חוק בדרך: דיינים יוכלו לכהן גם אחרי גיל 75
בעקבות בתי המשפט האזרחיים, גם בבתי הדין הוחלט שדיינים שנמצאו מתאימים - יוכלו להמשיך בתפקיד. הדיינים הוותיקים, שימונו בתקן זמני, יקלו על הלחץ העצום בבתי הדין האזוריים
ההסדר לתגבור כוח האדם השיפוטי בבתי הדין הרבניים באמצעות "דיינים עמיתים" יורחב, לאחר שהוכיח את תרומתו להקלת עומס התיקים. לתפקיד נבחרים דיינים שפרשו לגמלאות, המקבלים מינוי זמני.
על-פי חוק חדש, שאושר הבוקר (יום ד') לקריאה שנייה ושלישית בוועדת חוקה חוק ומשפט, לתפקיד יוכלו להתמנות בקרוב גם דיינים שפרשו לגמלאות שגילם מעל 75, ונמצאו מתאימים להמשיך לשבת בדין. עד כה הוגבל המינוי עד הגיל האמור.
החוק החדש צפוי להתקבל סופית במליאת הכנסת תוך מספר ימים, וייכנס לתוקף מיידי. למעשה, החוק מתקן את הוראת השעה שהתקבלה לפני כ-ארבע שנים, ותוקפה עומד לפוג בסוף השנה. על-פי החוק, המינויים הם לתקופה אחת, שלא תעלה על ארבע שנים.
הדיינים העמיתים מכהנים בבתי הדין הרבניים האזוריים. תפקידם מתמקד בבירורי נהלים ומתן תוקף של פסק דין להסכמים שהושגו בתיקים שאין בהם ריב ומחלוקת, וניתן לסיים את הטיפול המשפטי בהם בזמן קצר.
הנושאים שבסמכותם הם: אישור גירושין בהסכמה וסידור הגט; מתן צו ירושה וצו קיום צוואה, כמו גם אישור צוואות שמתחייב לפי החוק בפני רשות שלטונית; קבלת הצהרת אבהות מפי האיש והאישה; אישור תצהיר לפי חוק.
המספר הרב של התיקים האלה גוזל זמן רב ויקר מהסגל הקבוע של בתי הדין. הסרת מגבלת הגיל תקל על מנהלת בתי הדין הרבניים
לבחור את המחזור הבא של הדיינים העמיתים מקרב חוג רחב יותר של מועמדים. בסופו של דבר, המהלך יקל עוד יותר את העומס הרובץ על הדיינים הקבועים ויפנה להם זמן יקר להתמקד רק בתיקים הבעייתיים ולהכריע בדין בפרקי זמן קצרים מבעבר.
הסדר הדיינים העמיתים נעשה בעקבות מערכת המשפט האזרחית, שהחזירה לכס המשפט שופטים בגמלאות במעמד של עמיתים. גם הסרת מגבלת הגיל נעשית כשנה לאחר שבבתי המשפט תוקנה ההוראה ונקבע כי בעניינים מסוימים, פשוטים וקצרים, ניתן למנות כשופט עמית גם מי שמלאו לו 75 שנה.