שתף קטע נבחר

רעש אדמה באוקיינוס השקט; התרעת צונמי בוטלה

רעש אדמה בעוצמה של 7.8 דרגות בסולם ריכטר אירע לחופי האי הדרומי של ניו זילנד. עקב הרעש נוצרו גלי צונמי, ואולם נמסר כי גובהם נמוך מכדי ליצור נזק משמעותי

המכון להתרעת צונמי באוקיינוס השקט הודיע היום (ד') כי גלי צונמי שנוצרו באוקיינוס השקט - בעקבות שרעש אדמה בעוצמה של 7.8 דרגות בסולם ריכטר באזור חופי ניו זילנד - קטנים ולא מהווים סכנה. 

 

המכון הודיע שהגלים הנמוכים בדרכם לחוף המערבי של ניו-זילנד, זאת לאחר שקודם לכן פירסם התרעת צונמי. גובהם של הגלים שנוצרו בעקבות הרעש כ-20 ס"מ, ולפיכך בוטלה ההתרעה כעבור שעה קלה.

 

מוקד הרעש היה ממערב לחופי האי הדרומי של ניו זילנד, כ-161 ק"מ ממערב לעיר אינוורקרגיל שלחופו המערבי של האי הדרומי, וכ-866 קילומטרים מדרום-מערב לבירה וולינגטון. על פי נתוני המכון האמריקני, הרעש אירע בעומק של 33 קילומטרים מתחת אוקיינוס השקט.

 

עם זאת, המכון הגיאופיזי של ניו זילנד קבע כי מדובר ברעש בעוצמה פחותה יותר, של 6.6 דרגות בסולם ריכטר. בעקבות הרעש פורסמה התרעת צונמי לחופי דרום מערב ניו זילנד. ההתרעה נוגעת גם לאי טסמניה שלחופי דרום-מזרח אוסטרליה.

  

הרעש הורגש בכל רחבי האי הדרומי של ניו זילנד, אך בינתיים לא דווח על נפגעים או נזק. אתר העיתון "ניו זילנד הראלד" דיווח כי בעיר קווינסטאון שבאי הדרומי אנשים יצאו בבהלה ממסעדות כאשר הבניינים החלו להיטלטל. תושב העיר וונקה, סיימון דרבי, סיפר כי הרגיש את האדמה מתנענעת תחת רגליו - ויצא מהבית. הוא העריך כי הרעש ארך שתי דקות וחצי.  

 

הרעידה התרחשה באזור הנקרא "טבעת האש", רצועה ארוכה המקיפה את האוקיינוס השקט המועדת לפעילות גיאולוגית עקב מפגשי לוחות טקטוניים. כ־80% מההתפרצויות הגעשיות ורעידות האדמה בעולם מתרחשות באזור זה.

 

ב-26 בדצמבר 2004 אירע רעש אדמה חזק, בעוצמה של 9.0 בסולם ריכטר, טילטל את קרקעית האוקיאנוס ההודי, מערבית לאי האינדונזי סומאטרה, ויצר גלים בגובה מטרים ספורים, שנעו במהירות של מטוס סילון לכל עברי האוקיינוס - ואז התרסקו לתוך עיירות חוף, אתרי נופש וערים ב-12 מדינות שונות. "קירות מים" שגובהם מטרים ספורים שטפו כפרים שלמים באינדונזיה וסרי לנקה, הציפו אתרי נופש וכפרי-דייגים בתאילנד, והרסו אלפי בתים בהודו. במדינות

אלה, חדרו הגלים קילומטרים רבים לתוך היבשה, טלטלו סירות, מכוניות ורכבות, בלעו כפרים וקהילות, והשאירו מאחוריהם נוף מרוטש של מבנים הרוסים וגופות רבות.

 

מאז אסון הצונמי עלתה המודעות לנושא רעשי האדמה והסכנות הצפונות לתושבי החופים באזורים המועדים. באזור דרום אסיה עמלים מאז האסון על פרישת מערכת התרעה מוקדמת, שמורכבת ממצופים מיוחדים, הקשורים למערכת מחשב ולמנגנון התערעה פומבי אוטומטי.

 

יונתן ובר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעש אדמה חזק. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים