שתף קטע נבחר
 

משרד האוצר פועל לשידרוג קופות הגמל

באוצר פועלים לקדם את מעמדן של קופות הגמל, הסובלות מנחיתות בהשוואה למוצרים הפנסיוניים האחרים. בין היתר, תינתן לקופות אפשרות למכור גם מוצרים ביטוחיים. האוצר: "המכשיר הזה צריך להיות שווה למוצרים האחרים"

משרד האוצר פועל לקידום מעמדן של קופות הגמל בשוק החיסכון הפנסיוני, כך הבהיר אמש (ד') נציג אגף שוק ההון בכנס "עדיף" לייעוץ פנסיוני.  

 

בדיון שעסק באטרקטיביות ההולכת ופוחתת של קופות הגמל, התייחס רג'ואן גרייב, מנהל מחלקת קופות הגמל באגף שוק ההון באוצר, לכך שכמעט ולא נפתחות קופות גמל חדשות בשנה האחרונה.

 

"כל הזמן אומרים שהגמל הולך להיעלם ולמרות זאת הוא ממשיך להתקיים" אמר גרייב, בתגובה לטענות של נציגי הגופים הפנסיוניים.

 

 "לאורך השנים גמל היה רובד שני של חיסכון. רוב הכספים הם של שכירים שהפקידו במעמד עצמאי, וכן כחסכונות לילדים - עד שנת 2005 " (אז שונו תקנות המס, שהפכו חיסכון זה ללא אטרקטיבי - א.ר.).

 

"על כל שקל שחוסך מפקיד, המדינה נותנת לו חצי שקל, מבחינת הטבות המס. ולכן המדינה החליטה שעל מה שלא מיועד לחיסכון פנסיוני החוסך לא יהיה זכאי להטבה".

 

לדברי גרייב, האוצר כבר התחיל בתהליך לשדרוג מעמדן של קופות הגמל, בין הייתר באפשרות לתת גם כיסויים ביטוחיים. "המכשיר הזה צריך להיות שווה למוצרים האחרים ואז התחרות תעשה את שלה".

 

התחרות התגברה אבל התשלום עלה

רונן טוב, משנה למנכ"ל קבוצת הביטוח מגדל, התייחס לדמי הניהול בקופות הגמל והביעה פליאה על כך שדווקא בקופות הללו שהפכו למוצר מאד תחרותי, בעקבות תקנות הניוד הפנסיוני, דמי הניהול דווקא עלו בצורה משמעותית, בעוד בקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים לא חלו שינויים בדמי הניהול .

 

טוב התייחס גם לבעיות הקיימות בייעוץ בבנקים, וכמות המיועצים הנמוכה ואמר כי עד כה רק כ- 44 אלף איש קיבלו יעוץ פנסיוני בבנקים. "כל מה שהבנקים גבו לקרן הפנסיה מקפת במשך שנתיים, זה שעתיים גביה של מקפת".

 

בדיון אחר בכנס, שהתקיים במכללה האקדמית בנתניה, הדף המפקח על שוק ההון, ידין ענתבי, את הביקורת על יישומה הלקוי של רפורמת בכר והבעייתיות בתחום הייעוץ הפנסיוני. ענתבי, שדיבר בפני היועצים והסוכנים הפנסיונים, קבל על כך שבתחומי התשתיות הציבור מבין כי מדובר בתהליך ארוך וממושך, אך בכל הנוגע לעולם הפנסיוני הציפיה היא לתוצאות מהירות.

 

"יש הבנה בציבור שפרויקטים בתחום הרכבת לוקחים זמן", אמר ענתבי, אך, לדבריו, בתחום החיסכון ארוך הטווח ההבנה הזו חסרה. ענתבי ציין כי יש הרבה התאמות שנדרשות ולוקח זמן להטמיע אותם.

 

לדבריו יש התקדמות רבה מאד בשנים האחרונות, ולא ניתן כלל להשוות את המצב בו היה שוק ההון לפני עשר שנים ומצבו כיום. "לפני עשר שנים לא היו אתרי אינטרנט, הציבור לא ידע איפה הכסף שלו נמצא".

 

רשת הביטחון - "היסטוריה עתיקה"

בדיון נוסף בכנס, שעסק בפיקוח על הגופים הפנסיוניים, אמר פרופ' בן ציון זילברפרב, מנכ"ל האוצר לשעבר, "כי הבעיה העיקרית של רפורמת בכר הייתה העברתם של כספים מגופים מפוקחים היטב לגופים עם פיקוח מוגבל".

 

לדברי זילברפרב, ערב הרפורמה מספר המפקחים בפועל על כ-8,000 סוכנים ו-600 סוכנויות ביטוח היה חמישה בלבד, בעוד על על הבנקים שמספרם קטן הרבה יותר , כלל גוף הפיקוח כ-140 עובדים.

 

לדבריו , היה צורך לחזק את אגף שוק ההון, בין היתר באיחוד רשויות הפיקוח (הפיקוח על שוק ההון, הפיקוח על הבנקים והרשות לניירות ערך) טרם הרפורמה. עם זאת ציין זילברפרב כי התוכנית לאיחוד רשויות הפיקוח מתנהלת בעצלתיים , ואם היו ממתינים ליישומה יתכן ורפורמת בכר לא הייתה קיימת עד היום.

 

זילברפרב התייחס גם לרשת הביטחון הפנסיונית: "זה נשמע היסטוריה עתיקה, זה היה רק לפני מספר חודשים , מי זוכר את זה היום - הקופות השונות מתקרבות כבר לכיסוי ההפסדים". לדברי מנכ"ל האוצר לשעבר, המציאות הוכיחה כמה צודק היה שלא לתת רשת ביטחון באותה תקופה.

פורסם לראשונה 30/06/2009 21:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענתבי: התקדמות רבה בשנים האחרונות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים