4 שנים להתנתקות: פינוי נוסף בניצן
בן למשפחת מפונים מגוש קטיף עומד להתחתן, ומשפחתו הציבה עבורו קרוואן סמוך לקרווילה בה הם מתגוררים, אך הבוקר הגיעו השוטרים לפנות את המבנה. מנתוני מנהלת סל"ע עולה כי 13 אחוז מהמשפחות לא סיכמו על מקום מגורים חדש
מראות הפינוי חזרו לזמן קצר. שוטרים מתחנת אשקלון התייצבו הבוקר (יום ג') בקרווילה של קלודין חזן, באתר הקרוואנים בניצן, ובידיהם צו פינוי לקרוואן נוסף שהוצב במקום. לטענת המשטרה, מדובר במבנה לא-חוקי ויש להרוס אותו.
לאחר דין ודברים עם ראש המועצה, יאיר פרג'ון, נדחה פינוי הקרוואן. עם זאת, במשטרה הבהירו למועצה שכבר מחר יגיעו למקום עשרות שוטרים, לטענת המועצה מדובר ב-120 לובשי מדים.
"מדובר בקרוון שהצבנו עבור הבן שלנו, שאמור להתחתן, וגם הוא פונה איתנו", אמרה חזן. "אנו נאבקים בארצות-הברית באשר לריבוי הטבעי בהתנחלויות, אבל מדובר בריבוי הטבעי אצלנו, וכאן המדינה שלנו נאבקת בנו".
כמו רבים אחרים, הגיעה היום חזן לכנס שנערך במועצה האזורית חוף אשקלון במלאת ארבע שנים לפינוי מגוש קטיף. באחרונה התקיים דיון במשרד ראש הממשלה והפרקליטות בנושא המבנים הלא חוקיים בניצן. מהדיון עולה כי במקום כ-120 מבנים חדשים שהוצבו באתר, וכ-250 תוספות בניה חדשות לא-חוקיות שחלקן הגדול שייכות לתושבי חוץ, שהניחו קרוואן והתחברו לתשתיות המקום.
"מעבר לעבירות על החוק, הרי שעיקר החשש הוא מהתופעה והסכנה לחיי אדם, שמקורה באלתורי חשמל ומבנים מסוכנים, וסוגיית כיבוי אש", נאמר בדיון.
בסיכום הישיבה הוחלט כי הטיפול בנושא ייעשה מכוח סעיפי חוק המקרקעין, תוך שיתוף פעולה בין הגורמים השונים. על-פי ההחלטה, חברת עמיגור תעביר אחת לשבוע מיפוי של המבנים החדשים שנוספו באתר, ותגיש תלונה במשטרה, עם העתק למשרד המשפטים.
רק השבוע החלו למעשה בפינוי, והקרוואן של חזן, שפונתה מהיישוב פאת שדה, נבחר להיות הראשון. "הבן שלי יאיר עמד להינשא לאחר הפינוי, אבל הוא נפרד מחברתו והתגורר איתנו, כעת הוא עומד להתחתן וגם הוא יעבור למגורי הקבע שלנו שיהיו מוכנים עוד כשנה וחצי", סיפרה. "כמונו יש עוד רבים . אמרו לנו שמחר בשמונה בבוקר יגיעו לפנות אותנו, ובחודש האחרון במקום לעסוק בחתונה של בני אנו עוסקים בסיפור הזה, אני לא ישנה בלילות".
"60 אחוז מהמפונים לא יכולים לבנות בית"
חזן הציגה מסמך עליו חתמו נציגי נווה דקלים באתר, ובו התחייבו כי ישלמו ארנונה ויפנו את הקרוואנים כשייבנו בתי הקבע שלהם. "אנו מנסים לפעול כעת מול כל הגופים - המשטרה, עמיגור, ושאר הגופים - בכדי למנוע את המהלך ולהגיע להסדר. יש פה מצוקה אמיתית, שהיא מצוקה בתוך המצוקה האמיתית של המפונים, ואנו מקווים שיהיה בסדר", אמר פרג'ון.
בכנס עצמו אמר פרג'ון כי "60 אחוז ממפוני הגוש אינם יכולים לבנות את ביתם למרות שיש להם מגרש, מכיוון שהם נאלצו להתקיים מכספי הפיצויים ב-4 השנים האחרונות. המשמעות היא ש'ניצן' תהפוך להיות מעברה קבועה שיגדל בה גם דור ההמשך. 30 אחוז מהתושבים מובטלים ואיני מעז לחשוף את האחוז העצום של הנזקקים לשירותי רווחה.
הפינוי נעשה בצו חירום, אך הטיפול במפונים נעשה בצווים ביורוקרטיים. המשפחות אינן מטופלות ונקרעות. גברים נשים וילדים נזקקים לטיפול נפשי. הציבור שהיה חזק ועמד במשימות לאומיות הפך לתלוי בחסדים ותרומות. אני דורש מראש הממשלה למנות את אחד מהשרים בממשלה כאחראי ישיר לטיפול במפונים, עד שהאחרון בהם יגיע לדיור קבע."
13 אחוזים מהמשפחות לא סיכמו על פתרון מגורים
במנהלת סל"ע, האחראית על הטיפול בתושבים שפונו מהרצועה, ציינו היום כי עד עתה הושקעו כ- 4.9 מיליארד שקל בפיצויים שניתנו להם, תוך מתן שורת מענקים נלווים במגוון תחומים. לפי נתוני המנהלת,
למעלה מ-80 אחוזים מהמפונים יבנו את בתי הקבע שלהם בדרום הארץ וכי במטרה להיענות לבקשות המתיישבים, הממשלה מקדמת על פי בחירתם, 24 נקודות התיישבות ברחבי הארץ.
במנהלת אומרים עוד כי חקלאי גוש קטיף קיבלו מאז שפונו פיצוי ממוצע בגובה 5 מיליון שקל לנחלה, באופן ישיר ועקיף.
עם זאת, מתוך 1,402 המשפחות שפונו - 13 אחוזים עדיין לא גיבשו הסכם עם המדינה להעתקת מקום מגוריהם, גם ארבע שנים לאחר הפינוי.