הטיפ היומי: הקשר בין אוכמניות להרזייה מהירה
מחקר אמריקאי מגלה: צריכת אוכמניות מביאה להפחתת השומן הבטני ולשיפור במדדים הבריאותיים
לשומן עודף בבטן יש השלכות שליליות לא רק על המראה, אלא גם על הבריאות שלנו. בשנים האחרונות ידוע כי השומן המרוכז באזור זה מהווה גורם מרכזי בתחלואה בסוכרת ובמחלות לב וכלי דם. אז איך נפטרים ממנו? על פי מחקר חדש שהוצג באפריל 2009 בכנס Experimetal Biology בלואיזיאנה, ניו אורלינס, נמצא שאכילת אוכמניות יכולה לעזור. במסגרת המחקר האכילו החוקרים חולדות הסובלות מהשמנת יתר בתפריט עתיר שומן או דל שומן, המועשר באבקת אוכמניות מיובשת ומוקפאת, או לחלופין בפחמימות, שהיוו כ־2% מסך כל התפריט. כעבור 90 יום נמצא כי החולדות שאכלו את התפריט המועשר באוכמניות היו בעלות פחות שומן בטני, ורמות הטריגליצרידים והכולסטרול שלהן היו נמוכות יותר.
הסוד - בנוגדי החימצון
כמו כן, נמדדו אצלן רמות נמוכות יותר של סוכר בצום ורגישות גבוהה יותר לאינסולין – שני מדדים המעידים על יעילות גבוהה יותר של עיבוד הסוכר לצורך הפקת אנרגיה. החוקרים מצאו שצריכת האוכמניות הביאה להפחתת השומן הבטני ולשיפור במדדים הבריאותיים הן אצל החולדות שקיבלו תפריט דל שומן והן אצל אלה שקיבלו תפריט עשיר בשומן, אך היתרונות היו משמעותיים יותר בשילוב עם התפריט דל השומן. יתרה מכך, נמצא שהחולדות שצרכו תפריט דל שומן מועשר באוכמניות גם הפחיתו משקל ומסת שומן לעומת אלה שצרכו תפריט עשיר בשומן.
לדברי ד"ר סטיבן בולינג, מנתח לב וראש המעבדה להגנה על הלב שהשתתף במחקר, השפעת האוכמניות על השומן הבטני ועל המדדים הבריאותיים החשובים ללב נובעת ככל הנראה מן התכולה הגבוהה של אנטוציאנינים – כימיקלים צמחיים הנחשבים לנוגדי חמצון מן היעילים ביותר המוכרים כיום. ככל הנראה, כימיקלים אלה יכולים לשנות את הדרך שבה הגוף מאחסן ומעבד את הגלוקוז לצורך הפקת אנרגיה, וכך להפחית את השומן הבטני וגם לצמצם את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם. עם זאת, החוקרים מדגישים כי יש צורך במחקרים נוספים, שיאשרו את הממצאים גם בבני אדם.