איראן: המפגינים שבו לרחובות - ופוזרו באלימות
מהדיווחים היוצאים מאיראן עולה כי אלפים מתומכיו של מנהיג האופוזיציה, מיר-חוסיין מוסווי, נענו לקריאתו והפגינו לרגל יום השנה ה-10 לדיכוי מחאת הסטודנטים בטהרן. הם קראו קריאות "מוות לדיקטטור" ופוזרו בכוח. לפי דיווחים לא רשמיים ישנם נפגעים בודדים, שמצבם לא ברור. הפגנות נערכו גם בטוקיו ופריז
עימותים טריים ברחובות טהרן:
לראשונה מאז דוכאו מהומות הדמים שפרצו באיראן אחרי הבחירות, הפגינו היום (ה') בטהרן אלפים מתומכיו של מנהיג האופוזיציה, המועמד הרפורמיסטי המובס מיר-חוסיין מוסווי. זאת, לרגל יום השנה ה-10 למהומות הסטודנטים בטהרן. עדי ראייה מסרו אחר הצהריים כי שוטרים חמושים באלות פיזרו מאות מפגינים שצעדו לכיוון אוניברסיטת טהרן, בין היתר, באמצעות ירי באוויר, גז מדמיע ומעצרים.
דיווחים שהגיעו מאיראן העידו כי במספר מוקדים בעיר נורתה אש חיה אל מפגינים. עד ראייה מסר לאתר "ניו-יורק טיימס" כי בכיכר המהפכה נראתה אשה רצה מהמקום כשמעילה ספוג דם. דיווח נוסף מפי בלוגר איראני גולה, הנחשב לאמין, ציין כי לפחות שלושה בני אדם נפגעו מירי בכיכר אזאדי. מצבם לא ידוע. לפי דיווח אחר, תחנת רכבת תחתית הוצתה ובמקום פרצה שריפה גדולה.
מפגינים ברחוב טהרן. עשור למהומות הסטודנטים (צילום: AFP)
"היו מאות אנשים שצעקו סיסמאות בתמיכה במועמד הרפורמיסטי המובס לנשיאות, מיר-חוסיין מוסווי, וסימנו באצבעותיהם את סמל הניצחון. המשטרה פיזרה אותם", אמר אחר הצהריים לסוכנות הידיעות רויטרס עד ראייה, שביקש שלא להזדהות. ואולם מאוחר יותר דיווחו עדי ראייה על אלפי מפגינים שיצאו לרחובות הבירה. מוקדם יותר הזהיר מושל מחוז טהרן, מורטזה תמדון, כי כוחות הביטחון "ימחצו" כל ניסיון למחות באזור הבירה.
לקראת יום המחאה המתוכנן נותקה רשת הסלולר בבירה ולמפגינים אין כל אפשרות לערוך שיחות או לשלוח מסרונים היום. למרות זאת הצליחו מפגינים להתגבר על המכשולים, לתעד את המחאה ולהעלות את הסרטונים לרשת.
סרטונים שהעלו היום גולשים איראנים ליו-טיוב:
- פיזור מפגינים בטהרן בגז מדמיע
- "לא מפחדים, לא מפחדים, אנחנו כולנו יחד"
- תיעוד שלהיערכות שוטרים באזור כיכר המהפכה בטהרן
- נוכחות אנשי בסיג' ברחובות לפני תחילת ההפגנה
- המפגינים קוראים "אללה אכבר" בטהרן
- המונים מוחאים כפיים וצועקים ברחובות הבירה
- כיכר ולי עסר, תומכי מוסווי קוראים קריאות "הוי חוסיין"
המפגינים האיראנים מסמנים וי באצבעותיהם, היום (מתוך סרטון יו-טיוב)
תומכיו של מוסווי החליטו לחדש את ההפגנות שלהם היום, למרות שלא ניתן להן אישור חוקי. אתמול הם נקראו באתר הפייסבוק של מוסווי לשאת פרחים בידיהם ולסמן באצבעותיהם את סמל הניצחון. מדובר בניסיון המשמעותי הראשון מזה 11 ימים של האופוזיציה לחזור להפגין ברחובות.
מדיווחים בלתי רשמיים עולה כי בטהרן עצמה התאספו מספר בלתי ידוע של מפגינים במספר מוקדים, ביניהם כיכר ונאק, כיכר המהפכה ומאות החלו בתהלוכה מהאוניברסיטה הטכנית אמיר כביר לכיוון לכיכר ולי עסר. מספר אנשים נעצרו בכיכר המהפכה, בהם צעירה, שנגררה על-ידי המשטרה על הרצפה כדי להכניסה לרכב המשטרתי. על-פי הדיווחים של עדי ראייה באיראן, לפחות 30 מפגינים נעצרו.
מפגינים נגד המשטר האיראני על רקע מגדל אייפל בפריז (צילום: AP)
דווח כי המפגינים קראו קריאות "מוות לדיקטטור". מדיווחים אלה עולה עוד כי מסוקי המשטרה מפקחים על מוקדי המחאה מן האוויר. עוד דווח כי מספר בלתי ידוע של מפגינים הגיע להפגין מול שגרירות סין בטהרן. זאת כדי להביע הזדהות עם אחיהם המוסלמים, שנטבחו לטענתם בימים האחרונים באורמצ'י.
לפי דיווח לא רשמי באיראן, פרצו עימותים קשים ברחוב מצפון לכיכר המהפכה בטהרן וכוחות הביטחון השתמשו בגז מדמיע ואש חיה. עוד נמסר גם על מפגינים בכיכר פלסטין הקוראים קריאות במקום. דיווחים על הפגנות הגיעו גם מערים נוספות במדינה ולפי שעה ידוע על הפגנות משיראז, איספהאן, משהד, אהווז, כרמאן, באבול, תבריז וסארי.
מפגינים נגד ניצחון אחמדי-נג'אד בבחירות בפריז, היום (צילום: AP)
גם ברחבי העולם נערכו הפגנות לציון עשור למהומות הסטודנטים. בפריז, בירת צרפת, נערכה היום הפגנה נגד המשטר האיראני מול בניין העירייה. ראש העיר, ברטראן דלנו הביע סולידריות עם הסטודנטית הצרפתי בת ה-23 שנעצרה
באיראן בגין ריגול, קלוטילד רייס. מוקדם יותר היום דווח כי השגריר במדינה שוחח עמה בטלפון. ביפן התקהלו כ-20 גולים איראנים מול בניין משרד החוץ בטוקיו ונשאו תמונות ושלטים בגנות הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד.
מהומות הסטודנטים ב-1999 פרצו במחאה על סגירת עיתון רפורמיסטי. אחריה, תקפו כוחות הביטחון את המעונות באוניברסיטת טהרן. עד הטלטלה שידעה איראן בחודש שעבר, המהומות לפני כעשור נחשבו לביטוי הבולט ביותר למחאה ציבורית באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. כמה סטודנטים נהרגו, עשרות נפצעו ומאות נעצרו במהומות שנמשכו שבוע. מדי שנה סוגרים השלטונות את המעונות לכמה ימים בתקופה זו כדי למנוע הפגנות, ואולם השנה הם נסגרו לשבועיים.