי שחושש שבלי הנוכחות הצבאית האמריקנית במרכזי הערים, תיקלע המדינה להתפרצות מחודשת של אלימות על רקע בין-עדתי. בשבוע האחרון הגבירו חמושים את פעילותם, וביצעו בין היתר את שני הפיגועים הקשים ביותר בתקופה של יותר משנה. יותר מ-150 בני אדם נספו בשני הפיגועים. גם המצב הפוליטי במדינה עדיין לא התייצב, וקיימת מתיחות בין הערבים לבין המיעוט הכורדי בצפון המדינה. הבחירות הכלליות הצפויות בעיראק בינואר יהיו מבחן לדמוקרטיה הצעירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים עיראקים נכנסים
צילום: AFP
הגנרל אודיירנו. כוח יישאר לסייע
צילום: רויטרס
תושבי בצרה חוגגים את הנסיגה
צילום: AFP
מומלצים