שתף קטע נבחר

חשש לבריאות חיילים בקריה בגלל חומרים מסוכנים

המשרד להגנת הסביבה התריע כבר לפני שנה וחצי בפני צה"ל על דליפה ממכל ובו חומרים מסוכנים מתחת למתקן מסווג בקריה. הם ביקשו מצה"ל לבדוק את היקף הזיהום - אך טרם נענו. "להערכתנו קיים סיכון פוטנציאלי לבריאות השוהים במבנה", כתב בכיר במשרד למפקד הקריה. דובר צה"ל: הנושא בבדיקה

במשרד להגנת הסביבה חוששים שקיים סיכון לבריאותם של חיילים המשרתים במתקן מסווג בקריה בתל אביב כתוצאה מדליפות חומרים מסוכנים ממכל תת-קרקעי הנמצא מתחתיו. המשרד התריע בפני צה"ל על הנושא כבר לפני שנה וחצי וביקש לבצע בדיקות - שטרם בוצעו.

 

ל-ynet נודע כי לפני מספר ימים שלחו אנשי מחוז המרכז במשרד מכתב שלישי במספר למפקד מחנה הקריה ובו התריע שוב על חשש לזיהום משמעותי של הקרקע ומי התהום מתחת למתקן. המקור לזיהום, אמרו במשרד, היא דליפה שאותרה בינואר 2008 במכל החומרים המסוכנים. 

 

במכתב ששיגר עמיר אשד, סגן מנהל מחוז מרכז במשרד אל מפקד הבסיס הוא כתב על החשש מזיהום חמור בקרקע ומוסיף: "... להערכתנו קיים סיכון פוטנציאלי (גם) לבריאות השוהים במבנה, שחשופים להצטברות ריכוזי מזהמים שמקורם בהתנדפות מזהמים שמקורם בתת-הקרקע".

 

צה"ל לא בודק

המיכל משמש לאחסון תמיסות פיתוח ומכיל מאות ליטרים של חומרים מסוכנים מסוגים שונים - בהם מתכות וחומרים אורגניים נדיפים. במהלך סיור שביצעו אנשי המשרד בינואר 2008 במקום התגלתה חדירה של החומר למבנה בו משרתים החיילים, ודגימות שבוצעו בו אישרו את קיומם של כ-50 סוגי מזהמים במקום - בהם ארסן, מתילן כלוריד ואצטון. חלק מהמדדים בבדיקה הצביעו כי ישנן חריגות ניכרות בריכוזי החומרים האורגניים.

 

כאמור, את המכתב הראשון בנושא שלח המשרד לצה"ל בינואר 2008. מכתב באותו נושא נשלח מהמשרד לגורמים הרלוונטיים גם במאי 2009, וכעת נשלח מכתב שלישי. למרות שורת ההתרעות, הממצאים המדאיגים וההתרעה של אנשי המשרד לא מטרידים כנראה את מפקדי הבסיס. עד כה הם טרם טרחו לספק למשרד להגנת הסביבה תשובות באשר לטיפול במפגע.

 

בהתבסס על הממצאים של בדיקות אנשי המקצוע במשרד, נדרשו מפקדי הבסיס לבחון את היקף הזיהום באמצעות תוכנית לדיגום הקרקע. את התוכניות היו אמורים שלטונות הצבא להגיש לאישור המשרד. בפועל, אנשי המקצוע במשרד אינם יודעים עד כה להעריך את חומרת הזיהום והנזק שנגרם לאזור או לחיילים, שכן בקשתם לביצוע סקר קרקע או בדיקה מקיפה לא בוצעה עדיין.

 

"התחייבויות הצבא לביצוע בדיקות הקרקע וטיפול בהתאם לא קויימו עד היום. עד עתה לא התקבל במשרדנו כל מסמך המצביע על התקדמות בנושא", ציין אשד במכתבו האחרון בנושא.    

  

בשיחה עם ynet הוסיף אשד: "אנו יודעים בוודאות כי היתה דליפה במיכל, וייתכן שהיא עדיין נמשכת. הסכנה המיידית היא לחדירת הזיהום אל הקרקע ולמי התהום באזור - אבל בהחלט גם לבריאות החיילים כי החומרים הללו מצטברים ומשחררים גזים רעילים לאוויר ועשויים לסכן את האנשים".

 

במשרד להגנת הסביבה דורשים כעת מצה"ל עדכון מיידי על הפעולות שבוצעו לטיפול בנושא, וגם תוכנית דיגום אשר תגובש על ידי יועץ מומחה בתחום ביצוע סקרי הקרקע, ותכלול גם ביצוע בדיקות אוויר בתוך המבנה עצמו.

 

במשרד להגנת הסביבה רואים בחומרה את המצב, ואי הטיפול בו. גורמים במשרד אמרו ל-ynet כי בשנים קודמות נהנתה מערכת הביטחון מיחס סלחני מצד המשרד. מאז כניסתו לתפקיד הנחה השר להגנת הסביבה גלעד ארדן את אנשי המקצוע במשרדו להקשיח את מדיניות האכיפה כלפי כל גורם מזהם - לא רק גורמים מסחריים אלא גם גורמים הנמצאים באחריות ישירה של המדינה כמו צה"ל, מנהל מקרקעי ישראל וגופים ממשלתיים נוספים.

 

מדובר צה"ל נמסר כי הנושא נמצא בבדיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקריה בתל אביב. ארכיון
צילום: דנה קופל
מקשיח עמדות. ארדן
צילום: יותם פרום
מומלצים