שתף קטע נבחר

 

גרמניה נגד דמיאניוק: סייע לרצח 28 אלף יהודים

אחרי שחוקיות הסגרתו מארה"ב אושרה וכך גם כשירותו לעמוד לדין, הוגש לבית המשפט במינכן כתב אישום נגד ג'ון דמיאניוק. הוא נאשם ב-27,900 סעיפים של סיוע לרצח יהודים בשואה

המשפט הנאצי הגדול של המאה ה-21 בפתח: שבוע אחרי שאושרה חוקיות הסגרתו לגרמניה, הואשם היום (ב') ג'ון דמיאניוק באופן רשמי ב-27,900 סעיפי סיוע לרצח יהודים בשואה. עדיין לא ברור מתי ייפתח משפטו של הנאשם בן ה-89, שדחה עד עתה את הטענות נגדו.

 

התובעים במינכן מסרו בהודעה קצרה שפרסמו כי כתב האישום הוגש היום. דמיאניוק - שהוסגר לגרמניה מארצות-הברית בחודש מאי - נאשם בכך ששירת כשומר במחנה ההשמדה הנאצי סוביבור במלחמת העולם השנייה. לטענת דמיאניוק, הוא שירת כחייל בצבא האדום שנלכד בידי הנאצים ומעולם לא פגע באיש.

 

בית המשפט לא מסר מתי צפוי המשפט להיפתח, אך עורכי דין מטעם התביעה וההגנה העריכו בעבר שהדבר יקרה בסתיו הקרוב. תובעים אמרו כי בשל מצבו הבריאותי של הנאשם, המליצו רופאים שהשימועים יוגבלו לשתי ישיבות בנות 90 דקות ביום.

 

ביום רביעי שעבר פסק בית המשפט החוקתי בגרמניה - הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר במדינה - כי הסגרתו של דמיאניוק למדינה נעשתה באופן חוקי. בכך דחו השופטים את הערעור שהגיש האיש, בו טען כי ההסגרה פגעה בזכויותיו הבסיסיות. עבירת סיוע לרצח נושאת עמה בגרמניה עונש של עד 15 שנות מאסר.

 

לפני שבועיים קבעו רופאים מומחים כי דמיאניוק - המוחזק בבית כלא סמוך למינכן מאז 12 במאי - כשיר לעמוד לדין. זאת, למרות שמשפחתו טענה כי בריאותו לקויה ואינה מאפשרת את משפטו. התביעה בגרמניה מתעתדת להגיש כתב אישום נגד דמיאניוק ביולי - ומשפטו עשוי להתחיל כבר בסתיו.

 

"לערוך את המשפט במהירות"

אפרים זורוף, ציד הנאצים הבכיר ממכון שמעון ויזנטל, בירך על הגשת כתב האישום. "זה כמובן צעד חשוב קדימה", אמר זורוף. "אנו מקווים שהמשפט עצמו יתנהל במהירות, כך שהצדק ייעשה והוא יקבל את העונש המתאים. המאמץ להבאת דמיאניוק לדין משגר מסר חזק מאוד, שהזמן החולף לא מפחית בשום אופן מאשמת מבצעי הפשעים", הוסיף.

 

בנו של דמינאיוק תיאר את האישומים כ"פארסה". בהודעה שפרסם כתב כי "כל עוד אבי בחיים, נגן על חפותו מכיוון שהוא מעולם לא פגע באיש, בשום מקום".

 

דמיאניוק, יליד אוקראינה, עומד בראש רשימת עשרת פושעי המלחמה המבוקשים ביותר של מרכז שמעון ויזנטל. אנשי המרכז טוענים כי דמיאניוק דחף גברים נשים וילדים

לתאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור. דמיאניוק מכחיש את ההאשמות נגדו, וטוען כי הוחזק על-ידי הגרמנים כאסיר מלחמה סובייטי ומעולם לא שירת כשומר במחנה ריכוז.

 

אזרחותו האמריקנית של דמיאניוק בוטלה לאחר שהואשם בשנות ה-70 כי הוא "איוון האיום" מטרבלינקה. הוא הוסגר לישראל ב-1986 ונידון למוות ב-1988, אחרי שזוהה על-ידי ניצולי שואה כשומר מהמחנה. עם זאת, מאוחר יותר זיכה אותו בית המשפט העליון בעקבות ראיות חדשות שהוצגו בפניו, לפיהן איש אחר - איוון מרצ'נקו - הוא אותו "איוון האיום". דמיאניוק קיבל מחדש את אזרחותו האמריקנית ב-1998, אך זו בוטלה שוב ב-2002, בטענה כי הסתיר את עברו הנאצי כשהגיש בקשה לקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ון דמיאניוק. ארכיון
צילום: AP
זורוף בירך: צעד חשוב
צילום: AP
מומלצים