אובמה ומדבדב סיכמו: הארסנל הגרעיני יצומצם
בפגישתם במוסקבה הסכימו ברק אובמה ודמיטרי מדבדב כי מספר ראשי הקרב הגרעיניים יצומצם תוך שבע שנים לכ-1,500 עד 1,675 ראשי נפץ. כן הוחלט לחדש את הקשרים הצבאיים, והושגה הסכמה על נתיבי האספקה לצבא האמריקני באפגניסטן. עם זאת, הצבת הטילים באירופה עדיין שנויה במחלוקת
נשיאי ארצות הברית ורוסיה, ברק אובמה ודמיטרי מדבדב, חתמו הערב (יום ב') על הסכם ראשוני לצמצם את שני מצבורי הנשק הגרעיני הגדולים בעולם בכשליש - לרמה הנמוכה ביותר בכל הסכם שנחתם בין שתי המעצמות. זאת, בניסיון להתמודד עם מה שכינה אובמה "תחושת סחף" ביחסים בין שתי המדינות.
"עלינו להוביל ולתת דוגמה - ואת זה אנחנו עושים כאן היום", הכריז אובמה באולם קבלות הפנים בקרמלין, שם חתמו שני הנשיאים ובכירים נוספים על ההבנות. "אנחנו נחושים לאתחל מחדש את יחסי ארה"ב ורוסיה, כדי שנוכל לשתף פעולה בצורה יעילה יותר בנושאים שבהם יש לנו אינטרסים משותפים".
הנשיא האמריקני המבקר ברוסיה ועמיתו חתמו על "מסמך הבנות" שינחה מתווכים משני הצדדים לגבש הסכם חדש לפיקוח על הנשק, שיצמצם משמעותית את מספר ראשי הנפץ שבהם מחזיקות שתי המדינות. ההסכם יחליף את אמנת START לפיקוח על הנשק האסטרטגי שתוקפה יפוג בדצמבר, ובמסמך ההבנות התחייבו שני המנהיגים כי מספר ראשי הקרב יצומצם לבין 1,500 ל-1,675. כן יצומצם מספרם של אמצעי השיגור של ראשי נפץ אלה, בין אם מדובר בטילי קרקע-קרקע, טילי ים-קרקע, או טילים למטוסים. מספרם של אמצעי השיגור עתיד להיות מוגבל ל-500 עד 1,100 - לעומת 1,600 כיום. מדבדב כינה את ההסכמות "פשרה מניחה את הדעת".
מדבדב ואובמה, בטקס החתימה במוסקבה, הערב (צילום: AFP)
"שיחות פורות"
על פי נוסח ההסכם המתגבש, יצומצם מספרם של ראשי הנפץ הגרעיניים שבהם מחזיקות שתי המעצמות תוך שבע שנים מהרגע שבו ייכנס ההסכם לתוקף. "שבע שנים לאחר שההסכם
ייכנס לתוקפו ובעתיד לבוא, יוגבל מספר ראשי הקרב האסטרטגיים לטווח של בין 1,500 עד 1,675", נוסח ההסכם.
מדבדב אמר בטקס החתימה כי הדיון עם אובמה היה פתוח מאוד ובריא, וכי השניים סיכמו להוסיף ולהיפגש. "זהו צעד ראשון - אך חשוב - בדרך לשיקום היחסים", אמר הנשיא הרוסי, והוסיף כי שני הצדדים "הגיעו למסקנה שיחסי ארה"ב ורוסיה כיום אינם עונים על הפונטציאל הטמון בהם".
אובמה בירך את המארח, וכינה אף הוא את השיחות "פורות". הוא ציין כי ההסכם לצמצום הארסנל הגרעיני ייחתם עוד השנה, והביע רצון לערוך כינוס עולמי בנושא הגרעין בארה"ב בשנה הבאה. הוא הוסיף כי בפגישתם דנו שני המנהיגים בצפון קוריאה ואיראן, שתי מדינות המהוות איום על שלומו של העולם. גם מדבדב ציין כי יש צורך לשתף פעולה במאבק בהפצת נשק גרעיני - אך לא נקב בשמה של איראן.
במוקד הדיונים בפגישת הפסגה הראשונה שקיימו שני המנהיגים עמד הצורך להגיע להסכם חלופי לאמנת START, שתוקפה יפוג בדצמבר הקרוב. בשבועות שקדמו לפסגה קיימו צוותי משא ומתן משני הצדדים מגעים על גיבוש הסכם שלפיו יצומצם מספר ראשי הנפץ הגרעיניים שבהם מחזיקות שתי המעצמות. ההערכות לגבי גודלו של הארסנל הגרעיני של שתי המדינות משתנות, אך גוף אמריקני טען כי בתחילת 2009 החזיקה ארה"ב בכ-2,200 ראשי נפץ גרעיניים מבצעיים, וכי רוסיה החזיקה ב-2,790.
המארח והאורח, בפתח פגישתם היום (צילום: AP)
המערכת להגנה מפני טילים עדיין במחלוקת
בפגישתם הגיעו שני המנהיגים להסכמה על נושאים צבאיים נוספים. מוסקבה הסכימה לאפשר לארה"ב להטיס כוחות ונשק
מעל שטחה האווירי לאפגניסטן - צעד שאותו כינתה וושינגטון "תרומה רבת ערך" למאמצים להבסת הטליבאן במדינה. על פי ההסכם, תאפשר רוסיה 4,500 טיסות צבאיות אמריקניות מדי שנה. כן התחייבו שני המנהיגים לפעול לבלימת פעילות הטרור באפגניסטן ולמאבק בהברחות הסמים מהמדינה.
במקבילו הודיעו ראשי הצבא משני הצדדים כי שיתוף הפעולה הצבאי בין רוסיה לארה"ב, שהושעה בעקבות פלישתה של רוסיה לגאורגיה בקיץ שעבר, יחודש.
עם זאת, נראה שסלע המחלוקת העיקרי בין ארה"ב לרוסיה - רצונה של וושינגטון להציב עשר סוללות טילי ירוט בפולין ומכ"ם רב עוצמה בצ'כיה - נותר בעינו. במסיבת העיתונאים אותת מדבדב כי טרם הושגה הסכמה בסוגיה זו, אף כי ציין שהושגה התקדמות במגעים על התוכנית, מאחר שהממשל האמריקני מוכן להקשיב להסתייגותיה של מוסקבה.
אובמה טען כי שני הצדדים הסכימו להוסיף ולדון בהצבת המערכת, והכיר בעובדה שעדיין נותרו סוגיות במחלוקת - כמו גם יחסה של רוסיה לגאורגיה, שאת ריבונותה דרש לכבד. "הנשיא מדבדב הבהיר כי לרוסיה יש רגישות רבה למערכת הטילים, ואני מכיר בכך, אך אנחנו רוצים לעבוד עם רוסיה כדי לקדם מערכת שתבטיח שתהיה לנו יכולת להגן על עצמנו מפני טיל טועה - או עשרה - שמגיעים ממדינה שלישית. אני מאמין שבסוף נוכל ליישב את העמדות ולהבין שיש לנו אינטרסים משותפים", סיכם אובמה.