שתף קטע נבחר
 

ניהול עצמי של קופ"ג: רעיון מצוין או מסוכן?

האפשרות לניהול עצמי של החיסכון הפנסיוני היא בשורה דרמטית, הטומנת בחובה גם סכנות רבות. במשך הזמן גם יתברר, האם הניהול העצמי משתלם יותר מבחינת דמי הניהול

העברת התקנות שגיבש האוצר להפעלתן של קופות גמל בניהול אישי, לאישורה של ועדת הכספים, היא צעד חשוב בחיזוק יכולת הבחירה של הלקוח ובשכלול שוק ההון. מרגע ישומן בפועל לא נצטרך להלין על מנהלי ההשקעות של החסכונות הפנסיוניים, ועל דרך התמודדותם עם משברים ונפילות בשוק ההון.

 

ואולם, העברת השליטה המוחלטת על ניהול ההשקעות לידי כלל החוסכים, וביניהם רבים שאינם מבינים דבר בתחום, עלולה להתברר כאסון.

 

בעוד שבארה"ב ובאנגליה, לדוגמא, מיושם המודל הזה בצורה רחבה כבר שנים רבות, בקרב מומחי שוק ההון בישראל, חלוקות הדעות באשר לנחיצות המודל כאן בארץ.

 

המצדדים ביישום המודל בארץ, טוענים כבר זמן רב כי הגיע העת להעביר את ניהול הכסף לידי החוסכים עצמם.

 

מהי קופת גמל בניהול אישי?

 

לדבריהם, אין סיבה שישראל "תפגר" אחרי המדינות המפותחות ולא תפתח שוק חיסכון משוכלל שיגביר תחרות ויאפשר למי שרוצה לנהל את כספו - לעשות זאת.

 

"בוא תגיד לי איפה להשקיע?"

לעומתם, המתנגדים ליישום התוכנית טוענים כי הפעלה של קופות אלו לא תקדם את השוק הפנסיוני. לדבריהם, רוב מוחלט של הציבור אינו מסוגל ואף אינו מעוניין לנהל בעצמו את כספי החסכונות שלו.

 

"אם אתן לך עכשיו את האפשרות לנהל את הקופה שלך, בוא תגיד לי איפה להשקיע את הכסף. מה התוכנית שלך לאורך זמן? איזה אסטרטגיה יש לך?", אומר מנכ"ל של אחת מקופות הגמל. לדבריו, מעטים הם החוסכים שברשותם מספיק ידע וניסיון והם מסוגלים לנהל את כספם לאורך זמן.

 

לשיטתם של השוללים, כבר כיום ישנם מסלולים רבים בתוך קופות הגמל, אשר חלקם דינמיים ונתונים להחלטתו של החוסך. בנוסף, טוענים המתנגדים, במסגרת אימוץ המודל הצ'יליאני על ידי האוצר יגדלו קופות הגמל המציעות מסלולי השקעה מגוונים.

 

המצדדים בישום התוכנית משיבים, כי גם לשיטתם אין כוונה שכל חוסך שאין לו כל הבנה בתחום, יתחיל לנהל את חסכונותיו. התקנות מאפשרות לחוסך למנות מנהל השקעות, מומחה מטעמו, שיבצע עבורו את העבודה. ובכלל, טוענים תומכי השיטה החדשה, לא מדובר בחובה - אלא רק באפשרות והיא בהחלט מתאימה למספר מצומצם של חוסכים.

 

עם זאת, ככל שהאפשרויות יורחבו במסגרת התקנות גם לחסכונות אחרים מעבר לקרנות ההשתלמות, אין ספק שלא מעט חוסכים שאינם מרוצים ממנהל החיסכון הנוכחי שלהם, ישקלו מעבר לניהול עצמי ולא מעבר לקופה מנוהלת אחרת, גם אם הבנתם בתחום ההשקעות שואפת לאפס.

 

יד חופשית בניהול ההשקעות

למרות הזהירות בה נוקט האוצר בשלב הראשון של יישום התוכנית, באמצעות הגבלת הניהול העצמי רק לקרנות ההשתלמות ולקופות הגמל שהינם בסטטוס עצמאי, התקנות החדשות כפי שהוגשו לוועדת הכספים כוללות מעט מאד הגבלות על צורת ההשקעה של הכסף.

 

ההגבלות העיקריות כוללות איסור השקעה באופציות למעט אופציות מכר, וגם זה, רק בסכום שלא יעלה על 5% מסך נכסי הקופה. כמו כן קיימת הגבלה לפיה ההחזקה בנייר ערך בודד של תאגיד מסוים לא תעלה על 10% מסך נכסי הקופה. בנוסף, נכתב, כי ניתן להשקיע בהשקעות בחו"ל רק במדינות שאושרו.

 

נתון מעניין נוסף הוא שבמקרה שבוצעה חריגה מההגבלות, על מנהל ההשקעות לתקן זאת בתוך 45 יום. לאחר מכן לא ניתן יהיה לבצע כל פעילות בקופה עד לביצוע התיקון.

 

למרות ההגבלות הנ"ל, עדיין מדובר במתן יד חופשית ומעט מסוכנת בכל הנוגע לניתוב הכספים לאפיקי ההשקעה. אסור לשכוח שעל מנהל הכספים מוטלת אחריות רבה, כיוון שמדובר בחיסכון שנועד לתקופה בה יידלדלו מקורות ההכנסה שלנו, וחשוב לשמור עליו היטב.

 

דמי ניהול מופחתים? לא לכולם

ומה באשר לציפייה כי דמי הניהול יופחתו? על פי התקנות לקופת גמל בניהול אישי, ניתן יהיה לגבות עמלת קניה ומכירה של ניירות ערך, דמי שמירה, דמי ניהול ושכר נאמן עבור קרנות ודמי ניהול לחברה המנהלת (שבאמצעותה מנוהל החשבון).

 

אם בחרתם גם במנהל תיקים מומחה, שינהל עבורכם את ההשקעות, תצטרכו לשלם גם לו.

 

אמנם אלו ההגדרות הכלליות בתקנות, ובסופו של דבר, המחיר נתון למשא ומתן מול נותני השירותים, ובכל זאת, ספק אם מדובר בהוזלה משמעותית, בהשוואה לסכום הגלובלי המשולם היום כדמי ניהול בקופות הגמל, גם אם הוא גבוה למדי.

 

בהקשר זה יש לציין כי מי שיהנו מההנחה המשמעותית ביותר יהיו דווקא בעלי האמצעים, שיכולת המיקוח שלהם גדולה יותר ושלנותני השירותים השונים משתלם יותר לעבוד איתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדאי לנהל לבד?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים