סין: מחאת המוסלמים התפשטה לעיר נוספת
מחאת האויגורים, שהובילה למהומות האלימות ביותר שידע חבל שינג'יאנג מזה עשורים, התפשטה לעיר נוספת במערב סין. עד ראייה: מאות הפגינו מחוץ למסגד, שוטרים הקיפו אותם
המחאות על רקע אתני שהובילו לעימותים שבהם נהרגו לפחות 140 בני אדם בבירת מחוז הסיני שינגיאנג, התפשטו לעיר נוספת בחבל שבמערב המדינה הקומוניסטית - כך דיווחו אחר הצהריים (יום ב') עדי ראייה בעיר קשגאר. את המחאה מובילים אויגורים - מיעוט מוסלמי מקומי - המוחים על אפליה מצד הרוב האתני ההאני.
תושב אויגורי בעיר קשגאר אמר כי השתתף בהפגנה מחוץ למסגד איד-קה בעיר, ביחד עם 300 אנשים נוספים. הוא מסר כי שוטרים הקיפו את המפגינים. "היו צעקות, אך לא עימותים, לא היה מגע פיזי", אמר האיש, שהזדהה בשם יגופו. מאימאיטי, גבר שעבד במסגד באותה שעה, אישר כי שמע את המפגינים והשוטרים צועקים מחוץ למבנה.
המהומות שפרצו אתמול בבירת המחוז, אורומצ'י, הסלימו הלילה והיו להפרת הסדר הקטלנית ביותר שידע האזור על רקע אתני זה כמה עשורים. 140 איש נהרגו, יותר מ-800 נפצעו ומאות נעצרו. ממשלת סין האשימה גולים אויגורים בדלנים באחריות להפרות הסדר. סוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינהואה" דיווחה כי מאות מפגינים נעצרו, אחרי שיידו אבנים לעבר שוטרים, הציתו כלי רכב ותקפו עוברי אורח.
שינג'יאנג וחבל טיבט נחשבים לשני האזורים הרגישים ביותר מבחינה פוליטית בסין. בשני המקרים שולטת הממשלה ביד קשה, מפקחת על ארגוני הדת והחיים התרבותיים, ומבטיחה להביא לצמיחה כלכלית ושגשוג. פרשנים סבורים כי התפשטות המהומות באזור, העשיר במשאבי טבע, עלולה לפגוע בכלכלה הסינית. בנוסף, ייתכן שדיכוי אלים במיוחד של המהומות יפגע בתדמיתה של סין.
"למרבה הצער, זה יפגע בתדמיתה של סין כמעצמה אחראית. דיכוי לבדו לא יפתור את הבעיה. אם תשתמש רק בדיכוי, זה יחמיר את המצב", העריך ז'נג יונגניאן, מנהל מכון מזרח אסיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור. דובר מטעם ארגון אויגורים גולים בשוודיה, הקונגרס האויגורי העולמי, דחה את טענות הממשלה בקשר לאחריות למהומות: "הם מאשימים אותנו כדי להסיט את תשומת הלב מהאפליה והדיכוי שהובילו למחאה. היא החלה בהתקהלות שלווה. היו אלפי אנשים שצעקו נגד האפליה האתנית, נמאס להם לסבול בשקט".