שתף קטע נבחר

 

המעצמות לאיראן: מו"מ על הגרעין - עד ספטמבר

שמונה המדינות המתועשות החליטו להגביל את משך המגעים הדיפלומטים עם איראן בנושא הגרעין. נשיא צרפת: "אם לא תהיה התקדמות עד ספטמבר, נצטרך לקבל החלטות"

האם לראשונה תוצב מסגרת זמן מחייבת להתמודדות במישור הדיפלומטי עם איום הגרעין האיראני? מעצמות העולם החליטו הלילה (ה') לקצוב את משך המגעים עם איראן סביב תוכניתה הגרעינית לחודש ספטמבר. כך אמר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי בפסגת מנהיגי המדינות המתועשות (G8), הנערכת בעיר ל'אקווילה שבמרכז איטליה.

 

מדובר בעמדה התואמת את הקריאות שנשמעו בחודשים האחרונים בישראל, להגביל את משך השיחות עם איראן. שר הביטחון אהוד ברק המליץ בחודש דצמבר אשתקד לקצוב את הדיאלוג האמריקני

 עם איראן לפרק זמן קצר, שלאחריו יוטלו סנקציות של האו"ם.

 

בדברים שנשא בתום היום הראשון לפסגה, אמר סרקוזי כי מנהיגי העולם יבחנו את מצב היחסים עם איראן בפגישתם במסגרת פורום 20 המדינות המתועשות, שייערך ב-24 בספטמבר בעיר פיטסבורג שבארצות הברית. "אם לא תהיה התקדמות עד אז, נצטרך לקבל החלטות", אמר.

 


"מקווים שאיראן תנצל את ההזדמנות". כמה ממנהיגי ה-G8 (צילום: AP)

  

בהודעה אחרת שפרסמו, הביעו מנהיגי המדינות המתועשות את מחוייבותם לפתור את המחלוקת סביב תוכנית הגרעין של איראן באמצעים דיפלומטים. "אנו מקווים שאיראן תנצל את ההזדמנות כדי לתת סיכוי למצוא פתרון מוסכם לנושא הגרעין. בו בזמן, אנו מודאגים מהסיכון שמציבה תוכנית הגרעין האיראנית", נכתב בהודעה.

 

שמונה המעצמות - ובהן ארצות הברית, בריטניה, גרמניה, איטליה, צרפת, רוסיה, קנדה ויפן - הוקיעו את דיכוי המהומות בעקבות תוצאות הבחירות בחודש שעבר באיראן, וגינו את מעצר העיתונאים והאזרחים הזרים על ידי הרשויות בטהרן. הם התנערו גם מעמדותיו של נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד, המתכחשות לשואה.

 

בשבוע האחרון נשמעו מסרים סותרים מצד הממשל האמריקני, באשר לאפשרות שישראל תוכל לתקוף באיראן. סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר בתחילת השבוע כי ארצות הברית סבורה שישראל חופשייה להחליט אם היא רוצה לתקוף באיראן. יממה לאחר מכן שב הנשיא ברק אובמה והבהיר כי "בשום אופן" אין לישראל אור ירוק לתקיפה מסוג זה.

 

בהקשר זה אמר אמש ראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד, כי דבריהם של נשיא ארה"ב וסגנו נועדו להדגיש את המדיניות המנוגדת שנוקטת ארה"ב ביחס לזו שמובילה ישראל. לדברי ארד,

 מטרת ההתבטאויות היתה ליצור אבחנה בין מדיניות הבית הלבן לזו של ירושלים, מכיוון שארה"ב עדיין דוגלת בפעילות דיפלומטית מול איראן. המדיניות הישראלית, לדבריו, גורסת כי אין להסיר מהשולחן כל אפשרות פעולה בנושא.

 

לטענת ארד, המסרים הסותרים בדברי ראשי הממשל אינם מכוונים לישראל, אלא דווקא לאיראן. הוא הפנה את תשומת הלב לדבר נוסף שאמר ביידן בראיון: "אם האיראנים ייענו להצעת ההידברות, אנחנו נידבר עמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נצטרך לקבל החלטות". סרקוזי
צילום: רויטרס
סרקוזי, מרקל ואובמה משתובבים, אתמול
צילום: AFP
המארח ברלוסקוני עם אובמה
צילום: AP
המארח עם סרקוזי
צילום: רויטרס
מומלצים