מתי שיא העירנות? 10 עובדות על השעון הביולוגי
ידעתם שהשעון היומי שלנו נמשך יותר מ-24 שעות, שאנחנו הכי עירניים ב-12 בצהריים, ושחוש הטעם שלנו בשיאו דווקא בערב? כמה דברים שלא ידעתם על השעון החשוב בעולם
1. זה השעון
נולדנו עם שעון פנימי בעל מחזוריות קבועה, ארוכה במעט מ־24 שעות, שמכילה פרק שינה ופרק ערות. השעון הפנימי מסתנכרן עם השעון החיצוני בתיווכם של קולטני אור המצויים בעין. בשעות היום תפקידם להעביר אות לאזור במוח (היפותלמוס), מה שמונע הפרשת מלטונין (הורמון השינה). כשמחשיך, המסר מופסק ומתחילה עלייה בהפרשת המלטונין, ששיאה מגיע בין 1:00 בלילה ל־4:00 לפנות בוקר.
2. רוצים עור יפה? תישנו היטב
בשליש הראשון של השינה, הורמון הגדילה, שבין תפקידיו לחדש את תאי הגוף בכלל ותאי העור בפרט, פועל במלוא המרץ. לכן עצמו עיניים ותנו לו לעשות את העבודה.
3. תאכלו בין 18:00 ל־19:00 בערב
זה הזמן שבו חוש הטעם שלכם מתחדד. מה שאומר שתוכלו ליהנות יותר מהאוכל ולזהות בקלות רבה יותר מזון לא טרי או מקולקל.
4. 12:00־13:00 - שיא הערנות
יש לכם ראיון עבודה? מכתב חשוב שעליכם לכתוב? עשו זאת דווקא בשעות 12:00־13:00 בצהריים. בזמן זה הערנות המחשבתית מצויה בשיאה.
5. 4:00 - שעה רעה לנהגים
יש כזאת, והיא 04:00 לפנות בוקר.
בשעה זאת טמפרטורת הגוף היא הנמוכה ביותר, מה שמגביר את הנטייה להירדמות אצל אנשים ערים.
6. בבוקר עולה, בערב יורד
אצל אדם בריא, לחץ הדם משתנה בצורה מחזורית. לפנות בוקר הוא במצב הנמוך ביותר וכדי להכין את הגוף לערות, הוא עולה באופן דרסטי השכם בבוקר. הוא נשאר גבוה במהלך הבוקר ובמשך היום הוא יורד.
7. השבוע מתחיל ב...שבץ
מחקר איטלקי מצא שרוב האירועים המוחיים באיטליה מתרחשים ביום שני בשבוע. להערכת החוקרים, הסיבה קשורה למתח וללחץ של תחילת השבוע בעבודה.
8. 24:00־2:00 בלילה תלדי טבעי
רוב הלידות הטבעיות מתרחשות מחצות עד 2:00 לפנות בוקר, ואילו הניתוחים הקיסרים מתרחשים בשעות הבוקר. הסיבה לכך קשורה, כמובן, לעובדה שבשעות הבוקר עובדים יותר אנשי צוות רפואי.
9. שעת ההתקף
התקפי לב קשים הגורמים לתמותה מתרחשים, בדרך כלל, לפני הצהריים. ייתכן שזה קשור לעובדה שלחץ הדם עולה בבוקר באופן חד.
10. האסתמה מחמירה בלילה
בין השאר כי רמות הקורטיזול, שהוא סטרואיד טבעי המסייע בדיכוי התהליכים שמחמירים את המחלה, נמוכות מאוד בלילה ועולות לפנות בוקר.
ייעוץ מקצועי: ד"ר ירון דגן, מומחה לחקר השינה ויו"ר האגודה הישראלית לכרונוביולוגיה (תחום רפואי החוקר את הקשר בין מחזורי היממה, החודש והשנה ובין פונקציות ביולוגיות וטיפולים רפואיים)