שתף קטע נבחר
 

מחסה ועד מלון כתום: מאכלים מאירי עיניים

כל מי שמכיר את באגס-באני יודע שגזר טוב לעיניים, אבל לא כולם יודעים שגם עלים ירוקים, עשבי תיבול, בטטה, מלון ומאכלים רבים נוספים, מכילים בטא-קרוטן שמסייע לראייה. פיליס גלזר עם מתכונים שעוזרים לשמור על העיניים דרך הפה

לשושה, כלבתי האהובה, יש קטרקט בשתי העיניים. לא מפתיע כשמדובר בגברת בת 16. כשהודיע לי על כך הווטרינר, החלטתי שגם לי לא יזיק לבדוק את העיניים שלי, כי אמנם אני צעירה ממנה בשנות כלב, אבל גלקומה יש כבר במשפחה קטרקט הוא די נפוץ. בגלוקומה אפשר לטפל בטיפות (אם תופסים בזמן) ולקטרקט יש ניתוח, אבל הדבר הכי מפחיד היא התנוונות הרשתית, שמסתבר שאפשר למנוע, או לפחות לדחות במידה מסוימת, על ידי אכילה נכונה.

 

בעידן הבאגס-באני ידע כל ילד שגזר טוב לעיניים, אבל לאו דווקא למה הוא תורם: הגזר בריא הודות לבטא-קרוטן, אך יש מאכלים רבים נוספים שמסייעים לשמור על הראיה: עלים ירוקים כהים מכילים לוטאין וזיאקסנטין, שני קרוטנואידים שיכולים לסייע במניעת קטרקט והתנוונות מאקולרית תלויית גיל, הגורם העיקרי לעיוורון אצל מבוגרים. תרד, מנגולד ועשבי תיבול, רוקט, רשד וכו' הם מקורות נהדרים גם כן. חסה ערבית עדיפה על חסה אמריקאית.

 

ככל שהעלים כהים יותר, הפיגמנטים -במקרה הזה הם הקרוטונואידים, חזקים יותר. הגוף אינו יכול לייצר לוטאין בעצמו לכן הוא חשוב במיוחד לנשים, (שאינן סופגות לוטאין באותה יעילות כעיני גברים), אנשים עם עיניים כחולות, וכן אנשים שבתורשה המשפחתית יש היסטוריה של התנוונות מאקולרית.

 

בטטה ודלעת, גזר, דלורית ומלון כתום, מכילים בטא-קרוטן המשמש גם כמקור העיקרי לויטמין A החיוני לראייה, אך גם לשמירה על בריאות העור. בטא קרוטן גם מעודד אנזימים המתקנים DNA פגום. גם ביצים מסייעות לשמירה על הראייה. לפי ד"ר אנדרו וויל, רופא ותזונאי נודע בארה"ב, אפילו ביצה אחת ליום תעלה את רמת הלוטאין והאקזנטין וגם תרכובת גופרית, שנחשבים כמסייעים נגד הווצרות קטרט (שמעת, שושה?). עדיף לצרוך ביצים מעושרות באומגה-3 שמכילות יותר DHA - עוד נוטריאנט טוב לעיניים. אפשר לאכול אותן בכל צורה, כולל ביצה קשה שניתן להוסיף לסלט של ארוחת צהרים או ערב.

 

מרק מלון כתום

אפשר לטחון את עלי הנענע עם המלון, במקום להשתמש בהם לקישוט. אפשר גם לקשט עם אגוזי מלך קצוצים.

 

המרכיבים (ל-4-6 מנות):

1 מלון כתום גדול

מיץ מ-1/2 לימון או ליים קטן (בעונה)

1-2 כפות דבש או אגבה

1/4 כפית אגוז מוסקט או יותר לפי הטעם

1/2 כוס יוגורט

1 כף דבש

לקישוט:

עלי נענע


(צילום: mct)

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים את המלון ומוסיפים מיץ לימון, דבש ואגוז מוסקט. טוחנים שוב.
  2. בקערה נפרדת טורפים יוגורט ודבש.
  3. יוצקים את המרק לכוסות גבוהות עם קוביות קרח ויוצקים מעל את תערובת היוגורט והדבש ועלי נענע.

 

מטבל תרד

מטבל מהיר הכנה שאפשר להגיש עם ירקות צבעוניים כמו פלפל אדום, צהוב, ירוק וגזר. למרות שאפשר להכין את המטבל עם כל סוג של מיונז אני מעדיפה להשתמש במיונז טופו של חברת "שייזן", שאינו מכיל חומרי שימור, כולסטרול או חומרים מלאכותיים אחרים כמו מיונז רגיל.

