"ויתור על הורדת המס יכניס 3-4 מיליארד ש'"
לדברי השר לענייני מיעוטים, ברוורמן, יש לוותר במקביל על הטלת המע"מ על הפירות והירקות. המשנה לנגיד בנק ישראל: ההרכב התקציבי ואיכות השירות הציבורי אינם תומכים מספיק בצמיחה
"אמרתי לראש הממשלה, ויתור על הורדת המס השולי מ-46% ל-44% יכניס לנו 3-4 מיליארד שקל, וזה מה שאנחנו צריכים בשביל לסייע לרשויות המקומיות ולמגזרים חלשים. ממילא הורדת המס השולי הזה היא שולית מבחינת עידוד הצמיחה". כך אמר הבוקר (ד') השר לענייני מיעוטים, פרופ' אבישי ברוורמן, בפורום קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה.
לדבריו, יש לוותר במקביל על הטלת המע"מ על פירות וירקות. "אם נשלב את שני הצעדים, נישאר באותה מסגרת תקציבית, כל שאין לזה משמעות כלכלית אבל יש לדבר משמעות חברתית", אמר ברוורמן.
המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, אמר בפורום כי "ממשלה בגודל של 45% מהתוצר תואם את הממוצע בארצות המפותחות. בהינתן הוצאות הביטחון והריבית על החוב, אין מקום לרדת ברמת המיסוי". אקשטיין הוסיף כי "ההרכב התקציבי ואיכות השירות הציבורי אינם נותנים תמיכה מספקת לצמיחת המשק. בהינתן המגבלות התקציביות, יש להתמקד בייעול השירות הציבורי, כמו למשל בתחום הבריאות והחינוך".
היו"ר הפורש של המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' מנואל טרכטנברג, אמר בכנס: "אנחנו נמצאים במהלך מכוון של הורדת גודל הממשלה מזה מספר שנים. מדובר בתהליך הכרחי, שכן גודל הממשלה הקודם פשוט הכביד על המשק. צריך להגיד מילה טובה לאוצר, שהיה נושא הדגל בעניין הזה ועשה זאת על אף לחצים פוליטיים אדירים שהוא היה צריך להתמודד איתם".
לדבריו, "עם זאת, המנגנונים לצמצום גודלה של הממשלה נותרו על כנם. לכן, אם לא יהיה דיון מקצועי ופוליטי נמצא את עצמנו בעוד שלוש שנים עם ממשלה קטנה עוד יותר, מבלי שהתקבלה הכרעה מתאימה לעשות כן".
"אני דוגל בכך שהמטרה הכלכלית הראשונה של מדינת ישראל היא הורדת היחס בין החוב לתוצר אל פחות מ-60%. ולכן עלינו לקבל כלל פיסקלי לפיו הגירעון לא יהיה יותר מאחוז אחד מהתוצר בממוצע רב שנתי, ולכן אנחנו חייבים להיות בעודף ולא בגירעון על פני כמה וכמה שנים. מערכת המס צריכה להתאים את עצמה למדיניות הזו", אמר טרכטנברג.