דרוזים הפגינו ביום החייל: קודם תדאגו למים
בעוד שבצה"ל מציינים את "יום החייל הדרוזי", הפגינו כ-200 דרוזים וצ'רקסים, בהם נכי צה"ל, לאות מחאה על קיפוח הרשויות: "אנחנו פונים לכל אחד ואחד בעם היהודי שיזכור את הסבל שהוא עבר וימנע את הסבל הזה מאיתנו"
שלב נוסף במאבק הרשויות הדרוזיות נגד הקיפוח:
כ-200 בני העדות הדרוזית והצ'רקסית הפגינו בצהריים (יום ה') מול בסיס המטכ"ל, ברחבת מוזיאון תל-אביב. מולם הוצבה שורה של שוטרי יס"מ במטרה למנוע התפרעויות, אולם הם לא נאלצו לפעול, והאירוע תם ללא אלימות.
"חם פה, לח ודביק", אומר חמדאן מופת מהכפר ינוח, נכה צה"ל שנפגע במלחמת לבנון. "אנחנו לא רגילים לחום הזה של תל אביב, אבל מה זה קצת זיעה אחרי 60 שנות מאמץ ותרומה למדינת ישראל?" . המועד שנקבע להפגנה אינו מקרי: צה"ל מציין היום את יום החייל הדרוזי, אבל בכמה מכפרי העדה לא זורמים מים קרוב לשבועיים. "לא האמנתי אי פעם", אומר חמדאן, "שהעם היהודי שיודע מה זה להיות מקופח יהפוך להיות מקפח. אחרי שגיליתי את זה, אני כבר לא מאמין יותר בכלום".
נכה צה"ל אחר, חמדאן חמדאן, אף הוא תושב ינוח, מוסיף: "אנחנו סובלים עכשיו את הסבל שהעם היהודי סבל בשואה. נתניהו צריך להתעשת מהר, אנחנו גאים בעם ישראל, בעם היהודי ואנחנו נילחם עד הסוף. זו חוצפה ובושה לממשלות ישראל, הוכחנו את עצמנו בברית דמים, הגיע הזמן לברית חיים. אנחנו פונים לכל אחד ואחד בעם היהודי שיזכור את הסבל שהוא עבר וימנע את הסבל הזה מאיתנו".
מפגין אחר, חסבאני מוחמד, שאיבד את עינו ב-1976 בגבול הצפון במהלך מרדף אחר מחבלים, סיפר שהוא מתקשה לממן את טיפולי השיקום של משרד הביטחון משום שלא קיבל משכורת כבר ארבעה חודשים. "לא רוצים לענות לנו, אנחנו מפגינים מול הכנסת, מפגינים מול הממשלה, מפגינים בכל מקום. נותנים לנו תשובות, שולחים אותנו הביתה כאילו הכל יסתדר, אבל כשמגיעים לזמן אמת לא עושים כלום. לא היתה לנו ברירה אלא להגיע לפה ביום החייל הדרוזי. ממשלת ישראל צריכה להבין שזה לא יעזור. אנחנו נשב תחת כל אף של שר בממשלה".
שוטרי היס"מ מול המפגינים. זה הסתיים בלי אלימות (צילום: דודו אזולאי)
דובר פורום ראשי רשויות הדרוזיות והצ’רקסיות בישראל, ראש מועצת מרר, פריד גאנם, השווה בין היישובים הדרוזיים להתנחלויות ביהודה ושומרון: "בזמן שהממשלה מרחיבה התנחלויות, אנחנו חנוקים בכפרים ללא הכנסה. להתנחלויות מקצים מיליוני שקלים במחי קולמוס, ולנו אומרים שיש בעיות תקציב".
"הטענה שמחלחלים לציבור בישראל כאילו הבעיה שלנו היא באי גביית מיסים היא פשוט זריית חול בעיני הציבור", הוסיף. "גם אם אני אגבה 100 אחוז ארנונה, אשאר בגירעון. התקציב אף פעם לא יספיק ואנחנו צוברים גירעון אחרי גירעון. הפתרון הוא להוציא אותנו מהבוץ על ידי הזרמת כספים בסכומים רציניים. אם ממשלת ישראל באמת דואגת לחייל הדרוזי, אין די בטקסים, יש לפעול במרץ וברצינות להחלת שוויון מלא בכל תחומי החיים בישובים הדרוזיים, כך שהחייל הדרוזי, אביו, אחיו ובנו יזכו לכבוד אמיתי ולא רק בטקסים. ברגע שממשלת ישראל מסתפקת בטקס, הרי שזו הצגה גדולה. טקס לבדו לא מספיק כשאין מים בבתים. כשאין כסף לשירותים מינימליים מה נותר מהיום הזה חוץ ממחזה האבסורד?"