"עם משפחה אחרת, רצח לוי היה נפתר בקלות"
עם הרשעת פרנסואה אבוטבול, מתפנה רפ"ק ירון אחראק, שימ"ר מרכז בראשותו פיענחה את הרצח, לספר ל-ynet איך זה קרה. לדבריו, נקודת המפנה היתה שידור השחזור בטלוויזיה, שגרם לחשודים להתחיל לדבר בטלפון ולהפליל את עצמם
אחרי ארבע שנים וחצי, יכול ראש היחידה המרכזית של משטרת מרחב שרון, רב-פקד ירון אחראק, להתרווח בכסאו ולספר על פענוח הנער רענן לוי, "הרגשנו כאילו יש בניין בן 16 קומות על הראש שלנו. היו עלינו לחצים מכל הצדדים לפענח את התיק הזה. היום יש לי סיפוק", אמר עם הרשעתו של פרנסואה אבוטבול ברצח הנער.
דבר אחד הוא קובע בבירור: אם הרוצח לא היה משתייך במקרה למשפחת פשע מוכרת, היה הרבה יותר קל למצוא עדים, והפרשה הייתה נגמרת הרבה יותר מהר.
סוף לפרשת הרצח - סיקור נרחב ב-ynet:
- פרנסואה אבוטבול הורשע - ונדון למאסר עולם
- אביו של רענן לוי: "רצח תחת רצח היה עדיף"
- הכרעת הדין - המסמך המלא
רצח רענן לוי זכה לתהודה תקשורתית גדולה, בגלל נסיבותיו: נער תמים יצא לבלות במועדון בשפיים, וחזר מת בתוך שקית שחורה. לחץ כבד הוטל על המשטרה למצוא את האשמים, מכיוונה של משפחת לוי ובגיבוי הציבור כולו, ובחקירה היו מעורבים כבר מראשיתה המפכ"ל דאז, משה קראדי, מפקד משטרת מחוז מרכז דאז, ניצב בני קניאק, ומפקד מרחב שרון דאז, תת-ניצב מנשה ארביב, שרק באותו השבוע נכנס לתפקידו.
החקירה הוטלה בתחילה על מאגר חוקרים של משטרת מרחב שרון. למרות שכבר בתחילת הדרך נעצרו חלק מהמעורבים ברצח, הם שוחררו לאחר הארכת מעצר אחת. בתום שנה, הגיעה החקירה למבוי סתום, ואז הוחלט במחוז מרכז ובמרחב שרון להעביר את החקירה לידי היחידה המרכזית של המחוז, בפיקודו של רפ"ק אחראק (בינתיים, פורקה היחידה לפני למעלה משנה כחלק מהיערכות חדשה של המשטרה).
"ישבנו וחשבנו, איך לגרום להם לעשות טעות"
"קיבלנו את התיק וידענו אילו לחצים יש כדי לפתור אותו", מספר היום רפ"ק אחראק, שמדבריו ניתן להבין כי למשטרה לא היה ספק לגבי זהות הרוצחים - רק היה צריך למצוא את הדרך להפליל אותם. "הקמנו צוות חקירה מיוחד בפיקודו של יזהר עצמון. במשך שבעה חודשים ישבנו על אלפי המסמכים והממצאים שהיו בתיק, ולמדנו אותם.
ישבנו וחשבנו, איך אנחנו מביאים את החשודים לעשות טעות".
"העלינו מאות רעיונות", הוא נזכר, "עד שלבסוף הוחלט לבצע שחזור מתוקשר של הרצח ולפרסם אותו בטלווזיה. דאגנו שהשחזור יהיה כמה שיותר מדויק ודומה למה שקרה באמת. ידענו שטעות אחת בשחזור תגרום לכך שהחשודים יבינו שאנחנו עובדים עליהם".
בימ"ר הכינו מראש צווי האזנות לטלפונים של חשודים במעורבות ברצח, והחלו לשדר קדימונים בטלווזיה על הכתבה שתתפרסם ביום שישי. "כבר בשידור הקדימונים ראינו שיש תכונה בקרב המעורבים ברצח. ביום שישי, התברר לנו, כל המעורבים ישבו מרותקים לטלוויזיה וצפו בתוכנית. אנחנו היינו מוכנים לטעות שלהם, ואז הקלטנו את שיחות הטלפון ביניהם. השיחה הכי מפליליה הייתה בין רעות רובין (העדה המרכזית) לחבר לשעבר שלה אבי אבוטבול (שהורשע בקשירת קשר)".
הרוצח, פרנסואה אבוטבול, בבית המשפט (צילום: עידו ארז)
"בכל הכתבה שהייתה לא צוינו שמות החשודים", הוא מבהיר. "זה לא היה קל. זאת הייתה משימה בלתי אפשרית, אבל הסקרנות של המעורבים שצפו בכתבה - היא זאת שלמעשה הפילה אותם".
"העדים פחדו"
לאחר הפרסום, כאמור, התקיימה אותה שיחה בין רובין לאבי אבוטבול, שהפלילה אותו ובהמשך גם את פרנסואה - וסללה את הדרך לכתב האישום ולהרשעה. רפ"ק אחראק אומר שהוא אינו שמח באופן מיוחד: "אני לא מערב רגש בעבודה. הסיפוק היחידי שלי הוא שהמשפחה של רענן יודעת שרוצח בנה הורשע, ויושב בכלא.
אם פרנסואה היה מודה מההתחלה, הוא היה חוסך לעצמו את כל מה שקרה במשפט".
לדבריו, רק במקרה מעורבת ברצח משפחת אבוטבול, המוכרת כאחת ממשפחות הפשע המובילות בנתניה. "היו כבר מקרי רצח שבהם מריבה במועדון הידרדרה, הוזמנו חברים ומשפחה, והיא הסתיימה ברצח בלי שהמעורבים היו קשורים במשפחת פשע", הוא אומר. "במקרה הזה הייתה מעורבת משפחת אבוטבול, והתברר לנו שזה מקשה על החקירה, משום שעדים רבים שהיו במקום פחדו להעיד מכיוון שמדובר במשפחת אבוטבול. אם לא היה מדובר במשפחה הזו, הרצח היה נפתר בקלות ובמהירות. הפחד של העדים מהמשפחה גרם להתארכות החקירה".