מאז מעצר האם: עובדי הרווחה נתונים לאיומים
בבית החולים הדסה עין כרם מאושפז עדיין ילד קטן בן שלוש, שאמו הרעיבה אותו על-פי החשד. הפרשה הקשה, שהובילה להתפרעות בבירה, חשפה עובדים סוציאליים לאיומים. מנהלת הלשכה לשירותי רווחה, רותי שפירא: עובדים פוחדים וחלקם הצטיידו בגז מדמיע
עובדי שירותי הרווחה בירושלים טוענים כי הפכו למטרות עבור אנשי העדה החרדית, בעקבות "חלקם" במעצרה של האם החשודה בהרעבת בנה בן השלוש. על רקע המהומות שפרצו בעיר הוחלט שכל עוד סוערות הרוחות, לא יגיעו נציגי הרווחה לביתה של האם החשודה, כדי לדרוש בשלומם של ילדיה.
פרשת ההתעללות הובילה להתפרעות המונית של חרדים, שהבעירו פחי אשפה ברחוב בר-אילן ובכיכר השבת. לפי החשד, האשה התעללה בבנה בן השלוש ומנעה ממנו לאכול - עד שמשקלו הידרדר לשבעה ק"ג. בפברואר השנה הועבר להדסה עין כרם, שם הוא שוהה עד עתה בצורה רציפה.
האם מובאת לבית המשפט (צילום: דודי ועקנין)
בבית החולים נעשו ניסיונות להאכיל את הפעוט באמצעות צינור הזנה, אולם הם נכשלו וכן נעשו בדיקות כדי לשלול מחלות אחרות. מלבד בעיית המשקל, הפעוט סבל מנשירת שיער. הצוות הרפואי החל בהתייעצות והועלה החשד כי האם מחבלת במכוון בדרך הטיפול בבנה. אמש התברר כי מנהל המכון להתפתחות הילד בקופת חולים מאוחדת בירושלים, ד"ר בנימין גליק, התריע כבר לפני תקופה שייתכן שהילד בן השלוש, שאמו נעצרה, סובל מהתעללות.
כדי להפריך או לאשש את החשד, התקינו בבית החולים מצלמות מעקב ונחרדו לגלות כי האם ניתקה את צינור ההזנה שחובר לבנה ואף הכניסה לתוך הצינור חומרים שלא ברור עדיין מה טיבם. בית החולים הודיע למחלקת הרווחה בעיריית ירושלים, שם התברר כי המשפחה אינה מוכרת למחלקת הרווחה.
אחרי תלונה למשטרה התברר שהאשה משתייכת לקהילת נטורי קרתא. במשטרה ביקשו תחילה לעצור את האם בבית החולים, אך הנהלת בית החולים סירבה לאפשר זאת. לטענת אנשי הרווחה, המשטרה ביקשה לעצור את האם באחת מלשכות הרווחה בעיר - ובעקבות לחצי המשטרה נאלצו עובדי הרווחה למסור למשטרה את מועדי הפגישה של האם עם העובדת הסוציאלית, אז נעצרה.
החרדים איימו: "נאצים, נשרוף אתכם"
מנהלת הלשכה לשירותי רווחה בעיר, רותי שפירא, סיפרה ל-ynet כי בשבוע שעבר נפגשה עם האם החשודה ועם בעלה. "לאחר שקיבלנו דיווח מבית החולים - הזמנתי אותם, והם נראו לי אנשים נורמטיביים ולא חריגים. באותו היום היא נעצרה ומאז אנחנו תחת איומים - כשהשיא הגיע ביום ראשון ומאותו רגע נותק כל קשר עם המקרה. העובדים נתונים תחת איומים. ללכת לביתם משמעו לסכן את חייהם", סיפרה.
שפירא כועסת על המשטרה, שכפתה על הלשכה לחשוף את היום בו אמורה להגיע החשודה למקום על מנת לעצור אותה. "התחננו בפני המשטרה לא לקשור את מעצרה של האישה לשירותי הרווחה. תפקידה של המשטרה הוא לעסוק בחקירה והרווחה היא גורם מטפל ולכן מאז המעצר אנחנו תחת איומים", סיפרה.
לשכת הרווחה בירושלים. יעד להתנכלויות (צילום: גיל יוחנן)
ביום ראשון הגיעו מפירי סדר ללשכת הרווחה השוכנת ליד מאה שערים, פרצו ללשכה והחלו לשרוף ולשבור את תכולתה, תוך כדי צעקות "נאצים! אנחנו נשרוף אתכם". שלשום הגיעו אלמונים לאחת מלשכות הרווחה בעיר והציתו את אחת הדלתות בה.
"הם ראו בנו אחראים למעצר וזעמו. הם ביצעו הרס רב וקראו קריאות גנאי, צעקו שאנחנו אשמים במעצר של אותה אישה ונשלם מחיר", סיפרה אחת העובדות הסוציאליות שהייתה עדה למתקפה על הלשכה.
לדבריה, מאז המקרה התקבלו במקום איומים טלפוניים, והעובדים שרויים בתחושת פחד וחלקם אף הצטיידו בגז מדמיע. "העובדים הסוציאליים נדרשים לפעול במרקם העדין הקיים בחברה הישראלית, המורכב מקבוצות אוכלוסיה שונות, בעלות קודים תרבותיים וחברתיים מגוונים", אמר איציק פרי, יושב ראש איגוד העובדים הסוציאליים.
פרי אומר כי המשטרה לא גילתה את הרגישות המתאימה כשהחליטה לעצור את האם החשודה דווקא בלשכת הרווחה. "חבל שרשויות החוק, שצריכות לעבוד בשיתוף פעולה עם גורמי הרווחה, אינן ערות תמיד לרגישות זו, ופועלות בשם החוק תוך הריסת האמון שנבנה במשך שנים בין גורמי הרווחה לקבוצות האוכלוסייה השונות, ובכך גורמות לנזק שעלול להיות בלתי הפיך. אלימות כלפי עובדים סוציאליים, כעובדי ציבור, היא אלימות, ולא משנה מה הרקע והסיבות לכך", הוסיף.