מוסווי: נמשיך במחאה, הממשלה לא לגיטימית
מנהיג האופוזיציה באיראן הבהיר, לאחר פרסום התוצאות הסופיות בבחירות, כי פעולות המחאה יימשכו באופן חוקי. במקביל הודיעה איראן כי היא מצפה להתנצלות מאירופה
"זו האחריות ההיסטורית שלנו להמשיך במחאה ולא לחדול מהמאמץ לממש את זכויותיו של העם". כך הבהיר היום (ד') מיר-חוסיין מוסווי, המועמד המובס לנשיאות איראן. יומיים לאחר פרסום התוצאות הסופיות של הבחירות על-ידי הגוף האחראי, מועצת שומרי החוקה, אותת מוסווי כי מאבקם של הרפורמיסטים רק החל, אך הדגיש כי בכוונתו לעשות זאת במסגרת הכללים המקובלים.
טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- אחמדי-נג'אד: איראן ניצחה, מזימת אויבינו נכשלה
- הספירה החוזרת: אחמדי-נג'אד קיבל עוד קולות
- רפסנג'אני שובר שתיקה: לבדוק התלונות
מוסווי קרא לשלטונות לשחרר את העצורים, לאפשר לאופוזיציה להפגין ולחדול מלחסום אתרי אינטרנט ולצנזר עיתונים. הוא אף מתח ביקורת חריפה על השלטונות ועל הממשלה הנבחרת.
"מעתה ואילך תהיה לנו ממשלה שתתפקד בתנאים הכי לא בריאים מבחינת הקשר שלה עם העם. יש רבים בחברה, בהם גם אני, שאינם מקבלים את הלגיטמיות הפוליטית שלה", אמר מוסווי והוסיף כי "זאת תהיה ממשלה חלשה, שהחשש הוא שכתוצאה מהחולשות שלה תצלול לתהום של ויתורים לזרים".
"האמון הציבורי נפגע קשות", כתב מוסווי והוסיף כי "משטר שנשען במשך 30 שנה על אמון הציבור אינו יכול להחליף את האמון הזה בכוח ביטחוני". מוסווי ציין כי אם זה לא כך, "אז מדוע הם לא מאפשרים לאחרים לערוך הפגנות, כדי שיתברר עד כמה האמון הזה נפגע?" עם זאת הוא ציין כי עדין לא מאוחר לשקם את האמון הציבורי באמצעות השיבה לאסלאם, ציות לחוקה ואמירת אמת לעם.
במקביל פרסמה מפלגת חזית השותפות האסלאמית, המפלגה הרפורמיסטית הגדולה באיראן, הודעה בה כינתה את הבחירות לנשיאות "הפיכה" ואת התוצאות הרשמיות "בלתי-מקובלות". בהודעה נכתב כי "הבחירות היו תוצאה של הפיכה שנמשכה שנה והזיקה ללגיטימיות של המשטר בפנים ומחוץ לאיראן".
איראן: "שאירופה תתנצל"
בתוך כך האשימה איראן את האיחוד האירופי בהתערבות בענייניה הפנימיים, ודרשה כי יתנצל בפניה לפני שתיכנס לשיחות על תוכנית הגרעין שלה.מפקד הכוחות המזוינים במדינה, הגנרל חסן פירוז-אבאדי, הצהיר כי "בשל מעורבותה של הקבוצה הזאת (האיחוד האירופי), במהומות שהיו לאחר הבחירות, היא איבדה את היכולת לנהל שיחות עם איראן בנושא הגרעין". הוא הוסיף כי "עד שהם לא יתנצלו על הטעות הגדולה שלהם, אין להם זכות לדבר על משא ומתן".
המערב חושש כי איראן חותרת בחשאי לייצר פצצת אטום ואילו טהרן מכחישה זאת וטוענת כי תוכנית הגרעין שלה נועדה לצרכי שלום בלבד. יחד עם ארה"ב, רוסיה וסין, הציעו מדינות האיחוד האירופי לאיראן חבילת תמריצים כלכליים ואחרים, אם תשעה את העשרת האורניום, אולם איראן דחתה את ההצעה וטענה כי זו זכותה הלגיטימית כחברה באמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.