שתף קטע נבחר

 

יועץ רה"מ: עמדה מנוגדת לארה"ב בסוגיית איראן

בהמשך לדבריהם האחרונים והסותרים לכאורה של הנשיא אובמה וסגנו ביידן, מסביר ראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד, כי מטרת ארה"ב היא להעביר מסר לאיראן, לפיו ישראל מוכנה לתקוף - אבל האמריקנים נכונים להידברות

פרשנות ישראלית לדברי אובמה וביידן: ראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד, אמר הערב (יום ד') כי דבריהם של נשיא ארה"ב וסגנו בעניין האפשרות שישראל תתקוף באיראן - נועדו להדגיש את המדיניות המנוגדת שנוקטת ארה"ב ביחס לזו שמובילה ישראל.

 

אתמול אמר הנשיא ברק אובמה כי "בשום אופן" אין לישראל אור ירוק לתקיפה באיראן. "אני חושב שחשוב שאהיה ברור ככל שאני יכול להיות: הממשל שלנו עקבי בנושא. מה שנכון הוא שמדיניות ארה"ב היא לנסות לפתור את המשבר עם איראן בדרכי שלום, באופן דיפלומטי". הדברים נאמרו יממה בלבד אחרי דבריו של סגנו, ג'ו ביידן, לפיהם ארצות הברית סבורה שישראל חופשייה להחליט אם היא רוצה לתקוף באיראן. בראיון לרשת ABC נשאל סגן הנשיא שלוש פעמים אם ארה"ב תעמוד בדרכה של ישראל אם זו תחליט על פעולה צבאית - ושלוש פעמים השיב כי ישראל חופשייה לעשות את מה שהיא צריכה לעשות.

 

לדברי ארד, מטרת ההתבטאויות היתה ליצור אבחנה בין מדיניות הבית הלבן לזו של ירושלים, מכיוון שארה"ב עדיין דוגלת בפעילות דיפלומטית מול איראן. המדיניות הישראלית, לדבריו, גורסת כי אין להסיר מהשולחן כל אפשרות פעולה בהקשר זה. לטענתו, המסרים הסותרים בדברי ראשי הממשל אינם מכוונים לישראל, אלא דווקא לאיראן. הוא הפנה את תשומת הלב לדבר נוסף שאמר ביידן בראיון: "אם האיראנים ייענו להצעת ההידברות, אנחנו נידבר עמם".

 

"להבנתי, דווקא החלק השני בדבריו של ביידן הוא המעניין", הוסיף ארד ופירש. "לא האמירה שישראל חופשייה לפעול, אלא שארצות-הברית פועלת באופן אחר. ביסודו של דבר, הוא בידל את עצמו מישראל. מה שהיה חשוב לו, הוא לשדר לאיראנים שאנחנו, האמריקנים, שונים".


נתניהו ואובמה בבית הלבן (צילום: AFP) 

 

עוד הוסיף ארד, כי ההכחשה המהירה של אובמה לדברי ביידן נועדה להבהיר שארה"ב עדיין מעוניינת בהידברות, למרות ההערכות לפיהן הדיאלוג בין שתי המדינות ייפגע בגלל הבחירות האחרונות באיראן ודיכוי המהומות שבאו אחריהן. "הנשיא הרגיש צורך לתקן את הרושם שיצרו דבריו של ביידן".

 

"נושא איראן מטופל בהיקפים גדולים"

מוקדם יותר היום אמר ארד, במהלך תדרוך כתבים שקיימו בכירי

לשכת ראש הממשלה: "הנושא הזה (איראן) זוכה לשימת לב של מדיניות הממשלה ושל נתניהו באינטנסיביות. הדברים האלה לא מקבלים פרסום. אין זה אומר שהנושא לא מטופל בהיקפים גדולים".

   

כזכור, בפגישת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הבהיר ראש הממשלה כי ישראל תומכת בגישה האמריקנית שיש לנסות לפתוח בדיאלוג עם איראן, אבל לוח הזמנים של ישראל הוא שהשיחות הללו צריכות להניב תוצאות עד סוף 2009. אובמה הבהיר בפגישה ההיא, כי לא יקבע תאריך יעד לסיום המסלול הדיפלומטי מול איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוזי ארד. עמדה אחרת
צילום: שאול גולן
אובמה ונתניהו בבית הלבן
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מתקן העשרת האורניום בנתנז, איראן
צילום: איי אף פי
מומלצים