אובמה על הגרעין האיראני: לא נמתין ללא גבול
נשיא ארה"ב טען כי לא הייתה כוונה לגבש סנקציות חדשות נגד איראן בוועידת ה-G8, אולם ציין כי אם לא יחול כל שינוי הנושא ייבחן מחדש בוועידת ה-G20 בספטמבר. "אנחנו לא מתכוונים להתעורר יום אחד ולמצוא עצמנו במצב גרוע יותר", הבהיר
אזהרה: הנשיא האמריקני ברק אובמה הבהיר כי הקהילה הבינלאומית "לא תמתין לנצח" עד שאיראן תיעתר לדרישותיה ותקפיא את פרוייקט הגרעין שלה. בנאומו במהלך וועידת ה-G8 היום (יום ו') הבהיר אובמה כי למעצמות לא הייתה כל כוונה לגבש סנקציות חדשות נגד הרפובליקה האיסלאמית במהלך הוועידה, אולם ציין כי הנושא יישקל מחדש בוועידת ה-G20 שתיערך בספטמבר אם לא יחול כל שינוי.
בנאומו, הסביר אובמה כי המשתתפות בוועידה הסכימו לדון מחדש בעמדתה של איראן כלפי הדרישה כי תשוב למשא ומתן בנושא הגרעין בעוד כמה חודשים. "אני חושב שזה ייצור מסגרת זמנים",
הסביר. לטענתו, הדבר "יפתח דלת שאיראן תוכל לעבור דרכה, ותאפשר לה להפחית את המתח ולהתקרב לקהילה הבינלאומית".
אם איראן תבחר שלא לשנות את עמדתה, אובמה אינו מתכוון לעמוד מנגד. "אנחנו לא מתכוונים להמתין ללא סוף ולאפשר פיתוח של נשק גרעיני..ולהתעורר יום אחד ולמצוא עצמנו במצב גרוע יותר, וללא אפשרות לעשות דבר", הסביר.
לדבריו, על ארצות הברית ורוסיה להווה דוגמא למדינות אחרות במאבק העולמי נגד הפצת נשק גרעיני, ו"למלא אחר התחייבויותיהן" בנושא. הוא טען כי אם שתי המעצמות יצליחו לצמצם או להגביל את הפצת הנשק הגרעיני, הן יחזקו בכך את זכותן המוסרית לבוא בדרישות כלפי מדינות אחרות הפועלות להשגת גרעין, כמו איראן וצפון קוריאה. "יש צורך לבנות מערכת נורמות בינלאומית בנושא", אמר אובמה.
נשיא ארצות הברית התייחס לטענותיה של איראן לפיהן הלחץ הבינלאומי המופעל עליה נועד כדי לפגוע בה, והבהיר כי "לא מדובר בניסיון לבודד אותה..אלא בסטנדרטים שכולם יכולים לפעול לפיהם". במהלך דבריו אף חלק אובמה שבחים למנהיג לוב, מועמר קדאפי, שישב באולם - על כך שמדינות רבות, כמו ארצו, כלל אינן מעוניינות להשיג גרעין.
בהתייחסו לאיראן ציין אובמה גם כי מנהיגי המעצמות "עדיין מודאגים מאוד מהאירועים הקשים שארעו במהלך הבחירות לנשיאות באיראן", וכי בכוונתם להמשיך ולעקוב גם בימים הקרובים אחר ההתרחשויות במדינה.
אובמה אמר כל המדינות שלקחו חלק בוועידה הבהירו לאיראן כי הבהיר כי אם איראן מעוניינת להשתלב בקהילה הבינלאומית, עליה לעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים, ולנהוג באחריות כלפי אזרחיה.
לאחר כמה ימים בהם נראה כי חלה רגיעה במהומות שפרצו במדינה לאחר היוודע תוצאות הבחירות לנשיאות, דיווחו עדי ראייה בטהרן כי שני בני אדם נהרגו עם התחדשות המהומות הבוקר.
אחד התושבים שהיה במוקד המהומות סיפר כי לאחר שנשמעו יריות באזור, נכנסו המפגינים לבתי התושבים באזור לחפש מקלט. "כשיצאנו בחזרה כוחות הביטחון המשיכו לירות לעברנו גז מדמיע ולהשתמש באלות", סיפר.
"התחלנו לברוח אבל לא היה בכך טעם, צעיר וצעירה נהרגו מולנו.היינו במוקד העימותים וזה נראה כמו לא פחות ממלחמה", תיאר העד במייל ששלח לכתבת רשת ABC.
ההפגנות והשלכותיהן לא היו האירועים האלימים היחידים בטהרן: לפי דיווחים אחרים, כוחות ביטחון בלבוש אזרחי תקפו אמש סטודנטים במעונות אוניברסיטת אמיר-כביר בעיר. כוחות הביטחון הכו את הסטודנטים ואת שומרי המעונות, החריבו ציוד במעונות וגרמו נזק לבניין עצמו.