 

המרכיבים (לכוס וחצי מטבל):

1 כוס תרד טחון קפוא מופשר, סחוט ודחוס

1 כוס יוגורט, מומלץ כבשים, בופלו או שמנת עזים 9%

1/2 כוס מיונז, רצוי מיונז סויה

2 שיני שום כתושות

8-12 עלי אורגנו טריים

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. שמים את כל החומרים בבלנדר ומעבדים עד לקבלת תערובת חלקה. עוצרים מדי פעם, מנקים את הצדדים עם מרית גומי ודוחסים את התערובת לתחתית.
  2. יוצקים לקערה צבעונית ומגישים על מגש ירקות.

 

סלט בטטה עם יוגורט, שקדים ותמרים

רעיון קיצי מרענן מהספר The Art of Indian Vegetarian Cooking של ימונה דווי. הספר הענק הוא מסע קולינרי של בחורה אמריקנית נורמטיבית, שנשבתה בקסמיו של גורו הודי זקן ולמדה ממנו את רזי הבישול ההודי-צמחוני. את הסלט הבא אפשר להגיש כליווי לאורז ותבשילי ירקות.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 כוס יוגורט, מסונן לשעתיים-שלוש בבד גבינה (מומלץ יוגורט בופאלו)

1 כוס ריויון, או חצי יוגורט, חצי שמנת חמוצה

1/2 כפית קליפת תפוז או לימון מגוררת

2 כפות מיץ תפוזים סחוט טרי

2 כפות תמרים קצוצים דק מאוד

1 פלפל צ'ילי ירוק קצוץ דק (בלי גרעינים)

2 כפיות זרעי כמון קלויים וכתושים קלות

3/4 כפית מלח

2 בטטות בינוניות, אפויות בקליפתן עד לריכוך

2 כפות שקדים פרוסים קלויים לקישוט

 

אופן ההכנה:
  1. מרפדים מסננת ב-3 שכבות בד גבינה, או מטפחת לבנה, ויוצקים בפנים את היגורט. קושרים את הקצוות ותולים מהברז במטבח (או פשוט שמים מעל קערה). מסננים 2-3 שעות.
  2. בקערה טורפים את היוגורט והריויון. מוסיפים את קליפת התפוז, מיץ התפוז, תמרים, צ'ילי ומלח, וטורפים עם מזלג עד לקבלת תערובת אחידה. מכסים ומקררים שעה או יותר.
  3. חותכים את הבטטה האפוייה לקוביות בגודל 1.5 ס"מ. מוסיפים את הבטטה לתערובת היוגורט מיד לפני ההגשה, ומקשטים בשקדים הקלויים.

 

דבר אחד שאהבתי השבוע:

חברת Architec מציעה מצע סיליקון שיכול להחליף את מגבת המטבח ששמים מתחת לקרש החיתוך (כדי שהוא לא יזוז), או לשמש כמשטח לייבוש כלים. אפשר לגלגל אותו, כך שהוא נוח לאחסון והוא עולה 69 שקלים. בנוסף החברה מציעה גם קרשי חיתוך אקולוגיים, אחד שעשוי מחומרים ממוחזרים וניתן למחזר בסוף השימוש, ואחד מבמבוק הידידותי לסביבה. את הקרשים אפשר להשיג בחנות הייבואן, KitchenWorks, בנחלת בנימין בתל-אביב.

 

דבר אחד שלא אהבתי השבוע:

נכון שהם נוחים ושיש פחות מקלוריה בכל התזה. אבל הבעיה הראשונה בתרסיסים החדשים של "עץ הזית", שכותבים "למעלה מ-100 שנות איכות" על התווית, היא שזה יקח הרבה הרבה יותר מ-100 שנה למיכל המתכת עם הפקק מפלסטיק להתכלות בטבע (אם בכלל). כלומר, שכל מיכל, לאחר 500 התזות ישאר בזבל הלאומי עד בואו של המשיח, או יותר. ואם זה לא מספיק אז המוצרים גם מכילים חומצת מאכל וחומר משמר מה הבעיה פשוט לשמן תבנית עם מעט שמן אמיתי ואיכותי וחתיכת נייר פרגמנט או נייר שעוה? זול וגם אקולוגי. יש גם מכלי התזה רב פעמיים שאפשר להשיג בחנויות כלי בית, ולמלא בשמן בלי תוספות מלאכותיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף אמברם
צילום: ירון ברנר
מומלצים