מורדי העבודה עושים שרירים: נגד חוק ההסדרים
ההצבעות המרובות במליאה החלו - אהוד ברק נלחץ, מיהר ופספס את הראשונה שבהן. המתנגדים לו בעבודה - פינס, כבל, תמיר ופרץ - יצביעו נגד הקואליציה. "זה חוק רע שצריך להיעלם מהעולם", אמר כבל ל-ynet. יחימוביץ' תצטרף אליהם הפעם
עוד החרפה במרי הפרלמנטרי בתוך הקואליציה: ארבעת מתנגדיו של יו"ר העבודה אהוד ברק מתכוונים להצביע היום (ג') בכנסת נגד חוק ההסדרים. חברי הכנסת איתן כבל, אופיר פינס, יולי תמיר ועמיר פרץ, החברים - לפחות על הנייר - בקואליציה, צפויים להתנגד לצד האופוזיציה לחוק הנלווה לתקציב המדינה, שיגיע היום לאישור סופי במליאה. ח"כ שלי יחימוביץ' תצביע נגד החוק בכללותו.
חוק ההסדרים - מה בפנים, מה בחוץ?
עם תחילת הדיונים הודו גורמים באופוזיציה כי אין באפשרותם להביך את הממשלה. "התקציב יעבור ללא בעיות, לא יהיו לנו כאן הישגים, יש להם רוב אוטומטי", אמרו, אך נראה כעת שהם עתידים לקבל סיוע מכיוון פחות צפוי.
מהומה במליאה, היום (צילום: גיל יוחנן)
כבל הסביר הבוקר בשיחה עם ynet כי הוא מתכוון להצביע נגד חוק ההסדרים,
מכיוון ש"לכל הדעות זה חוק רע שצריך להיעלם מן העולם. גם אם יש בו דברים טובים הם אינם יכולים לכסות על הסך הכללי שהוא רע ופוגע באזרח - ובראש ובראשונה במעמד הביניים ובשכבות החלשות. דוגמה גסה ובולטת לכך היא היטל המים".
ומה באשר להצבעה על חוק התקציב מחר? "בטוח לא נתמוך בתקציב, הנחת העבודה היא שארבעתנו נימנע או שלא ניקח חלק בהצבעה על התקציב", הצהיר מזכ"ל העבודה לשעבר, שהתפטר אחרי שיושב ראש המפלגה ברק ביקש להדיחו.
יחימוביץ': מעילה באמון הציבור
ח"כ תמיר הוסיפה: "נוצרה פה הזדמנות חד פעמית להפוך את חוק ההסדרים לחוק שעוסק בתקציב עצמו - אבל הדבר לא נעשה. נכנסו לחוק ההסדרים דיני עבודה, שהפעם הם כמובן נכנסו לטובה, אבל ברגע שהדבר נפרץ - בפעם הבאה זה יכול להיות נגד העובדים". היא תהתה: "למה לוותר על תהליך חקיקתי ראוי ומסודר? המהלך הזה שהובילה מפלגת העבודה, שתמיד הייתה נגד חוק ההסדרים, הוא נפילה לתוך מלכודת דבש. ברגע שיש לך פיתוי לקצר את התהליך הדמוקרטי - אתה נופל".
אמש, במהלך דיון על החוק, נאם ח"כ פינס במליאת הכנסת: "חוק ההסדרים הוא שערורייתי ברמות שקשה לדמיין. מעולם לא ראיתי חוק הסדרים כל-כך מנופח, דברים מזעזעים וקשים", אמר.
ח"כ שלי יחימוביץ', שמסרבת להצטרף רשמית לקבוצת הארבעה, אמרה כי היא מתכוונת לתמוך בחלק מסעיפי החוק - בעיקר אלו שמהווים חלק מעסקת החבילה במשק - אך תצביע בסופו של דבר נגדו. לדבריה, "אי אפשר להצביע על חוק ההסדרים בכללותו, שכן מדובר בחוק מפלצתי במימדיו, שהועבר באופן רשלני ותוך מעילה באמון הציבור".
"צדקת גדעון, העבודה סמרטוטים"
בינתיים, הדיונים המרתוניים שהחלו אתמול נמשכו ללא הפסקה, וההצבעות שאמורות להימשך שעות ארוכות כבר החלו. ח"כ מאיר שטרית מקדימה מתח ביקורת על היטל המים ואמר: "אולי נזמין את הציבור להתקלח בכנסת? צריך לבטל את החוק המטופש והמטורף הזה". שטרית הוסיף: "גדעון סער אמר על העבודה שהם סמרטוטים, צדקת 100 אחוז גדעון".
שר האוצר יובל שטייניץ נאם במליאה והשיב לביקורת: "העברתם לנו את המדינה במצב כלכלי כל כך קשה רק לפני שלושה חודשים, וכשאנחנו באים לפתור את זה אתם אומרים 'המצב קשה אזרחי המדינה סובלים'. טלו קורה מבין עינכם".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ניסה להגן על שר האוצר במליאה ואמר: "שר האוצר קיבל את המשק ללא תקציב", ולגבי היטל המים ציין שזה הוכן עוד בימי הממשלה הקודמת. "צריך לפזר את האשמה בין כל הממשלות", טען גפני.
לפני תחילת ההצבעות, שאל ח"כ אחמד טיבי האם יש הסכם בין ראש הממשלה לבין סיעת ש"ס שלא הובא לידיעת הכנסת, לאור הסרת ההסתייגות של ש"ס מחוק ההסדרים. נתניהו השיב בשלילה, תוך שהוא מנופף באצבעו.
כבר בתחילת מרתון ההצבעות נרשמו כמה אירועים חריגים עד משעשעים.
בהצבעה הראשונה נצפה שר הביטחון אהוד ברק רץ במליאה לכיוון עמדתו, מתוך חשש שלא יספיק. למרות המאמצים, ברק פספס את ההצבעה, אבל הקואליציה ניצחה גם בלעדיו.
יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין נשמע צועק לפני כל הצבעה: "בעד, בעד, בעד, בעד", או "נגד, נגד, נגד, נגד". ח"כ אלי אפללו אמר בצחוק: "לא שומעים אותך, לא שומעים".
יו"ר הכנסת רובי ריבלין אמר כי התקבלו תלונות מאנשים הצופים במשדר על כך שח"כים מדברים בטלפון - אך הודיע, באופן תקדימי למדי, כי הוא מאפשר לחברי הכנסת לדבר בטלפון במליאה, בשל הימשכות ההצבעה.