שתף קטע נבחר
 

הוועדה שתקבע את הריבית - בשליטת פישר

חוק בנק ישראל החדש מעביר את האחריות על החלטות הריבית מנגיד הבנק לוועדה מקצועית בת ששה חברים, אך הרכב הוועדה מבטיח כי פישר ימשיך לנהל את העניינים

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ימשיך להיות הגורם המכריע בהחלטות הריבית של המדינה. כך עולה מההצעה לתיקון חוק בנק ישראל שתוגש בשבוע הבא לאישור הממשלה, וכוללת פרטים על הרכב הוועדה המוניטרית, שתקבע בעתיד את הריבית.

 

החוק החדש קובע כי קביעת מדיניות הריבית של בנק ישראל תעבור בקרוב לידי ועדה מוניטרית, שתכלול נציגים מהציבור יחד עם נציגים מבנק ישראל. אך הרכב הוועדה, כפי שהחוק מתכנן, מותיר את אפשרות ההכרעה בידי פישר. כיום נמצאת קביעת שיעור הריבית החודשית בסמכות הנגיד בלבד, אף כי הוא חייב להתייעץ עם הנהלת בנק ישראל.

 

לנגיד יהיה קול מכריע

בוועדה המוניטרית יהיו חברים שישה אנשים, בראשות הנגיד. שלושה (כולל הנגיד) ייצגו את הבנק ושלושה יהיו נציגי ציבור. ההחלטות יתקבלו ברוב קולות. אם הקולות יהיו שקולים, לנגיד יהיה קול כפול ומכריע.

 

לצד הנגיד ישתתפו בוועדה המשנה לנגיד - כיום צבי אקשטיין ועובד בכיר של הבנק שימונה בידי הנגיד. את נציגי הציבור תמנה הממשלה, בהמלצת ועדה ציבורית. חברי הוועדה יהיו רק בעלי תואר דוקטור לכלכלה או מנהל עסקים עם חמש שנות ניסיון בתחום הפיננסי או הכלכלי, או, לחילופין, בעלי תואר מוסמך עם 10 שנות ניסיון.

 

החוק יחייב את הנגיד לכנס את הוועדה לפחות שמונה פעמים בשנה, ולישיבות מיוחדות לבקשת שני חברים לפחות. המניין החוקי של ישיבות הוועדה יהיה רוב חבריה, כלומר של ארבעה חברים בתנאי שאחד מהם הוא הנגיד או המשנה לנגיד.

 

ישיבות הוועדה לא יהיו חייבות להתכנס תחת קורת גג אחת. הן יוכלו להתקיים גם באמצעות קשר וידאו או טלפוני שיאפשר לשמוע את כל המשתתפים. החלטות הריבית של הוועדה, או החלטות על שימוש בכלים פיננסיים אחרים לשמירת יציבות המחירים, יהיו תחומות בזמן ויפורסמו מיד לאחר קבלתן.

 

מטרות הבנק בחוק בנק ישראל החדש הורחבו מעט לעומת החוק הקיים, שהתקבל לפני יותר מ-50 שנה. המטרה המרכזית היתה ונשארה - שמירה על יציבות המחירים בתחום האינפלציה, שנקבע בהחלטה משותפת של הבנק והממשלה. מטרה משנית שנוספה כאן היא תמיכה במטרות אחרות של הממשלה במדיניותה הכלכלית, במיוחד הצמיחה והתעסוקה. זאת בתנאי שלא תהיה בכך פגיעה ביציבות המחירים במשך עד שנתיים.

 

לצד הוועדה המוניטרית תקום מועצה מנהלית בת 7 חברים, עם רוב (5) של נציגי ציבור כשלצדם הנגיד והמשנה שלו. המועצה תעסוק בתקציב הבנק ובתנאי השכר של העובדים בהליך שקבע לאחרונה ראש הממשלה נוכח המחלוקת בין הבנק לאוצר על השליטה בנושא השכר. הבנק פרסם את קיומה של המועצה והרכבה כשהמחלוקת פרצה לתקשורת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר: ימשיך לשלוט
צילום: פלאש 90
מומלצים