שתף קטע נבחר

חברות הביטוח לא יידרשו להשלמות הון ב־2009

מנתונים שמסרו חברות הביטוח לאוצר עולה כי נכון להיום, כל החברות כבר עומדות בלוחות הזמנים שהציב להן האוצר להשלמות ההון. על פי הערכתן, ידרשו 4 מיליארד שקלים, בשלוש השנים הקרובות, כדי לעמוד בדרישות

חברות הביטוח הגדולות העבירו לפיקוח על שוק ההון את הערכותיהן הראשוניות בדבר תוספת ההון שיידרשו לה בשלוש השנים הקרובות, ומהן עולה כי יהיה על החברות הגדולות להזרים יותר מ־4 מיליארד שקל כדי לעמוד בדרישות. זאת, למעט חברת הביטוח מנורה מבטחים שביקשה וקיבלה ארכה.

 

המועד האחרון שבו נדרשו חברות הביטוח לשגר למפקח על הביטוח את הערכותיהן בדבר היקף ההון שיידרשו להוסיף להונן העצמי, בעקבות תקנות דרישות ההון החדשות שהכתיב להן משרד האוצר במסגרת יישום תקנות ה־Solvency II של האיחוד האירופי, היה 7 ביולי.

 

במסגרת התקנות מתבקשות חברות הביטוח להגדיל בהיקף של 30%–45% את כרית ההון המינימלי שעליה הן נדרשות לשמור למול התחייבויותיהם ללקוחות על מנת להבטיח את איתנותן, וזאת לעומת דרישות ההון הקיימות.

 

תקנות אלו באות כחלק מהגברת הרגולציה בעקבות המשבר האחרון בשוק ההון.

 

במסגרת התקנות החדשות ניתן משקל פרטני לנכסי הסיכון שמחזיקות כל אחת מהחברות כהשקעה וכן לחשיפה שלהן לסיכונים של מבטחי משנה. כך, למשל, אם החברות משקיעות חלק מהונן באג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים (השקעה הנחשבת מסוכנת יותר), הן יידרשו לרתק יותר הון מהשקעתן באג"ח ממשלתיות. 

 

לוחות הזמנים

לוח הזמנים להשלמות ההון המדורג: כ־30% יושלמו עד סוף 2009, 30% נוספים עד סוף 2010, ו־40% הנותרים יושלמו עד סוף 2011.

 

חברת הביטוח מגדל, הגדולה בענף, עתידה להידרש להשלמת הון בהיקף של כמיליארד שקל. עם זאת, נכון לרבעון הראשון של 2009 נמצאת מגדל בעודף הון של כ־586 מיליון שקל, כ־56% מדרישות ההון הנוספות. אם מצב שוקי ההון ייוותר יציב באופן שלא ישחוק את הונה העצמי המושקע בהם, מגדל מסודרת מבחינה זו לפחות עד סוף 2010.

 

לשכוח מהדיבידנדים

כלל ביטוח תידרש להשלמת הון של כ־1.2 מיליארד שקל, ונכון לסוף הרבעון הראשון היא כבר מכסה 40% מדרישה זו. חברת הראל תידרש להשלמה של 880 מיליון שקל, וב־36% מדרישה זו היא כבר עומדת בסוף הרבעון. הפניקס תידרש להשלמה של 530 מיליון שקל, ומתוכה היא כבר עומדת בכ־86%.

 

חברת מנורה מבטחים, שטרם הגישה כאמור את הדיווח לאוצר, תידרש להשלים הון בהיקף של כ־600 אלף שקל.

 

עודף ההון של מנורה מבטחים נכון לסוף הרבעון אמנם עומד על 47 מיליון שקל בלבד, וזאת לנוכח תנאי היתר השליטה של בעלי החברה שקובע כי כל זמן שהבעלים אינם ערבים להשלים הון לחברה בעת הצורך, היא צריכה לעמוד בדרישת הון נוספת של 20%.

 

עם זאת, היתר השליטה קובע עוד שבמצב שבו דרישות ההון יגדלו, דרישת תוספת ה־20% תתבטל מאליה. בנטרול הדרישה הנוספת, למנורה עודף הון של 412 מיליון שקל, כך שהיא מכסה, נכון לסוף הרבעון הראשון של 2009, כמחצית מדרישות ההון הנוספות.

 

למרות שלפחות ביחס לשלושת החודשים הראשונים של 2009, חברות הביטוח עומדות כולן בלוח הזמנים שמכתיבות התקנות לשנה זו, המשמעות האופרטיבית של התקנות היא שכדי להיערך לעמידה בדרישות לשנים הבאות, בעלי המניות של חברות הביטוח יכולים לשכוח ממשיכת דיבידנדים בתקופה הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלוקת הדיוידנדים תצטרך להידחות
צילום: jupiter
מומלצים