החוב הלאומי האמריקני: 11.5 טריליון דולר
ארה"ב חוגגת היום את יום העצמאות ה-233 שלה, אבל היא אינה לגמרי עצמאית: כל אזרח אמריקני חייב 37 אלף דולר בממוצע למשקיעים ולמדינות זרות. תשלומי הריבית של הממשל עמדו אשתקד על 452 מיליארד דולר. החוב צפוי לגדול השנה בטריליון דולר נוספים
ארצות הברית חוגגת היום (שבת) את יום העצמאות ה-233 שלה, אבל על עצמאותה מוטל צל כבד: החוב הלאומי. לפי נתוני משרד האוצר האמריקני, הגיע החוב ביום רביעי לסכום הדמיוני הבא: 11,518,472,742,288 דולר - משהו כמו 11 וחצי טריליון. מדובר, בממוצע, בחוב של 37 אלף דולר לכל אזרח אמריקני. כלכלני הממשל מעריכים כי החוב יגדל השנה בכטריליון דולר נוספים.
מעצמה במשבר:
- הרשויות בארה"ב סגרו שבעה בנקים נוספים
החוב האמריקני הוא "מסורת מפוארת" ארוכת שנים, שהחלה בסוף המאה ה-18, כשארה"ב לוותה מצרפת 75 מיליון דולר למימון מלחמת העצמאות שלה נגד בריטניה. הממשל הצליח למחוק את החוב רק פעם אחת בתולדותיו - בשנים 1834-1835, אך הסתבך באותה שנה במלחמה עם מקסיקו ושקע שוב בחוב - שמעולם לא נסגר.
החוב נמצא לאורך רוב ההיסטוריה האמריקנית בשליטה, גדל בשנות מלחמה והתכווץ בעתות שלום, אבל בשלושת העשורים האחרונים הוא רשם עלייה תלולה וחסרת תקדים, שהפסיקה רק בשנים 1998-2000, ורושם מדי שנה שיא של כל הזמנים. המלחמות בעיראק ובאפגניסטאן ניפחו את החוב עוד יותר. ב-1989, כשהחוב עמד על 2.7 טריליון דולר, הקימה עיריית ניו יורק בכיכר טיימס את "שעון החוב", המראה את גובה החוב בכל רגע נתון, אבל השעון עמד מלכת ב-2008, כיוון שהחוב הגיע ל-10 טריליון דולר והספרות בשעון לא הספיקו כדי להציג את המספר המעודכן.
כלכלנים מזהירים כי אם וושינגטון לא תתערב בקרוב, ייצור החוב הגבוה את המשבר הכלכלי הבא. נגיד הבנק המרכזי האמריקני (פדרל רזרב) בן ברננקי, אמר לאחרונה כי "אם לא ניצור מחויבות אמיתית ליציבות כספית בטווח הארוך, לא נזכה ליציבות פיננסית ולא לצמיחה כלכלית בריאה". ואילו נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אומר כי החוב "אחד הדברים שמדירים שינה מעיני בלילות".
הפתרונות האפשריים היחידים לחוב הם מסים גבוהים יותר, או הפחתת היקף השירותים הממשלתיים, או שילוב בין שניהם. החוב מקשה על המאמצים של אובמה והקונגרס להתמודד עם המשבר הכלכלי, כיוון שתוכניות התמריצים, החילוץ והפחתות המס שיצרו הממשל הקודם והממשל הנוכחי כדי להתמודד עם המשבר הגדילו אותו עוד יותר.
תשלומי הריבית שמשלם הממשל על החוב עמדו בשנה שעברה על 452 מיליארד דולר, והיו ההוצאה הרביעית בגודלה של הממשל, אחרי בריאות, ביטוח לאומי וביטחון.
מניין מגיע החוב? מרביתו מגיע ממכירת איגרות חוב של הממשל, שנחשבות, עדיין, למרות הכל, לאחת ההשקעות הבטוחות בעולם. חלק גדול מהאג"ח נמכר למשקיעים פרטיים. האג"ח הממשלתי האמריקני פופולרי במיוחד בסין, ביפן ובמדינות המפרץ הפרסי. אבל המשך גיוס הכסף תלוי בקבוצה קטנה של לווים גדולים - רובם בעלי הון זרים ומדינות זרות, משרד האוצר האמריקני מנסה למצוא לווים חדשים, אך הוא מתקשה בכך. אם המשקיעים הגדולים יינטשו, עלול הממשל לעמוד בפני בעיה קשה. תסריט כזה עלול לגרום לעליית ריבית חדה בכל העולם וליצור איום חדש וגדול על יציבות הכלכלה העולמית.