דקיקות ופריכות: עוגיות חמאה הולנדיות
יעל גרטי מזמינה אתכם להתפנק עם עוגיות חמאה הולנדיות קלות-הכנה וטעימות מאוד, לפי מתכון של דודתה האהובה
זמן קצר לאחר תום מלחמת העולם השניה, פגש סבי, שהיה יהלומן בבורסת היהלומים של אמסטרדם, יהודיה צעירה בשם מרים, שאיבדה את מרבית משפחתה בשואה והצליחה להשתלב בתעשיית היהלומים. שנים אחדות מאוחר יותר, עלו ארצה סבי וסבתי, יחד עם אמי, דודי ודודתי. סבי השתלב בבורסת היהלומים ברמת גן וכשאותה מרים עלתה ארצה, מבלי שהכירה נפש חיה בארץ, היא פנתה לסבי וביקשה את עזרתו. כיוון שהתרשם מחריצותה וממסירותה, סידר עבורה סבי עבודה אצל נשיא בורסת היהלומים, שבה התמידה שנים ארוכות. מאז הפכה מרים לבת-משפחה במשפחתה של אמי – וכשאחיי ואני נולדנו הפכה מרים לדודה אוהבת, שמגיעה לכל מסיבות ימי ההולדת שלנו, מפנקת ומשמחת.
בדצמבר 2002 הלכה מרים לעולמה. כמעט שבע שנים מאוחר יותר, קיבלתי מבתה שֶלי את מתכון עוגיות החמאה ההולנדיות המצויינות שלה. אחרי שהכנתיהן וגיליתי עד כמה הכנתן קלה וטעמן משובח, אני שמחה לשתף אתכם במתכון המשפחתי.
מתכונים הולנדיים נוספים:
- הצצה למטבח ההולנדי
- ספקולאס - עוגיות תבלינים
- עוגת דבש הולנדית
- עוגיות ג'ינג'ר (שדומות
מאוד לעוגיות הג'ינג'ר ההולנדיות)
(צילום: יעל גרטי)
עוגיות חמאה הולנדיות
מתכון של מרים כץ
עוגיות דקיקות ופריכות, נהדרות לצד ספל קפה - ובכלל. כיוון שהן עדינות מאוד, הן אינן מתאימות לשינוע.
הקפידו נא לרכך חמאה מבעוד מועד.
אין זו טעות: המתכון אינו מכיל אבקת אפייה או סודה לשתייה.
אם חותכים לריבועים קטנים, אפשר להפיק הרבה יותר מ-42 עוגיות. שימו נא לב להוראות האפייה ולכך שיש לחלץ את העוגיות מן התבנית לא יותר מ-2 דקות אחרי הוצאתן מהתנור.
המרכיבים (ל-42 עוגיות):
250 גרם (2 כוסות פחות 3 כפות) קמח (לבן)
קורט מלח
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
1 שקיק (10 גרם) סוכר-וניל
200 גרם חמאה רכה
1 חלמון מביצה L (שומרים את החלבון להמשך)
לעיטור:
1 חלבון מביצה L
50 גרם חצאי שקדים מולבנים (או שבבי שקדים מולבנים, אם אין)
לשימון: חמאה רכה/מומסת
עזרים: מברשת למשיחה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית תנור גדולה (35X 45 ס"מ או מעט קטנה יותר) בחמאה מומסת.
- מניחים קמח, מלח, סוכר וסוכר-וניל במעבד מזון. מעבדים במשך כמה שניות.
- מוסיפים חמאה רכה וחלמון ומעבדים עד לקבלת בצק חלק. עוצרים את פעולת המעבד ברגע שנוצר בצק. מוציאים ומשטחים בתבנית המשומנת.
- מסמנים קווים לאורך ולרוחב הבצק, בעזרת סכין, במרחק של 3-4 ס"מ בין קו לקו.
- מניחים בכל ריבוע 2-3 חצאי שקדים (או 5-6 שבבי שקדים), משקעים אותם קלות בבצק ומושחים את כל הבצק בחלבון, בעזרת מברשת.
- מכניסים לתנור ואופים במשך 15 דקות או עד להזהבה נאה. מוציאים, ממתינים 2 דקות ועוברים שוב, בעזרת סכין, על הקווים. מוציאים מיד מן התבנית (אם לא מוציאים מיד, העוגיות עלולות להדבק לתבנית) ומעבירים לצלחת גדולה או לקופסת אחסון. מצננים כ-10 דקות ומגישים.