מחנה היהודים
הצצה אל שגרת החיים במחנה המעבר במרסיי לאחר מלחמת העולם השנייה
הסיפור היהודי, כך נדמה, היה כרוך מאז ומעולם במסעות נדודים. בימי קדם היה זה אברהם אבינו, החלוץ שיצא למסע הארוך מאור כשדים אל ארץ כנען. אחריו מחזיק בשיא משה רבנו, שהוביל את בני ישראל 40 שנה במדבר. כשמדובר בעת המודרנית נראה כי תקצר היריעה מלתאר את כל המסלולים הנפתלים שבהם הוליכה ההיסטוריה את היהודי הנודד.
כתוצאה מן המסע הארוך שאליו יצאו יהודים לכל אורך הדורות, הפך ה"מחנה" – אותו מקום מגורים ארעי – לנוכחות קבועה בחיי העם. בסרטון שלפניכם מבקר הנדבן היהודי-אמריקאי פרד מונוסון באחד המחנות הגדולים בתולדות העלייה לארץ ישראל. זהו מחנה מרסיי, שנמצא בדרום צרפת וזכה לכינוי "מחנה היהודים", על שום אלפי היהודים שעברו בו בין השנים 1944 – 1965.
כאן רוכזו רוב המעפילים שיצאו לארץ ישראל על סיפון אוניית "יציאת אירופה". כאן היה למעשה המרכז למפעלה של עלייה ב'. משנת 1947 ואילך פעל המחנה הגדול תחת חסותה של הסוכנות היהודית. תחילה נקלטו בו הפליטים ממחנות גרמניה שהתכוננו לעלייה, ומאוחר יותר, אחרי הקמת המדינה, שהו בו עולים ממזרח אירופה ומצפון אפריקה. כחצי מיליון עולים עברו במחנה מרסיי. נכון לשנת 1965, רבע מכלל תושבי ישראל שהה בו זמן קצר או ממושך יותר.
מי אתה פרד מונוסון?
בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה?
את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין), שיוקרן בקרוב בערוץ הראשון. מידע נוסף אודות הסרט.
אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.
לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet