ח"כ ניסים זאב מש"ס: לשחרר את האמא החשודה
חברי כנסת ירושלמים חלוקים לגבי סערת מעצר האם החשודה בהתעללות והמהומות. ח"כ אורלב: "לשים קץ אחת ולתמיד למאבקים האלימים של כת קיצונית שאיננה מכירה במדינה". ריבלין: הרבנים מחויבים לעשות סדר
מאז שהחלו המהומות בירושלים חברי כנסת לא הביעו את עמדתם - גם אלו שמתגוררים בבירה. היום (ה') התייחסו לראשונה כמה מהם בשיחות עם ynet להתפרעויות החרדים, במחאה על מעצר האם החשודה בהרעבת בנה הפעוט. הדעות חלוקות, שכן יש מי שדורש לדכא את "הכת הקיצונית", בעוד אחרים טוענים כי על הרשויות היה לנהוג יותר בתבונה ולסיים את הפרשה בשקט. גם הצעדים שננקטו מצד העירייה וחברת החשמל נתפסים כבעייתיים וכ"ענישה קולקטיבית".
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, המתגורר בירושלים, אמר ל-ynet: "המהומות בירושלים בכל מקרה אינן במקומן". הוא מציע גם פתרון: "תושבי השכונה צריכים לדעת שהם צריכים קודם כל גם לדאוג לכך שפורעים לא יבואו מביניהם.
צריך להבהיר זאת לרבנים, למנהיגי השכונה וגם הם מחויבים לעשות סדר. על כל פנים, שלטון צריך לאפשר לכל אזרחיו לחיות במקום שנתון לשלטונו ולהימנע כמעט באופן מוחלט מענישה קולקטיבית".
ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), המתגורר בבירה, אמר: "צריך לשים קץ אחת ולתמיד למאבקים האלימים של כת קיצונית שאיננה מכירה במדינת ישראל. לא דאגת השבת והמשפחה הם הגורמים העיקריים למהומות, אלא מאבקי כוח, שליטה ואיסוף תרומות. זהו מבחן חשוב למערכת השלטונית ולמערכת אכיפת החוק במדינת ישראל. אני חושב שהרוב המכריע של הקהילה החרדית לא קשור למהומות האלה. עובדה היא שאף מנהיג חרדי רציני לא עומד מאחורי המהומות האלה".
ח"כ רחל אדטו (קדימה) המתגוררת במבשרת ציון, אמרה כי היא לא מבינה מה עומד מאחורי ההתפרעות. "הרי ברור לחלוטין שהאשה הזו עשתה דבר נורא ושהיא זקוקה לטיפול. התמונה של הילד מעוררת חלחלה וצמרמורת. אנשים מונעים על ידי הרבנים, הרבנים היו צריכים לעצור את זה. אני עדיין לא מבינה על מה מגנים פה? על מה נאבקים? על מה יצאו למלחמה? אני מגנה את המהומות האלה. ירושלים היא עיר בעיתית מהבחינה הקוטבית. אנחנו רואים שלא מצליחים לחבר את כל הקטבים האלה. לצערי, אנשים מצביעים ברגליים ועוזבים את העיר".
מנגד, סבור ח"כ ניסים זאב (ש"ס) כי הרשויות היו צריכות להתנהג באופן שונה. "במקום לעצור את האמא, היו צריכים ליצור קשר עם ראשי העדה החרדית כדי לטפל בילד וגם באמא. האשה צריכה טיפול, זה משהו רפואי ולא עונשי. אדם שיש לו בעיות נפשיות - הפתרון הוא לא לעצור אותו. בילד צריכים לטפל כדי שיחזור לכוחותיו, אבל את האמא צריכים לשחרר מהכלא תוך כדי תיאום דרכי הטיפול באם עם העדה החרדית. אסור להוציא את הילד מבית החולים עד שהוא לא יחזור לכוחותיו, אבל אחרי זה אפשר להחזיר את הילד לאמא תחת פיקוח ובהסכמה דרך העדה החרדית. אני הייתי מוכן להיות השליח בין המשטרה לעדה החרדית, אבל בתנאי שישחררו את האמא ממעצר".
לדבריו, אם האם לא היתה במעצר - גם לא היו מהומות בירושלים. "צריכים להיות חכמים - לא רק צודקים. אנשים יוצאים לעשות הפגנות ברחובות כי יש תסיסה בקהילה. צריך הידברות. המשטרה צריכה לדבר עם ראשי הקהילה, אין פה לנצח ולהיות מנוצח. צריך לגשר בין הצדדים. העדה החרדית מרגישה רדופה, שפוגעים בתינוק או באמא - כל העדה החרדית מרגישה שותפה לאותה משפחה".
ענישה או חוסר ברירה?
במקביל, חברת החשמל הודיעה כי אם אנשיה יתקלו באלימות בשכונות שבהן ארעו תקריות אלימות - היא תפסיק את השירות לתושבים. בחברה אמרו ל-ynet כי כי קיבלו הנחיה ממשטרת ירושלים שלא להכניס את הצוותים שבהן מתחוללת המחאה האלימה. אתמול הורה ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, להפסיק את שירותי העירייה באזור השכונות החרדיות גאולה ומאה שערים, "במטרה למנוע את סיכון חיי עובדי העירייה באזור". מהעירייה נמסר כי "השירותים לא יינתנו עד אשר יתאפשר מתן שירות ללא סיכון חיי אדם".
לגבי הצעדים האלה, אמר ח"כ זאב: "אני לא רואה בזה ענישה, אלא חוסר ברירה. מי שעובר כאן יודע שפשוט אין ברירה. לצערי פשוט אין אפשרות לתת שירותים עירוניים באזור, כי יש חשש שייגרם נזק לרכבי העירייה. גם אי אפשר לעבור ברחובות. הבוקר כמעט הצמיגים שלי נשרפו, עליתי על אש עם המכונית ולא שמתי לב. יש בעיה בעניין הזה". לדבריו, הוא פנה לסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, וביקש את התערבותו. "יש פה עניין של טיפול רפואי ולא פלילי ולכן אין מקום למעצר", הוא אמר.
ח"כ ריבלין אמר כי הוא מתנגד לענישה קולקטיבית. "לפעמים כנראה ראש העיר לא יכול להתמודד עם דבר באופן אובייקטיבי, אבל צריך לעשות כל מאמץ שהענישה תמיד תהיה ענישה נקודתית. זאת אומרת - העבריין יענש ולא כל השכונה. כי סך הכל, אם נשרף או שרפו פח זבל בכניסה למאה שערים, מה אשמים כל תושבי השכונה? אלא אם כן מדובר פה בהפגנה קבועה או תמידית שתושבי השכונה כולה נותנים יד לאותם פורעים, שימשיכו לפרוע".
לעומת זאת, ח"כ אורלב מבין את הצעד שנקט ברקת: "ענישה קולקטיבית? זה לא עשרה אנשים שיוצאים לרחובות, אלא מאות.
מה אפשר לעשות? שעובדי עירייה יסכנו את חייהם כדי לפנות את הזבל? אם הסביבה ואנשי השכונות ידעו לרסן את המתפרעים, יגנו אותם ויוקיעו אותם, ניתן יהיה להמשיך להגיש את השירותים. איך זה ייגמר? אני מקווה שלא תהיה כניעה כפי שהיו בפעמים קודמות, צריכים להשליט סדר במקום. זה מבחן עליון של השלטון במדינת ישראל".
ח"כ אדטו הוסיפה: "ענישה קולקטיבית היא בעייתית. מאידך לא נכון למהר ולסכן את עובדי העירייה בזמן ההתפרעויות". היא קראה גם לרבנים להתערב. "לכוח של הרבנים בעדה החרדית אין לו אח ורע. הם האנשים הכי משפיעים. אני בהחלט חושבת שהם חייבים להתערב בנושא הזה ולהביא להפסקת האלימות... אני חושבת שיש הרבה דיסאינפורמציה בקרב המתפרעים שחושבים שנעשה לילד ולאמו עוול, זה מלבה את היצרים. צריכים התערבות של גדולי הרבנים שיקראו להפסקת המהומה".