ההתנחלויות: אירופה מתנצלת, ארה"ב מתעקשת
במשרד החוץ הביעו סיפוק, לאחר שנציבות האיחוד האירופי התנצלה על דבריו של בכיר מטעמה, שהאשים כי אזרחי אירופה נושאים בנטל כלכלי בגלל ההתנחלויות. במקביל, דובר מחלקת המדינה הבהיר: עמדתנו לא השתנתה - הבנייה ההתנחלויות צריכה להיפסק
הבנייה בהתנחלויות, אותה סוגיה בוערת שבין ישראל והעולם - ממשיכה להכות גלים. נציבות האיחוד האירופי התנצלה אמש (יום ד') בפני שגריר ישראל במוסדות האיחוד, רן קוריאל, על הודעתה החריגה, שבה טענה כי מדיניות ההתנחלויות חונקת את הכלכלה הפלסטינית ומגבירה את תלותה בסיוע הבינלאומי. פקיד בכיר בנציבות אמר לשגריר קוריאל כי ההודעה שפרסם רוי דיקינסון, סגן מנהל משרד הסיוע של האיחוד האירופי (ECTAO) יצאה שלא על דעתה של הנציבה, בניטה פררו-ולדנר. במשרד החוץ הביעו סיפוק מהודעת ההתנצלות.
השגריר קוריאל העמיד את בני שיחו על החומרה שבה רואה ישראל את הפרסום.
קוריאל אמר שמדובר ב"חריגה לא רק מכללי הנימוס הטוב - אלא גם מהאמת העובדתית ומתפקידו המוגדר של המשרד, שמטרתו לתאם את הסיוע לפלסטינים ולא למתוח ביקורת יהירה על ישראל".
בעקבות דברים אלה נמסר לשגריר קוריאל: "העמדה שבאה לידי ביטוי בהודעה לחלוטין אינה משקפת את עמדת הנציבה בניטה פררו וולדנר. הורינו להסיר מכל האתרים הרשמיים של הנציבות את ההודעה לתקשורת בה דווחו הדברים משלשום. הנציבות נקטה צעדים כדי שתקריות כאלו לא יתרחשו שנית".
ההתבטאות יוצאת הדופן שעוררה סערה בישראל ובאירופה פורסמה ביום שני האחרון. הנציבות טענה בהודעתה כי המשך בניית ההתנחלויות בגדה המערבית מגבירה את תלותם של הפלסטינים בסיוע הבינלאומי. "משלמי המסים האירופים הם שמשלמים את רוב המחיר בגין התלות הזו", נכתב.
עוד נאמר כי הפקעת אדמות פלסטיניות פוריות לחקלאות למען בנייה בהתנחלויות, סלילת כבישים שמשרתים רק את המתנחלים והקמת מחסומים בגדה המערבית - כל אלו מעכבים את הצמיחה הכלכלית של הפלסטינים והופכים את ממשלתם לתלותית יותר.
המשנה למנכ"ל משרד החוץ, רפי ברק, שנזף השבוע בשגריר האיחוד רמירו סיביריאן אוזל, שיבח את עמדת הנציבות האירופית לאחר קבלת ההתנצלות. כמו כן, ברך על הפעולה הנחושה של השגרירות בבריסל. "לישראל והן לאיחוד האירופי אינטרס הדדי מובהק לשדרוג והעמקת יחסי האמון", אמר ברק לאחר תום העימות הדיפלומטי החריף.
ארה"ב מבהירה שוב: הקפאה מוחלטת בהתנחלויות
ובעוד העימות הזה בחזית האירופית בא לסיומו - מצד ארה"ב שבה ועלתה אמש הדרישה הנחרצת להקפאה מוחלטת של הבניה בהתנחלויות. "לסנאטור מיטשל ולשר הביטחון ברק היו דיונים טובים ומועילים,
אבל העמדה שלנו לא השתנתה", הבהיר דובר מחלקת המדינה האמריקנית, איאן קלי, בסוגיה זו.
שני הצדדים מדברים על אווירה טובה וידידותית בשיחות, למרות שטרם הושגה הסכמה. ממשל אובמה יוצא בימים האחרונים בהודעות מתונות יותר, כדי לא ליצור רושם של עימות אמריקני-ישראלי, אך בשלב זה הוא עומד איתן על דרישת ההקפאה.
"עמדתנו היא שלכל הצדדים יש מחויבות לפעול ליצירת הקשר שיתמוך בחידוש המו"מ לקראת שלום כולל באזור.
השורה התחתונה היא שעמדתנו לא השתנתה. כל הצדדים באזור צריכים לכבד את ההתחייבויות שלהם - ועמדתנו ידועה בנושא ההתנחלויות", הצהיר הדובר האמריקני. "הפעילות הזו צריכה להיפסק. זה הוצג במפת הדרכים".
האמריקנים ממשיכים לתבוע, גם כעת, כי הפסקת הבנייה לא תהיה חד-צדדית ותבוצע במקביל לעמידה של הפלסטינית בהתחייבויות שלהם בנושא הפסקת ההסתה ועצירת הטרור, תוך שילוב צעדים בוני אמון של מדינות ערב לקראת נרמול יחסים עם ישראל.